selimm 24.11.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Można powiedziec- że każda robota niesie za sobą ogromne zagrożenia -ale chyba przyznasz mi racje że ryzyk śmierci na dole a na drodze nie da sie porównać. No właśnie. Nie da sie porównać. Na drodze w ciągu tygodnia ginie więcej ludzi niz w kopalni w ciagu roku. Tego sie nie da porównać... Z Mariuszem i innym w wielu sprawach sie nie zgadzałam i miewaliśmy ostre dyskusje. Jednakze w poruszanej tu kwestii zgadzam się z nimi. Gornik który zginął w kopalni, bez względu jak trudną miał pracę i bez względu na to jak cierpi jego rodzina nie jest bohaterem narodowym. Narud jego braku nie odczyje. Poprostu. Wspólczucie tak, żałoba narodowa jednak to gruba przesada. Narud ...powiadasz ...hmm....a nie bede złosliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 24.11.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Sam fakt że tego typu dyskusja ma miejsce ( prawie na każdym innym forum także ) świadczy o tym że sprawa żałoby drażni sporą część społeczeństwa, które ma odczucie wyolbrzymiania tej tragedii tylko i wyłącznie do celów medialnych i politycznych. Była kilka razy ogłaszana żałoba narodowa w innych przypadkach gdzie takie dyskusje nie miały miejsca, więc...ta jest sztucznie napompowana medialnie i spora część społeczeństwa już to zauważyła, reszta dała się wmanipulować w ten medialny cyrk nad trumną ( -ami ), ja nie chcę brać w tym udziału mimo szczerego współczucia dla rodzin ofiar tragedii w Halembie.Co do pracy górnika to vide mój post na poprzedniej stronie...a dla porównania zapewne łatwą pracę ma pani sprzedająca na straganie ulicznym warzywa o każdej porze roku - zarówno w 30st. upale jak i w 20st mrozie, robotnicy na budowie kryjący dachówką nasz dach w 30st upale, chirurg otwierający pacjentowi czaszkę wiedzący że najdrobniejszy błąd pośle jegomościa w zaświaty lub trwale go uszkodzi, sędzia skazujący szefa groźnej grupy przestępczej na 25lat wiedząc że jego kolesie chadzają po wolności i czychać będą na sędziego życie lub przynajmniej poturbowanie, itp. itd.Każdy ma predyspozycje do wykonywania pewnych zawodów a do pewnych poprostu nie. Jak ktoś ma predyspozycje aby być górnikiem to nim jest i jest z tego dumny, a jak ktoś ich nie ma to poprostu rezygnuje z tej pracy po kilku zjechaniach w dół - proste. Nie gloryfikujmy tego zawodu - jest ciężki i wymaga osób do tego predystynowanych, ale na litość najjaśniejszego nie są to niewolnicy. Ba właśnie mi się przypomniało o naszych misjach wojskowych. Mamy ich kilka w kilku krajach ale zapewne większość myśli o Iraku. Ilu to tam na służbie zginęło naszych żołnierzy ? Oni zapewne mają lżejszy kawałek chleba, pustynne burze, duża wilgotność, niesamowite upały a oni w pełnym rynsztunku sławią naszą ojczyznę tak daleko od swych rodzin, wychodząc na codzienną służbę nie mają nawet możliwości pocałowania swojej ukochanej na dowidzenia bo ona z dziećmi jest oddalona o tysiące kilometrów a zdarza się że wracają z tej służby w drewnianej skrzynce okrytej flagą narodową, także niech nikt tu nie pieprzy o cięzko-bochaterskiej pracy górnika bo krew mnie zaleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Narud ...powiadasz ...hmm....a nie bede złosliwy Nie będziesz złośliwy powiadasz ? U nas jeden z kandydatów na prezydenta ogłasza w mediach, że w związku z wydarzeniami w Halembie on rezygnuje z kampanii wyborczej w mediach. I to ogłoszenie tak emituje emituje kilka razy dziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 24.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 JM- do mnie ten ostatni komentarz- za przeproszeniem nie pieprzę - tak jak piszesz kazdy ma prawo wyboru - ale nie pieprz za przeproszeniem że babcia straganową, czy dekarze, czy lekarz ma pracę równie niebezpieczną... Prosty przykład - idź do ubezpieczlni i ubezpiecz swoje zycie na wysoka kwotę - np 500 000 zł ile zapłacisz będąc babcią na straganie a ile górnikiem w przodku a ile lekarzem. Jedyny sensowny przykład to żołnierz w Iraku - ma bardzo zbliżone ryzyko otrzymania kulki - jak wybuchu metanu. Wg ciebie ten który zginął w Iraku - powinien być bohaterem bo robi to dla ojczyzny, natomiast ten który zapierdala 1030 po ziemią Bys teraz mógł pisac na tym forum to pipierdułka jest ?? Kończę te dyskusje - bo tak jak Sellim napisał -cały zamęt sieją Gorole - nie mający zielonego pojęcia o tym zawodzie. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 24.11.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 JM- do mnie ten ostatni komentarz- za przeproszeniem nie pieprzę - tak jak piszesz kazdy ma prawo wyboru - ale nie pieprz za przeproszeniem że babcia straganową, czy dekarze, czy lekarz ma pracę równie niebezpieczną... 1) Postój miesiąc po 12h na 20 st. mrozie to pogadamy. 2) Zapewne nie wiesz że w skali roku kilku tych dekarzy traci swe życie w pracy. Prosty przykład - idź do ubezpieczlni i ubezpiecz swoje zycie na wysoka kwotę - np 500 000 zł ile zapłacisz będąc babcią na straganie a ile górnikiem w przodku a ile lekarzem. ...a ile będąc policjantem Jedyny sensowny przykład to żołnierz w Iraku - ma bardzo zbliżone ryzyko otrzymania kulki - jak wybuchu metanu. Cieszę się że dostrzegasz jednak inne zawody równie niebezpieczne to już postęp w stosunku do Twoich poprzednich wypowiedzi. Wg ciebie ten który zginął w Iraku - powinien być bohaterem bo robi to dla ojczyzny, natomiast ten który zapierdala 1030 po ziemią Bys teraz mógł pisac na tym forum to pipierdułka jest ?? A nie widzisz różnicy ? Szanuję górników za ich ciężką pracę ale nie gloryfikuję ich. Kończę te dyskusje - bo tak jak Sellim napisał -cały zamęt sieją Gorole - nie mający zielonego pojęcia o tym zawodzie. Sebo8877 Nie siejemy zamętu, próbujemy tylko otworzyć oczy wmanipulowanej w tę tragedię części społeczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.11.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Można powiedziec- że każda robota niesie za sobą ogromne zagrożenia -ale chyba przyznasz mi racje że ryzyk śmierci na dole a na drodze nie da sie porównać. No właśnie. Nie da sie porównać. Na drodze w ciągu tygodnia ginie więcej ludzi niz w kopalni w ciagu roku. Tego sie nie da porównać... Z Mariuszem i innym w wielu sprawach sie nie zgadzałam i miewaliśmy ostre dyskusje. Jednakze w poruszanej tu kwestii zgadzam się z nimi. Gornik który zginął w kopalni, bez względu jak trudną miał pracę i bez względu na to jak cierpi jego rodzina nie jest bohaterem narodowym. Narud jego braku nie odczyje. Poprostu. Wspólczucie tak, żałoba narodowa jednak to gruba przesada. Narud ...powiadasz ...hmm....a nie bede złosliwy JoShi jaką metodą uczyłaś się czytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Wg ciebie ten który zginął w Iraku - powinien być bohaterem bo robi to dla ojczyzny, natomiast ten który zapierdala 1030 po ziemią Bys teraz mógł pisac na tym forum to pipierdułka jest ?? Pardąsik, ale jaki związek ma pisanie na forum z górnikiem ? Że niby elektrownie są na węgiel ? A wiesz dlaczego tak usilnie bronimy się przed elektrowniami atomowymi, mimo, że na całym świecie właśnie w tym kierunku podąża energetyka ? Jeśli nie wiesz, to za przeproszeniem, nie .. pitol glupot. Górnicy to TAKI sam zawód jak każdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 24.11.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Można powiedziec- że każda robota niesie za sobą ogromne zagrożenia -ale chyba przyznasz mi racje że ryzyk śmierci na dole a na drodze nie da sie porównać. No właśnie. Nie da sie porównać. Na drodze w ciągu tygodnia ginie więcej ludzi niz w kopalni w ciagu roku. Tego sie nie da porównać... Z Mariuszem i innym w wielu sprawach sie nie zgadzałam i miewaliśmy ostre dyskusje. Jednakze w poruszanej tu kwestii zgadzam się z nimi. Gornik który zginął w kopalni, bez względu jak trudną miał pracę i bez względu na to jak cierpi jego rodzina nie jest bohaterem narodowym. Narud jego braku nie odczyje. Poprostu. Wspólczucie tak, żałoba narodowa jednak to gruba przesada. Narud ...powiadasz ...hmm....a nie bede złosliwy JoShi jaką metodą uczyłaś się czytać? Polecam przegladarke Firefox 2.0 z wlaczona opcja sprawdzania bledow, bardzo przydatna rzecz, dla dyslektykow, ktorzy nie chca sie rzucac w oczy (niezaleznie od opcji w jakiej uczyli sie czytac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.11.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 JoShi jaką metodą uczyłaś się czytać? Brajlem... To smutne, ze ludzie, którym kończą się argumenty posuwają się do osobistych przytyków. Obrzydliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.11.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 JoShi jaką metodą uczyłaś się czytać? Brajlem... To smutne, ze ludzie, którym kończą się argumenty posuwają się do osobistych przytyków. Obrzydliwe. Koncza sie argumenty? Mi sie jakies skonczyly? Nawet nie zamienilam zdania z Toba na temat Halemby. Bo jezeli o ten watek to podzielam Twoje zdanie. A moze to do Selimma bylo? Osobiste przytyki? owszem sa obrzydliwe, ciesze sie ze jestes tego swiadoma. Mufka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.11.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Mi sie jakies skonczyly? Najwyraźniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 24.11.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Hanysy kontra Gorole ? JM - w zimie na dole na głownych przekopach tak pizdzi i wieje ze jedną ręką kask musisz trzymać obawiam sie ze jednak wolałbym stać na tym targu i patrzeć jak ptaszki cwierkają niż bawić sie w kopidoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.11.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Mi sie jakies skonczyly? Najwyraźniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.11.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Wg ciebie ten który zginął w Iraku - powinien być bohaterem bo robi to dla ojczyzny, natomiast ten który zapierdala 1030 po ziemią Bys teraz mógł pisac na tym forum to pipierdułka jest ?? Pardąsik, ale jaki związek ma pisanie na forum z górnikiem ? Że niby elektrownie są na węgiel ? A wiesz dlaczego tak usilnie bronimy się przed elektrowniami atomowymi, mimo, że na całym świecie właśnie w tym kierunku podąża energetyka ? Jeśli nie wiesz, to za przeproszeniem, nie .. pitol glupot. Górnicy to TAKI sam zawód jak każdy inny. Nie no Mariusz w druga strone tez nie przeginajmy. No nie jak kazdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufinek 24.11.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 JM- do mnie ten ostatni komentarz- za przeproszeniem nie pieprzę - tak jak piszesz kazdy ma prawo wyboru - ale nie pieprz za przeproszeniem że babcia straganową, czy dekarze, czy lekarz ma pracę równie niebezpieczną... Prosty przykład - idź do ubezpieczlni i ubezpiecz swoje zycie na wysoka kwotę - np 500 000 zł ile zapłacisz będąc babcią na straganie a ile górnikiem w przodku a ile lekarzem. Jedyny sensowny przykład to żołnierz w Iraku - ma bardzo zbliżone ryzyko otrzymania kulki - jak wybuchu metanu. Wg ciebie ten który zginął w Iraku - powinien być bohaterem bo robi to dla ojczyzny, natomiast ten który zapierdala 1030 po ziemią Bys teraz mógł pisac na tym forum to pipierdułka jest ?? Kończę te dyskusje - bo tak jak Sellim napisał -cały zamęt sieją Gorole - nie mający zielonego pojęcia o tym zawodzie. Sebo8877 Dokladnie tak, Ślązacy nie prosili się by cała Polska byla w załobie, nie Śląsk wymyślił sobie żałobę całej Polski, tylko Polska centralna. Jeżeli chcecie porównywać zawody sprzedawcy w sklepie z guziczkami i zawód górnika pisząc że górnik to taki sam zawód jak każdy inny to się grubo mylicie, bo tu nie ma nawet co porównywać. Nawet male dziecko wie ze zawód górnika który charuje 1000 m pod ziemią na pewno jest bardziej niebezpieczny niż pani w sklepie która ma ciepłą posadkę lub pani ktora siedzi w urzędzie w dziale który w cały miesiącu to ma górę 5 dni roboty a reszta to popijanie kawki i czytanie "Życia na gorąco" Po prostu ten kto stwierdza ze zawód górnika jest taki sam jak każdy inny nie ma o tym zawodzie zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.11.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Hanysy kontra Gorole ? Dyskusja o wyższości świąt Bożego narodzenia nad świętami Wielkiej nocy. Tylko nie o to chodzi. Właściwie wszyscy są zgodni, w kwestii tego, ze praca górnika jest ciężka i że należy współczuć ich rodzinom. Diabeł tkwi w szczegółach. A szczegół, który został tu poddany pod dyskusję to sens ogłaszania żałoby narodowej. Ja nie widzę sensu i opowieści o tym jak ciężka jest praca górnika nic tu nie zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 24.11.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Dyskusja o wyższości świąt Bożego narodzenia nad świętami Wielkiej nocy. Tylko nie o to chodzi. Właściwie wszyscy są zgodni, w kwestii tego, ze praca górnika jest ciężka i że należy współczuć ich rodzinom. Diabeł tkwi w szczegółach. A szczegół, który został tu poddany pod dyskusję to sens ogłaszania żałoby narodowej. Ja nie widzę sensu i opowieści o tym jak ciężka jest praca górnika nic tu nie zmienią. Myślę że tych kilka zdań oddaje w 100% sens całego topicu, zgadzam się z tym i o ile nie bedzie pytań konkretnie skierowanych do mnie, przez szacunek dla poległych w tej tragedii nie będę już rozdrapywał tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 24.11.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 I z dyskusji o kolorach i zalobie , zrobil sie temat o tym kto ciezko pracuje a kto nie.Socjalizm wam w glowach siedzi. Kazdy moze pracowac ciezko , albo sie opierda.....c , czy gornik czy pani w sklepie czy jeszcze ktos inny.Jak tak sie porownuje i wywyzsza jednych nad drugich to zaraz potem pojawia sie postulat , ze tym ciezej pracujacym wiecej sie nalezy.I to jest socjalizm , niesprawiedliwosc i zwykle oszustwo bo nalezy sie tyle, ile sie swoja praca wypracuje.Ja w kopalni nigdy nie bylem i pewnie nie bede , ale nie rozumiem dlaczego mam gornika szanowac bardziej niz przedstwawicieli innych zawodow. O innych rzeczach ktorych nie rozumiem a ktore mnie doprowadzaja do wrzenia nie bede wspominal w tym watku.23 ludzi zginelo i moge sie za nich pomodlic , ale nie chce uczestniczyc w tej narodowej szopce zalobnej. Przywroccie kolory!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.11.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Dyskusja o wyższości świąt Bożego narodzenia nad świętami Wielkiej nocy. Tylko nie o to chodzi. Właściwie wszyscy są zgodni, w kwestii tego, ze praca górnika jest ciężka i że należy współczuć ich rodzinom. Diabeł tkwi w szczegółach. A szczegół, który został tu poddany pod dyskusję to sens ogłaszania żałoby narodowej. Ja nie widzę sensu i opowieści o tym jak ciężka jest praca górnika nic tu nie zmienią. Myślę że tych kilka zdań oddaje w 100% sens całego topicu, zgadzam się z tym i o ile nie bedzie pytań konkretnie skierowanych do mnie, przez szacunek dla poległych w tej tragedii nie będę już rozdrapywał tego tematu. No tak ,ale w topiku argumentem na sensownosc zaloby jest tez wlasnie ich ciezka praca. Patrzac na to w ten sposob ,to opowiadanie o ich ciezkiej pracy ma sens. Jest przeciez jakby odpowiedzia na zadane pytanie - czy zaloba ma sens. Odbieram sugestie o ciezkiej pracy tak: oto wydarzyla sie kolejna ludzka tragedia. Tragedia sama w sobie jest straszna, a do tego rozegrala sie pod ziemia. Rozegrala sie wsrod gornikow, ktorzy ciezko pracujac przebywali w ciezkich warunkach pod ziemia dla dobra calego narodu. Dlatego pograzamy sie w zalobie. I mimo , ze jak pisalam wczesniej, czuje nieco przesyt tej zaloby, to takie argumenty do mnie trafiaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 24.11.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 No tak ,ale w topiku argumentem na sensownosc zaloby jest tez wlasnie ich ciezka praca. Patrzac na to w ten sposob ,to opowiadanie o ich ciezkiej pracy ma sens. Jest przeciez jakby odpowiedzia na zadane pytanie - czy zaloba ma sens. Odbieram sugestie o ciezkiej pracy tak: oto wydarzyla sie kolejna ludzka tragedia. Tragedia sama w sobie jest straszna, a do tego rozegrala sie pod ziemia. Rozegrala sie wsrod gornikow, ktorzy ciezko pracujac przebywali w ciezkich warunkach pod ziemia dla dobra calego narodu. Dlatego pograzamy sie w zalobie. I mimo , ze jak pisalam wczesniej, czuje nieco przesyt tej zaloby, to takie argumenty do mnie trafiaja. Towarzyszko , to co napisaliscie do mnie nie przemawia. Moj smutek i zal bylby taki sam gdyby zginely w katastrofie 23 kobiety pracujace za lada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts