Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolory ZEŻARŁO ??

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Że mają ciężką pracę ? A czy ktoś z nas może powiedzieć, że ma lekką ?

TU PRZESADZIŁEŚ

Możesz się odnosić do cytatów ? Jakim prawem oceniasz ich pracę ?

Uważam, że tydzień na przodku by Ci wystarczył.

Kończę tą głupią rozmowę, bo widzę, że nic nie kumasz.

Ochłoniesz to porozmawiamy. Oceniałem ich pracę ? Napisałem, że nikt jej do nich siłą nie zapędził, nie zesłano ich do tych kopalni za karę.

Owszem, napisałem że mają ciężką pracę, czy tu też minąłem się z prawdą ?

Coś Ci przyćmiło zdrowy rozsądek i ograniczyło możliwość czytania ze zrozumieniem ?

Ochłoń proszę i wróc do tego wątku później, wtedy kiedy będziesz mogła podjąć dyskusję bez ZBĘDNYCH emocji.

Mariusz, to naprawdę nie miejsce i nie moment na przywalanie ad personam. Ten styl odbiera Ci rację. Skoro twierdzisz, że jesteś od emocji wolny to zachowuj się racjonalnie i adekwatnie. Uszanuj emocje drugiego człowieka.

Ponoć to o autentyczność przeżywania Ci chodzi, to i trzymaj się tego.

W jednej sprawie mylisz się fundamentalnie: w kwestii dobrowolności z jaką podejmowany jest ten rodzaj zatrudnienia. To o wiele bardziej skomplikowane niż kwestia bezrobocia w regionie. Z całą pewnością nie jest to moment, w którym można na ten temat dyskutować w tak napastliwym tonie.

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
Ale dla mnie Ty w tym momencie tez robisz szopke :-? , tylko w druga strone - demonstracyjne i glosne wypinanie sie... takie oglaszanie antyzaloby .... bo sie szum zrobil...

Nie robię antyżałoby, współczuję rodzinom zmarłych, drażni mnie obnoszenie się z tą żałobą na prawo i lewo. That's all.

Gość M@riusz_Radom

Mariusz, to naprawdę nie miejsce i nie moment na przywalanie ad personam. Ten styl odbiera Ci rację. Skoro twierdzisz, że jesteś od emocji wolny to zachowuj się racjonalnie i adekwatnie. Uszanuj emocje drugiego człowieka.

Masz rację, niemniej zrobiłem to z pełną premedytacją ponieważ drugi człowiek nie uszanował moich poglądów ;)

A odnośnie dobrowolności zatrudnienia - no cóż, może faktycznie nie jestem w stanie zrozumieć tego, że skoro pradziad był górnikiem, dziadek był górnikiem, ojciec był górnikiem to i ja MUSZĘ ..

Zgodnie z analizami śląsk to najbardziej dynamnicznie rozwijający się gospodarczo region (za wczorajszym art na onet.pl) więc chyba ludzie mają inne możliwości podjęcia pracy ?

Gość M@riusz_Radom
Wstydzę się, serio ;) Ale ja już taki jestem, że zawsze piszę i mówię to co myślę. Niektórzy mnie za to kochają - bo wiedzą, że nie będę ich oszukiwał - inni nienawidzą - bo czasem się zdarza, że to co mówię nie jest tym, co chcieliby odemnie usłyszeć.

M@riusz_Radom

Podpisuję się pod Twoimi wypowiedziami obiema rękami i nogami.

Jest to sztucznie napompowany medialny balon. I to właśnie media powinny dać już spokój bo niczego innego rodzinom ofiar bardziej nie potrzeba jak właśnie spokoju.

Tragedia rozgrywa się wokół nas nieustannie, właśnie na drogach, statystycznie od momentu tej w Halembie, zginęło już 30 osób... i po nich nie ma żałoby narodowej.

Praca Górnika jest tak ciężka jaka jest dla niego samego, a nie taka jaka się komuś przypatrywującemu z boku wydaje.

Powyższe ma zastosowanie zresztą do każdego zawodu.

Prezydent apeluje do zaprzestania kampanii wyborczej co w rezultacie skutkować ma zniknięciem z mediów opozycji, bo kto jak kto ale władza obecna pokazywać się będzie nadal - tyle że teraz smutniej.

Nie dajmy się zwariować bo już daliśmy się ogłupieć mediom.

Ja rozumiem żałobę, ale nie oszukujmy się, za tydzień mało kto będzie o tym pamiętał, z wyjątkiem rodzin tragicznie zmarłych Górników, a teraz doświadczamy niemalże "narodowej" histerii na punkcie Halemby...

W ciągu dnia średnio 15 osób traci życie na drogach i jakoś nikt nie robi z tego powodu większych akcji i nie "wygasza" kolorów na portalach.

PS: Proszę na mnie nie naskakiwać bo to jest moja opinia i mam do niej prawo !

Podzielam ta opinie. Drazni mnie brak kolorkow i ta cala ostentacja...

Prace gornikow.............................................. bo jestem liberalem.

Wykropkowalem , narzucajac sobie autocenzure , bo to nie miejsce i czas aby dyskutowac o tym jak ciezko i za jakie pieniadze pracuja gornicy.

Skonczcie ta szopke i przywroccie kolorki chociaz!

Prezydent apeluje do zaprzestania kampanii wyborczej co w rezultacie skutkować ma zniknięciem z mediów opozycji, bo kto jak kto ale władza obecna pokazywać się będzie nadal - tyle że teraz smutniej.

Nie dajmy się zwariować bo już daliśmy się ogłupieć mediom.

Bardzo rozsadna uwaga.

I wszystko jasne.

Pozdrawiam

Ale ja już taki jestem, że zawsze piszę i mówię to co myślę. Niektórzy mnie za to kochają - bo wiedzą, że nie będę ich oszukiwał - inni nienawidzą - bo czasem się zdarza, że to co mówię nie jest tym, co chcieliby odemnie usłyszeć.

To że coś jest prawdą - nie znaczy, że trzeba nią komuś innemu wybić zęby. Czym innym jest dostrzeganie przegięć, a czym innym dezawuowanie ofiar.

Poza tym poglądy i emocje to akurat niesymetryczny zestaw. W przypadku uczuć takich jak żałoba - poglądy mogą sobie poczekać.

W sumie: gruby nietakt. Że zacytuję jednego księdza z duńskiego filmu.

M@riusz_Radom

.

... i z niesłychanie nakręconą oglądalnością.

To jest ta najbardziej mnie drażniąca strona medalu - tak czekałam czy tylko mnie to uderza.

Ja rozumiem żałobę, ale nie oszukujmy się, za tydzień mało kto będzie o tym pamiętał, z wyjątkiem rodzin tragicznie zmarłych Górników, a teraz doświadczamy niemalże "narodowej" histerii na punkcie Halemby...

W ciągu dnia średnio 15 osób traci życie na drogach i jakoś nikt nie robi z tego powodu większych akcji i nie "wygasza" kolorów na portalach.

PS: Proszę na mnie nie naskakiwać bo to jest moja opinia i mam do niej prawo !

Mariusz, przeczytaj co napisałeś powyżej, to jest Twoja opinia i ja ją szanuję, ale dlaczego naskakujesz na wszystkich którzy mysla choć troche inaczej jak Ty, nie uważasz że oni też mają prawo do wyrażenia własnego zdania?

Nie wyobrażam sobie, ze można było nie ogłosić żałoby narodowej po takiej tragedii, własnie po to aby nasi politycy dostrzegli jak wazne jest bezpieczeństwo ludzi, nasze dzieci zrozumiały powagę sytacji( odwołane imprezy andrzejkowe) w koncu my sami abyśmy zastanowili sie czy nie za mało czasu spedzmy z rodziną, czy nie gonimy za wszelka cenę za pieniądzem, czy nie narażamy też własnego życia jak CI GÓRNICY. Dla mnie jest to chwila refleksji, zastanowienia, może nawet zmienienia swego trybu życia i nie przeszkadza mi to że został odwołany charytatywny bal ostatkowy, na który sie wybierałam, wręcz byłabym oburzona gdyby sie odbył.

Panowie ,w wolnej chwili umowcie sie gdzies nad torowiskiem

wrzuccie sobie we dwoch jedną szyne kolejową na ramie

i powedrujcie z nią tak 50m

oszczedze Wam temp. +30 stopni

zdechłego powietrza

pyłu- ze na wyciągniecie ręki nie widać

to jest tylko mała namiastka tego co sie tam dzieje

oczywiscie są i tacy co palcem nie kiwną cały dzien

tylko- ze zwykły robol ma małe szanse na to

Gość M@riusz_Radom
Panowie ,w wolnej chwili umowcie sie gdzies nad torowiskiem

wrzuccie sobie we dwoch jedną szyne kolejową na ramie

i powedrujcie z nią tak 50m

Mój tata jest kierowcą zawodowym. W domu w ciągu tygodnia prawie go nie ma. Non stop za kierownicą wypatrując w kazdej chwili szaleńca, który rozpędzoną bryką mógłby mu zrobić kuku. Statystycznie ma dużo większe "szansę" na wypadek, niż górnik.

Według Ciebie jest godzien stanąć w szerego obok górnika, czy będzie to gruby nietakt ?

A ja myślę, że warto przy tej okazji zastanowić się choćby nad godnością człowieka pracującego - tragiczne jest to, że ci górnicy nie zginęli z własnej bezmyślności (jak niestety wielu kierowców), ale z czyjejś chęci zysku.

Kopalnia wiedziała o zagrożeniu, oszukiwała czujniki metanu, ale uznała, że sprzęt jest cenniejszy niż zasoby ludzkie. :(

Jeśli ta tragedia i żałoba skłoni choćby jednego pracodawcę do zwiększenia bezpieczeństwa - to szum medialny nie pójdzie na marne[/code]

Gość M@riusz_Radom
Mariusz wykasuj te usmiechnięte buźki bo naprawde nie pasują do powagi dzisiejszego dnia.

Z całym szacunkiem, ale tego nie zrobię bo nie noszę żałoby. Współczuję rodzinom ofiar - owszem - ale daleki jestem od tego, aby z powodu tego zdarzenia smucić się i biczować.

A ja myślę, że warto przy tej okazji zastanowić się choćby nad godnością człowieka pracującego - tragiczne jest to, że ci górnicy nie zginęli z własnej bezmyślności (jak niestety wielu kierowców), ale z czyjejś chęci zysku.

Kopalnia wiedziała o zagrożeniu, oszukiwała czujniki metanu, ale uznała, że sprzęt jest cenniejszy niż zasoby ludzkie. :(

Jeśli ta tragedia i żałoba skłoni choćby jednego pracodawcę do zwiększenia bezpieczeństwa - to szum medialny nie pójdzie na marne[/code]

czy dała byś sobie rękę obciąć, że było tak jak piszesz,

dołączasz do tej sfory szczekających psów, którzy w radiu, telewizji i prasie insynuują różne rzeczy o których w ogóle nie mają pojęcia

czy dała byś sobie rękę obciąć, że było tak jak piszesz,

dołączasz do tej sfory szczekających psów, którzy w radiu, telewizji i prasie insynuują różne rzeczy o których w ogóle nie mają pojęcia

1950 , ja też mam bliskich, którzy pracowali w kopalni .

Chyba Cię emocje za bardzo ponoszą :roll: