Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Nie no Mariusz w druga strone tez nie przeginajmy. No nie jak kazdy inny. Tak, taki jak każdy inny, tzn gdzie za określone pieniądze godzisz się na wykonywanie jakiejś pracy wiedząc, jakie ryzyko może nieść jej wykonywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.11.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 No tak ,ale w topiku argumentem na sensownosc zaloby jest tez wlasnie ich ciezka praca. Patrzac na to w ten sposob ,to opowiadanie o ich ciezkiej pracy ma sens. Jest przeciez jakby odpowiedzia na zadane pytanie - czy zaloba ma sens. Odbieram sugestie o ciezkiej pracy tak: oto wydarzyla sie kolejna ludzka tragedia. Tragedia sama w sobie jest straszna, a do tego rozegrala sie pod ziemia. Rozegrala sie wsrod gornikow, ktorzy ciezko pracujac przebywali w ciezkich warunkach pod ziemia dla dobra calego narodu. Dlatego pograzamy sie w zalobie. I mimo , ze jak pisalam wczesniej, czuje nieco przesyt tej zaloby, to takie argumenty do mnie trafiaja. Towarzyszko , to co napisaliscie do mnie nie przemawia. Moj smutek i zal bylby taki sam gdyby zginely w katastrofie 23 kobiety pracujace za lada. No wlasnie! I o to chodzi! Przeciez pisalam o tym, rozegrala sie tragedia, a to ze pod ziemia - to dodatkowa informacja. Zgineli ludzie, a zaloba to symbol, ktory pokazuje, ze skladamy hold wszystkim ofiarom wszystkim tragicznych wydarzen, katastrof. Ze laczymy sie w bolu itp. Po tragedi budowlanej na Sląsku, czy World Trade Center i Pentagon, po powodzi tysiąclecia tez byly zaloby. A tutaj akurat tragedia rozegrala sie pod ziemia, przy ciezkiej pracy. Nie wiem czemu odbierasz rozmowe o ciezkiej pracy tak jakby ktos ci kazal bardziej szanowac gornikow od innych. I odrazu socjalizmem lecisz. Nikt nie kaze ci bardziej szanowac zawodu gornika, poprostu po kazdej tragedi ludzie rozmawiaja. A to ze ogladali golebie, a to ze siedzieli w wiezowcu a tu ze ciezko pracowali. Kazda tragedia jest straszna. Ja pisalam wczesniej o tragedi dzieci w szpitalu, ktora wprowadza mnie jak juz pisalam, w wieksza zadume niz smierc gornika. I mysle, ze nie o to chodzi, ze wogole zaloba jest, tylko na jaka skale i jak przeprowadzana ona jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Rozegrala sie wsrod gornikow, ktorzy ciezko pracujac przebywali w ciezkich warunkach pod ziemia dla dobra calego narodu. Dlatego pograzamy sie w zalobie. Jakiego dobra całego narodu ???? Czy Ty wiesz przez ile lat dopłacaliśmy do tego aby oni MOGLI dla naszego dobra pracować ??? Czy sądzisz, że nie można importować tańszego węgla ?? Można, i to całymi składami, przy okazji i PKP i fracht morski by zarobili trochę grosza. Niestety przez szereg lat dokładaliśmy do nierentowego górnictwa aby tych kilkadziesiąt tysięcy ludzi miało pracę i utrzymanie dla swoich rodzin. I jestem w stanie jakoś to sobie wytłumaczyć. Niemniej takiego górnika nie interesuje to, że ceny dolarów i euro lecą na łeb na szyję powodując, że eksport staje na granicy opłacalności i lada moment setki, tysiące małych przedsiębiorstw stanie przed widmem bankructwa i zwolnieniem całości, bądź, części załóg. Czy sądzisz, że Państwo polskie zdobędzie się na gest aby takie firmy dotować ?? NIE. Dość socjalistycznego podejścia do pracy górnika ... To taki sam człowiek jak każdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 24.11.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 zszedlby ktory pod ziemie ...popracowal to i zdanie pewnie by zmienil na temat pracy w kopalni .... najlatwiej to sie przed monitorem ponapinac ....na zalobe pogrymasic, ze bezzasadna - nie macie wiekszych problemow .... ? Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 24.11.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Rozegrala sie wsrod gornikow, ktorzy ciezko pracujac przebywali w ciezkich warunkach pod ziemia dla dobra calego narodu. Dlatego pograzamy sie w zalobie. Jakiego dobra całego narodu ???? Czy Ty wiesz przez ile lat dopłacaliśmy do tego aby oni MOGLI dla naszego dobra pracować ??? Czy sądzisz, że nie można importować tańszego węgla ?? Można, i to całymi składami, przy okazji i PKP i fracht morski by zarobili trochę grosza. Niestety przez szereg lat dokładaliśmy do nierentowego górnictwa aby tych kilkadziesiąt tysięcy ludzi miało pracę i utrzymanie dla swoich rodzin. I jestem w stanie jakoś to sobie wytłumaczyć. Niemniej takiego górnika nie interesuje to, że ceny dolarów i euro lecą na łeb na szyję powodując, że eksport staje na granicy opłacalności i lada moment setki, tysiące małych przedsiębiorstw stanie przed widmem bankructwa i zwolnieniem całości, bądź, części załóg. Czy sądzisz, że Państwo polskie zdobędzie się na gest aby takie firmy dotować ?? NIE. Dość socjalistycznego podejścia do pracy górnika ... To taki sam człowiek jak każdy inny. O nie, tak nie bede dyskutowac. Wiesz to nie o to chodzi, ze ktos ci kaze bardziej szanowac prace gornika od innej. Ty poprostu pracy gornika nie szanujesz wogole. A ten socjalizm to cos gleboko masz w glowie, wszedzie go widzisz. Nawet w zalobie i w tym, ze ktos moze uwazac ze praca gornika jest ciezka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 24.11.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Rozegrala sie wsrod gornikow, ktorzy ciezko pracujac przebywali w ciezkich warunkach pod ziemia dla dobra calego narodu. Dlatego pograzamy sie w zalobie. Jakiego dobra całego narodu ???? Czy Ty wiesz przez ile lat dopłacaliśmy do tego aby oni MOGLI dla naszego dobra pracować ??? Czy sądzisz, że nie można importować tańszego węgla ?? Można, i to całymi składami, przy okazji i PKP i fracht morski by zarobili trochę grosza. Niestety przez szereg lat dokładaliśmy do nierentowego górnictwa aby tych kilkadziesiąt tysięcy ludzi miało pracę i utrzymanie dla swoich rodzin. I jestem w stanie jakoś to sobie wytłumaczyć. Niemniej takiego górnika nie interesuje to, że ceny dolarów i euro lecą na łeb na szyję powodując, że eksport staje na granicy opłacalności i lada moment setki, tysiące małych przedsiębiorstw stanie przed widmem bankructwa i zwolnieniem całości, bądź, części załóg. Czy sądzisz, że Państwo polskie zdobędzie się na gest aby takie firmy dotować ?? NIE. Dość socjalistycznego podejścia do pracy górnika ... To taki sam człowiek jak każdy inny. Mariusz daj spokoj z ekonomicznymi argumentami. I tak nikogo nie przekonasz , a rozpetasz burze. Zginelo 23 ludzi i nie czas na to. Choc obawiam sie , ze ich smierc zostanie wykorzystana nie tylko przez politykow. Zwiazkowcy juz pewnie przebieraja nogami zeby ....... Ludzie zgineli , i nie ma znaczenia czy gornicy , fryzjerzy , bezrobotni .... czy lekarze np. Wobec smierci wszyscy jestesmy rowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 A po co ktoś ma schodzić pod ziemie ? Wsiadłbyś kiedyś do kabiny Miga 29 to pewnie byś zmienił zdanie na temat trudnych warunków pracy Nie wiem, ale wszystkie posty, które nawołują do osobistego sprawdzenia tego co się dzieje w kopalniach, budują u mnie obraz górnika, jako zniewolonej, bezrozumnej, maszynki do machania kilofem. A może wziąłby jeden z drugim książkę do ręki, teczuszkę na ramię i poszedł na podbój tego co nad ziemią, czyli jakiejś innej szkoły niż górnicza. Europa stoi teraz otworem, przed młodymi ludźmi otwierają się zagraniczne rynki pracy, nikt ich pod ziemię nie wygania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 O nie, tak nie bede dyskutowac. Wiesz to nie o to chodzi, ze ktos ci kaze bardziej szanowac prace gornika od innej. Ty poprostu pracy gornika nie szanujesz wogole. O pardąsik, prawda w oczęta kole ? Ile wypłaciłaś ze swoich podatków odpraw dla górników, ile kopalni było z Twoich pieniążków dotowane ? I nie imputuj mi proszę tekstów z nieszanowaniem pracy. Ja szanuję pracę każdego człowieka, który nie kradnie i nie wyrządza krzywdy niewinnym ludziom. Natomiast faktycznie, śmieszy mnie tworzenie obrazu górnika - nadczłowieka, jedynej super nacji w naszym narodzie, jedynego słusznego zawodu do wykonywania na Śląsku. I nie wmawiaj mi, że nie uważam pracy górnika za ciężką, od kilku stron twierdzę tylko, że jest tak samo ciężka jak inne. Nie wierzysz? Podaj adres e-mail to Ci prześlę fotkę od mojego kolegi, zobaczysz jak wygląda człowiek po tygodniu pod wodą. Wtedy wyobraź sobie, że taki człowiek w naszych zasyfionych wodach nagle wyłania Ci się przed okularami. A jak ochłoniesz to porozmawiamy o definicji "ciężkiej" pracy. To chyba można porównać tylko do tego co pisałaś - o oglądaniu agonii małych dzieci. Jak do takiej pracy nie mam predyspozycji, nie wytrzymałbym psychicznie, choć ciężko mnie złamać. Dlatego Ci co nawołują do odwiedzania kopalń niech przyjmą do swoich makówek to, że taki górnik zapewne nie sprawdziłby się jako baletnica czy pilot myśliwca. Każdy z nas robi to do czego czuje powołanie, ale w ŻADEN sposób nie czyni to go lepszym od tego, co do danej pracy powołania nie ma. I to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 24.11.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Walka klas normalnie sie tu zaczyna. A ja jeszcze raz napisze : ciezko pracowac lub opieprzac sie mozna wszedzie, i pod ziemia, i na ziemi, i wyzej pewnie tez. Dla dobra narodu pracuje sie rowniez wszedzie , tylko jeszcze trzeba placic podatki , ZUS , ...... nie wszyscy to rozumieja niestety , ciezka praca kojarzy im sie tylko z pylem i potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Oooo albo weszlibyście na platformę wiertniczą .. Rocznie ginie na nich znacznie więcej osób niż w kopalniach .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 24.11.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 kopalnie dopłacane ? ...wolne zarty to spolki i ukladziki z udziałem skarbu panstwa taki obraz dają ....i takie notowania przez całe lata kasa była stąd wypompowana w zamian za betonowe wsie oddalone od siebie 4km.... zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.11.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 No tak ,ale w topiku argumentem na sensownosc zaloby jest tez wlasnie ich ciezka praca. Twoim argumentem, bo dla mnie to żaden argument. Powiesiła się niewinna dziewczynka udręczona przez kolegów i nikt nie ogłaszał narodowej żałoby. Nie zasłużyła na to bo była tylko uczniem i była tylko jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 24.11.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 kopalnie dopłacane ? ...wolne zarty to spolki i ukladziki z udziałem skarbu panstwa taki obraz dają ....i takie notowania przez całe lata kasa była stąd wypompowana w zamian za betonowe wsie oddalone od siebie 4km.... zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade sellim, to temat na inny watek, chetnie sie w nim udziele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 24.11.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 kopalnie dopłacane ? ...wolne zarty to spolki i ukladziki z udziałem skarbu panstwa taki obraz dają ....i takie notowania przez całe lata kasa była stąd wypompowana w zamian za betonowe wsie oddalone od siebie 4km.... zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade sellim, to temat na inny watek, chetnie sie w nim udziele.... moze lepiej nie ..... bo jak sie ktos dowie ze węgiel 1 klasa szedł za grosze jako szmelc to moze komus cisnienie podskoczyć szkoda gadać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 24.11.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 kopalnie dopłacane ? ...wolne zarty to spolki i ukladziki z udziałem skarbu panstwa taki obraz dają ....i takie notowania przez całe lata kasa była stąd wypompowana w zamian za betonowe wsie oddalone od siebie 4km.... zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade sellim, to temat na inny watek, chetnie sie w nim udziele.... moze lepiej nie ..... bo jak sie ktos dowie ze węgiel 1 klasa szedł za grosze jako szmelc to moze komus cisnienie podskoczyć szkoda gadać .... Masz racje, ogolnie moze dojsc do niepotrzebnych klotni, glupi pomysl, wycofuje sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 24.11.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 niedobrze mi się robi jak to czytam Halemba jest 25 km ode mnie... żałobę nosi się w sercu... Selimm rozumie... Śląsk, tradycja, kultura, górnik,mądrość życiowa... cierpię za miliony.... dobrze, że jest taki czas by pomyśleć... chwila, jest, był, czy pamiętam? zacznę kochać ludzi- tak szybko odchodzą... myśli wariują... niech ONI dostąpią bram nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade I wydzielimy Śląsk z Polski ? Część Ślązaków podobno deklaruje inną narodowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade Do siebie, swoich ???? Nie każ mi się domyślać, że jesteśmy My i Wy, bo jeszcze nie tak dawno niektórzy chcieli wydzielić Śląsk z Polski i podobno część Ślązaków deklaruje inną narodowość .. Wtedy to już wogóle byłaby lipa z tą "żałobą narodową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.11.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 napisze coś, bo mnie Mariusz zaprosił do swojego wątku jak ochłonę - nie wiem czy to już się wydarzyło, ale generalnie nie jest źle. Szczególnie, że już coś w końcu można w TV obejrzeć. Się nie denerwujta - kolega Mariusz z Radomia jest specjalistą wysokiej klasy w wielu dziedzinach : - doskonale zna się na zarządzaniu procesem wydobycia węgla w kopalniach - latał Migiem 29 - jest znanym autorytetem w kwestii gospodarki na poziomie kraju ( "niech wszyscy górnicy wyjadą do Irlandii - przecież świat stoi otworem") i na poziomie wojewódzkim ("a po co oni w tych kopalniach pracują ? Przecież nikt im nie kazał - mogą zostać przedszkolankami!" I tam koło Katowic robotę można znaleźć, nie?" - zajmuje się doradztwem zawodowym (dokładnie zna wszelkie aspekty różnorodnych zawodów : kierowców, sprzedawców, nianiek, spadochroniarzy, cieciów, pilotów obaltywaczy i zbieraczy miodu leśnego...etc etc) - niewątpliwym guru w kwestii ekonomii nie tylko w zakresie opłacalności przemysłu węglowego, jego historii i przyszłości- zapewne posiada również inne obszary zainteresowań - doskonale jest w stanie zestopniować przydatność róznych ludzi lub ich nieprzydatność .. ....a i ciężko go załamać ( co zapewne jest łatwo zauważalne) Oraz wiele, wiele,wiele innych zalet które - doprawdy - trudno opisać. Nie zauważył tylko, że dziś informacje o Halembie, śledztwie etc są na na czwartym - może piątym miejscu w programach informacyjnych. Ale żeby to zauważyć trzeba oderwać się od wirtuala i zaciekłego wyjaśniania, że górnik jest równie narażony na niebiezpieczeństwo jak babcia emerytka wkłądająca sztuczną szczękę w łazience, gdzie terakota może być zbyt śliska A wszystko to w ciepiełku, z herbatką w dłoni i przed klawiaturką - miooooooooodzio. Mariusz - już nikt nie uczestniczy w żadnej narodowej histerii prócz Ciebie - chłopie daj spokój, bo żeś się tak zapędził , że już sam siebie nie rozumiesz. Już uratowałeś wszystkich przed zejściem na złą drogę. Zła wiadomość jest taka : nikt tu nie popierał totalnego świra w mediach NIKT - poszukaj dobrze. nie broń proszę więc już tej prawdy, którą WSZYSCY ROZUMIEJĄ. Wkurza wszystkich żerowanie na nieszczęściu ludzi. NIkt nie posypuje głowy popiołem i nie leży w kościele krzyżem. UWIERZ MI - już wszytko dobrze Różnymy się tylko co do szacunku. Dla ludzi. Dla ich pracy. Dla ich życia i ich śmierci. In total, Mariusz, in total. Napisałabym - weź kredki i pokoloruj sobie Forum na ekraniku jak nie widzisz w black and white. Na szczęście - tylko do soboty :) Luuuzik P.S. Nadmieniam - to nie są argumenty ad personam (kiedyś Wam to może wytłumaczę dlaczego to jest n-i-e-m-o-ż-l-i-w-e) :):):) Przepraszam - muszę dopisać : sto-sun-ki- mię-dzy-na-ro-do-we-i-pro-blem-mniej-szości-na-ro-dowych .........................aaaaaaaaaaaaaa:):) Czyli człowiek renesansu.......:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.11.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Się nie denerwujta - kolega Mariusz z Radomia jest specjalistą wysokiej klasy w wielu dziedzinach : No tak, jednak ad personam Nie będę reagował na tak prymitywne zaczepki. Dodam tylko, że człowiek inteligentny, a nieskromnie dodam, że według mnie zaliczam się do takiej grupy, powinien mieć wszechstronne zainteresowania i wiedzę nie tylko z jednej dziedziny. Dlatego też takie podejście do życia pozwala mi poruszać się dość sprawnie w wielu zagadnieniach. Jeśli z Tobą jest inaczej, to mogę tylko współczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts