Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolory ZEŻARŁO ??

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

.................

Ludzie zgineli , i nie ma znaczenia czy gornicy , fryzjerzy , bezrobotni .... czy lekarze np. Wobec smierci wszyscy jestesmy rowni.

... zginęli tragicznie i ... wszystko jedno czy był to wypadek w kopalni, czy wypadek lotniczy, czy drogowy, czy akt terrorystyczny, czy jakiekolwiek inne zdarzenie :(

... dla mnie, ... żałoba narodowa jest symbolem pamięci dla ofiar katastrofy (gdzie ofiarami są również rodziny nieżyjących) :( ... jaki wymiar ma katastrofa, (gdzie ginie "jednorazowo" dziesiątki lub setki osób) ... a jaki wypadek (kiedy giną pojedyncze lub co nawyżej kilka osób) ? ... czy ma również znaczenie w jaki sposób ktoś zginął ? ... wszakże życie to życie, każdy ma tylko jedno :( ... ale czy dostrzega się tutaj tą subtelną różnicę ?

... inna "bajka", to szum medialny i robienie "szopki" z tego wydarzenia (to co najbardziej mnie denerwuje to pokazywanie zrozpaczonych rodzin tragedii, i podtykanie im mikrofonu) ... ciekawe ile zostanie spełnionych "obietnic" polityków (i nie tylko) wypowiedzianych nad "grobem" górników :(

pzdr

ps - nie zamienił bym się z górnikiem, za żadne pieniądze na wykonywaną pracę (miałem górnika w rodzinie ... już nie żyje, ... zmarł na pylicę płuc, ... miałem także marynarza ... nieżyje ... zginął na morzu :()

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kopalnie dopłacane ? ...wolne zarty

to spolki i ukladziki z udziałem skarbu panstwa

taki obraz dają ....i takie notowania

przez całe lata kasa była stąd wypompowana

w zamian za betonowe wsie oddalone od siebie

4km....

zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade :wink:

Selimm , jak tam od was jacys beda sie wybierac na demolowanie Warszawy , to szepnij im do ucha zeby sie tak daleko nie fatygowali , tylko tych oszustow na miejscu zalatwili. Tez mi sie oszusci nie podobaja.

kopalnie dopłacane ? ...wolne zarty

to spolki i ukladziki z udziałem skarbu panstwa

taki obraz dają ....i takie notowania

przez całe lata kasa była stąd wypompowana

w zamian za betonowe wsie oddalone od siebie

4km....

zabierzcie sobie tych swoich oszustow do siebie i przestancie "dopłacać" a my se tu damy rade :wink:

Sellim poperam Cię całym sercem, całym sercem zgadzam się z Nefer i Chef Paul.

Z Mariuszem (bardzo cię sznuję za uporczywość) tak jak powiedziałem dyskutowac więcej nie zamierzam bo nie warto się wysilać i tak nie trafia

Sebo8877

Gość M@riusz_Radom

Z Mariuszem (bardzo cię sznuję za uporczywość) tak jak powiedziałem dyskutowac więcej nie zamierzam bo nie warto się wysilać i tak nie trafia

Sebo8877

Druga strona może powiedzieć to samo, i o szacunku i o nietrafianiu ;)

I wydzielimy Śląsk z Polski ? :) Część Ślązaków podobno deklaruje inną narodowość

bzdura ktorą zawsze słysze od Gorola :wink:

w moim rejonie nikt o tym nie gada

nie po to Dziadkowie walczyli w III powstaniach

by teraz sie odizolować .....tu mi dopowiedz

bo nie wiem- czy do szwabow niby nam blisko

czy do niepodległosci ?

ja tam sie czuje Polakiem

tez nie zapominajcie ile wkładu gornicy

wniesli w obalenie komunizmu !

dla mnie jeszcze jedno jest najwazniejsze-

kopalnie nadal są nasze

i nie robimy na zabojadowych emerytow

kocie, odpuść sobie,

nje worto, dyć widzisz że radomiak zowiścił, zowiści i bydzie zowiścił hanysom,

bo pewnie były książeczki G, na które nie dostawoł towarów jakie dostawali ryle,

bo były chopy co to na czydzieści jednyn dni, mieli czydzieści czy szychty,

bo były soboty i niedzyle łobywatelskie, wydobywcze i pieron jeszcze jedyn wjy jakie,

bo były slamsy w których one mieszkali,

jak by fto nie wjydzioł to njych se przyjedzie tukej i zobejrzy sobie familoki,

bo było njybo kiere było cołkiem szare,

i niy ważne, że świciło słońce,

bo były dziecka cołkiem przśroczyste i cołkiem chude

bo tukej przeca, zawsze było lepij

tera je żałoba której nikt tukej nik njy chcioł,

i to tyż je źle,

lo niego, my to nie ludzie.

napisze coś, bo mnie Mariusz zaprosił do swojego wątku jak ochłonę - nie wiem czy to już się wydarzyło, ale generalnie nie jest źle.

Szczególnie, że już coś w końcu można w TV obejrzeć.

Się nie denerwujta - kolega Mariusz z Radomia jest specjalistą wysokiej klasy w wielu dziedzinach :

- doskonale zna się na zarządzaniu procesem wydobycia węgla w kopalniach

- latał Migiem 29

- jest znanym autorytetem w kwestii gospodarki na poziomie kraju ( "niech wszyscy górnicy wyjadą do Irlandii - przecież świat stoi otworem") i na poziomie wojewódzkim ("a po co oni w tych kopalniach pracują ? Przecież nikt im nie kazał - mogą zostać przedszkolankami!" I tam koło Katowic robotę można znaleźć, nie?"

- zajmuje się doradztwem zawodowym (dokładnie zna wszelkie aspekty różnorodnych zawodów : kierowców, sprzedawców, nianiek, spadochroniarzy, cieciów, pilotów obaltywaczy i zbieraczy miodu leśnego...etc etc)

- niewątpliwym guru w kwestii ekonomii nie tylko w zakresie opłacalności przemysłu węglowego, jego historii i przyszłości- zapewne posiada również inne obszary zainteresowań

- doskonale jest w stanie zestopniować przydatność róznych ludzi lub ich nieprzydatność ..

....a i ciężko go załamać ( co zapewne jest łatwo zauważalne)

Oraz wiele, wiele,wiele innych zalet które - doprawdy - trudno opisać.

Nie zauważył tylko, że dziś informacje o Halembie, śledztwie etc są na na czwartym - może piątym miejscu w programach informacyjnych.

Ale żeby to zauważyć trzeba oderwać się od wirtuala i zaciekłego wyjaśniania, że górnik jest równie narażony na niebiezpieczeństwo jak babcia emerytka wkłądająca sztuczną szczękę w łazience, gdzie terakota może być zbyt śliska

A wszystko to w ciepiełku, z herbatką w dłoni i przed klawiaturką - miooooooooodzio.

Mariusz - już nikt nie uczestniczy w żadnej narodowej histerii prócz Ciebie - chłopie daj spokój, bo żeś się tak zapędził , że już sam siebie nie rozumiesz.

Już uratowałeś wszystkich przed zejściem na złą drogę.

Zła wiadomość jest taka : nikt tu nie popierał totalnego świra w mediach NIKT - poszukaj dobrze. nie broń proszę więc już tej prawdy, którą WSZYSCY ROZUMIEJĄ. Wkurza wszystkich żerowanie na nieszczęściu ludzi.

NIkt nie posypuje głowy popiołem i nie leży w kościele krzyżem. UWIERZ MI - już wszytko dobrze :)

Różnymy się tylko co do szacunku. Dla ludzi. Dla ich pracy. Dla ich życia i ich śmierci. In total, Mariusz, in total.

Napisałabym - weź kredki i pokoloruj sobie Forum na ekraniku jak nie widzisz w black and white. Na szczęście - tylko do soboty :):) Luuuzik

P.S. Nadmieniam - to nie są argumenty ad personam (kiedyś Wam to może wytłumaczę dlaczego to jest n-i-e-m-o-ż-l-i-w-e) :):):):):):)

Przepraszam - muszę dopisać : sto-sun-ki- mię-dzy-na-ro-do-we-i-pro-blem-mniej-szości-na-ro-dowych .........................aaaaaaaaaaaaaa:):):)

Czyli człowiek renesansu.......:):)

Popieram! Mogę zasponsorować kredki!!

No tak ,ale w topiku argumentem na sensownosc zaloby jest tez wlasnie ich ciezka praca.

Twoim argumentem, bo dla mnie to żaden argument.

Powiesiła się niewinna dziewczynka udręczona przez kolegów i nikt nie ogłaszał narodowej żałoby. Nie zasłużyła na to bo była tylko uczniem i była tylko jedna.

Żałoba była - może nie nazywała się "narodowa", ale w KAŻDEJ szkole w dniu pogrzebu tej dziewczynki flagi opuszczone były do połowy i przewiązane żałobnym kirem, a pamięć dziewczyny została uczczona minutą ciszy na ogólnoszkolnych apelach. Jestem nauczycielem od 8 lat, zdążyłam załapać się na różne "minuty ciszy" - ta była wyjątkowo przejmująca, zwłaszcza, że poprzedzona intensywnymi dyskusjami na temat.

Głowę nad tą tragedią należy pochylić na pewno. Nie przeszkadzają mi mniej kolorowe strony internetowe. Niemniej jednak, to co odstawiają media jest dla mnie dowodem na to, że nie mają pomysłu, jak z tą tragedią sobie poradzić. Ofiary traktuje się bardzo po amerykańsku - jak nowojorskich strażaków po 11.09. moim zdaniem w ten sposób odciąga się uwagę odbiorców od dyskusji na temat ludzkiej odpowiedzialności za ten wypadek.

No wybacz, ale pierwszy oszust wybudował sobie "gierkówkę". Możesz powiedzieć z kąd był. Nazwiska przytaczać nie trzeba, nazwa sama mówi.

A tak przy okazji, powiedz jakie postulaty mieli górnicy robiąc ostatni kipisz w Warszawie i co dostali. Niestety nie pamiętam.

bo były soboty i niedzyle łobywatelskie, wydobywcze i pieron jeszcze jedyn wjy jakie,

A ile teraz pracują?

No wybacz, ale pierwszy oszust wybudował sobie "gierkówkę". Możesz powiedzieć z kąd był. Nazwiska przytaczać nie trzeba, nazwa sama mówi.

A tak przy okazji, powiedz jakie postulaty mieli górnicy robiąc ostatni kipisz w Warszawie i co dostali. Niestety nie pamiętam.

A ile teraz pracują?

z kąd był 8) ...hmmm ...z blokerskiej kminy ?

4 grudnia Barbórka. Przez 10 pierwszych lat mojego życia nie wiedziałem, że są jakieś inne święta. Mój ojciec jest/był (emeryt) górnikiem, ratownikiem. Jakoś nie pamiętam aby były jakieś problemy. To pewna filozofia życia. Metan - na niego nie ma rady, otwiera się szczelina i bum. Czujnik nie ma czasu na reakcję. Ojciec mógł pracować w metanowej kopalni - nie zdecydował się. Górnicy mają wybór. To są złote rączki. Na kopalni wszystko trzeba umieć zrobić, ale nie ! nie pójdą gdzie indziej, wolą pracować na kopalni - nawet za mniejsze pieniądze - bo kopalnia to kopalnia i koniec.

Przeczytałem cały wątek i jestem w lekkim szoku. Wypowiedzi niektórych osób są nie tylko nietaktowne, ale wręcz prymitywne i głupie :evil: Żeujące dla mnie jest to, że w naszym społeczeństwie zawsze sie znajdzie grupa osób podejrzewających złe intencje, widzących drugie, trzecie, a może czwarte dno, snująca teorie spiskowe itp. No i najważniejsze - być na przekór.

Zeby nie było wątpliwości - nie kategoryzuje nigdy jakiejkowliek śmierci i jakichkolwiek ofiar oraz nie apoteozuje górniczego trudu. Uważam, że nadmierny szum medialny szkodzi sytuacji, a "prawo kilofa" w wykonaniu kumpli z gruby to pospolite przestępstwo.

Jednak tak nachalne kontestowanie reakcji władz i, jednak, sporej części społeczeństwa na tą tragedię uważam za obrzydliwe. Jeżeli więc forumowiczu twierdzisz, że obecna akcja jest przesadzona, a uważasz się, jak piszesz, za inteligenta (co akurat nie wyklucza chamstwa i grubiaństwa) to zamknijże usta, buzię, dziób lub czym tam dysponujesz i pozwól innym na chwilę refleksji. Po prostu nie uczestnicz w tym, ale nie musisz tego koniecznie tak nachalnie manifestować, bo twoja/wasza kontra jest po prostu żenująca i niesmaczna :evil:

Jeszcze cos dodam. Apropos inteligencji, krórą można zdefiniować między innymi jako zdolność wyciągania logicznych wniosków, powinna ona powołującym się na nią podpowiedzieć, że na ten przykład napływające z całego świata kondolencje mają swoją wymowę i nie są z całą pewnością efektem trików naszych polityków (dotarły przed ogłozeniem żałoby), siły mediów (czy prezydenci obcych krajów mają w kablówce TVN24?) oraz zmiany kolorystyki witryn w sieci (czy jest na tym forum ktoś o nicku kanclerz?) :-?

Na marginesie - nie znam rodowodu przysłowia o ptaku sr...ym do własnego gniazda, ale po lekturze tego wątku zaczynam sie skłaniać ku opinii, że to mądrość wyniesiona z rodzimych doświadczeń :-?

Jeśli pozwolisz KiZ podpiszę się pod tym co Ty napisałeś powyżej.

Gość M@riusz_Radom
nje worto, dyć widzisz że radomiak zowiścił, zowiści i bydzie zowiścił hanysom,

Szanowny Forumowiczu.

Racz z łaski swojej posługiwać się językiem polskim bo inaczej to co chcesz powiedzieć jest ciężkie w odbiorze..

lo niego, my to nie ludzie.

Nie, to dla was każdy, kto nie jest górnikiem nie jest godzien stanąć z wami w jednym rzędzie a jego pracy w żaden sposób z waszą porównać nie można

A jak wam się coś nie podoba, to idziecie na Warszawkę wprowadzać swoje prawa.

Ot taka to wasza mentalność.

Gość M@riusz_Radom
nie broń proszę więc już tej prawdy, którą WSZYSCY ROZUMIEJĄ. Wkurza wszystkich żerowanie na nieszczęściu ludzi.

NIkt nie posypuje głowy popiołem i nie leży w kościele krzyżem. UWIERZ MI - już wszytko dobrze :)

Od pewnego czasu, jakby Ci to umknęło, dyskusja toczy się o tym, czy godzien jest ktoś stanąć w rzędzie obok górnika czy nie. Czy inni pracują równie ciężko czy taki 'przywilej' jest dany tylko tym po szkołach górniczych ..

Także nie wprowadzaj zamętu.

Gość M@riusz_Radom
Jeżeli więc forumowiczu twierdzisz, że obecna akcja jest przesadzona, a uważasz się, jak piszesz, za inteligenta (co akurat nie wyklucza chamstwa i grubiaństwa) to zamknijże usta, buzię, dziób lub czym tam dysponujesz i pozwól innym na chwilę refleksji.

Bo co? Kilofem mnie będziesz nawracać ? Jakby Ci była potrzebna refleksja to raczej nie byłoby Cię teraz na forum a kontemplowałbyś to co się stało.

Jeszcze cos dodam. Apropos inteligencji, krórą można zdefiniować między innymi jako zdolność wyciągania logicznych wniosków, powinna ona powołującym się na nią podpowiedzieć, że na ten przykład napływające z całego świata kondolencje mają swoją wymowę i nie są z całą pewnością efektem trików naszych polityków

Jasne, skoro od kilku dni o niczym innym się nie trąbiło to trudno, żeby kondolencję nie przyszły. Wszystko jest kwestią odpowiedniej otoczki medialnej.

Ale 'nadludziom' ciężko pewne rzeczy wytłumaczyć.

Mariusz Radom, skończ już

BO JESTEŚ ŻENUJĄCY.

dlaczego?

dzięki dyskusjom można dojśc do jakiś wniosków, pewne sprawy przemysleć. Zmienić do czegoś nastawienie, dowiedzieć sie nowych rzeczy o omawianym problemie.

Dyskusja daje też mozliwość odreagowania.

nie milczmy, ale utrzymujmy poziom, proszę.

Dorzuce swoje 2.5 grosza.

Urodzilem sie w Lodzi i tu mieszkam. Na Slasku mam rodzine. W Bytomiu bywam rzadko, glownie na pogrzebach, na ktorych zawsze gra górnicza orkiestra ....

I mierzi mnie ta cala szopka i zbijanie kapitalu politycznego na ludzkiej smierci :(

I buntuje sie jeszcze przeciw jednemu ... Bo mozna pytac, w czym jest "gorsza" smierc kilkunastu kierowcow (codziennie) na drogach, w czym gorsza smierc kierowcy TIR'a, ktory zginal wykonujac swoja prace ... czy tez w czym gorsza smierc górnika, ktory kilka miesiecy temu pozostawil dwojke dzieci i zone ... ktorym to odmowiono jakiegokolwiek zasilku z "opieki", bo sa "za bogaci" - 10 lat temu wykupili mieszkanie w starych, azbestowych blokach :evil:

Ot takie gadanie kogos, kto jest jednoczesnie i daleko i blisko ...[/b]