Gość M@riusz_Radom 25.11.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Mariusz Radom, skończ już http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=editpost&p=1500756 Murator :: Zmień post BO JESTEŚ ŻENUJĄCY. Dla mnie Ty i Twoje posty w tym wątku są żenujące i co teraz? PAT ? PS: http://wiadomosci.onet.pl/1439890,11,1,1,item.html polecam jeden z komentarzy : 30.000 zł od premiera, 1000 zł od Caritasu... z 50.000 zł od TVN , ciekawe czy rodzice tego dziecka coś dostaną, czy tylko górnikom się należy taki zastrzyk gotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 25.11.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Dodam tylko, że człowiek inteligentny, a nieskromnie dodam, że według mnie zaliczam się do takiej grupy, powinien mieć wszechstronne zainteresowania i wiedzę nie tylko z jednej dziedziny. Dlatego też takie podejście do życia pozwala mi poruszać się dość sprawnie w wielu zagadnieniach. - Mój tata jest kierowcą zawodowym, w domu go praktycznie nie ma, kiedy tylko wraca opowiada o różnych horrorach które widział na drogach. Według mnie ma równie ciężką pracę jak górnicy. Miałam nie zabierać głosu w tym wątku i tak by pewnie było lepiej. Ale Mariuszu, od inteligentnych wymaga się więcej, prawda? Przeczytaj jeszcze raz zacytowane tu Twoje własne wypowiedzi. Nie chcę tu poruszać sprawy, który z zawodów jest bardziej niebezpieczny. Ale jeśli chodzi o to, że oba są równie ciężkie, to się czepnę . Inteligentny człowiek, a przecież takim jesteś, powinien widzieć różnicę: Kierowca siedzący w ciepłej kabinie ciężarówki, papierosek, muzyczka gra, telefonik od żony z troskliwym pytaniem:- jak się masz kochanie. Kawusia wypita w chwili przerwy na tankowanie. Piękne krajobrazy za oknem. Górnik 1000 metrów pod ziemią, w wąskim kanale, pył, brud, wilgoć.....zamiast kierownicy ze wspomaganiem przysłowiowy kilof. .....naprawdę nie widzisz różnicy?....nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.11.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Jednak tak nachalne kontestowanie reakcji władz i, jednak, sporej części społeczeństwa na tą tragedię uważam za obrzydliwe. Jeżeli więc forumowiczu twierdzisz, że obecna akcja jest przesadzona, a uważasz się, jak piszesz, za inteligenta (co akurat nie wyklucza chamstwa i grubiaństwa) to zamknijże usta, buzię, dziób lub czym tam dysponujesz i pozwól innym na chwilę refleksji. Po prostu nie uczestnicz w tym, ale nie musisz tego koniecznie tak nachalnie manifestować, bo twoja/wasza kontra jest po prostu żenująca i niesmaczna Bardzo przepraszam. Nie wiem czy az Cie tak mocno poniosly emocje, czy to akurat tylko serwilizm wobec grupy panujacej, nie znoszacy jak oni jakiejkolwiek krytyki? Rozumiem , ze mozna sie oburzac jesli ktos kontestuje ludzka tragedie ale czemuz to jest takie wg Ciebie obrzydliwe, wyrazac swoje watpliwosci co do intencji politykow? Nikt z oponentow nie neguje tutaj koniecznosci i potrzeby wyrazania wspolczucia rodzinom ofiar jedynie forme. Pomijam fakt , ze piszac w dyskusji o kims, ze jest grubianski, chamski i prymitywny, uzywajac epitetow "dziób" jest rownie grubianskie co i trąci hipokryzja. że na ten przykład napływające z całego świata kondolencje mają swoją wymowę i nie są z całą pewnością efektem trików naszych polityków (dotarły przed ogłozeniem żałoby), siły mediów (czy prezydenci obcych krajów mają w kablówce TVN24?) oraz zmiany kolorystyki witryn w sieci (czy jest na tym forum ktoś o nicku kanclerz?) Chcialbym niesmialo zauwazyc , ze po wspomnianej juz w tym watku zbiorowej tragedii licealistow, zaden z wielkich tego swiata nie skladal kondolencji, nikt nie oglaszal tez zaloby narodowej. Ta smierc byla rownie niezrozumiala i bolesna a jednak nie wykladano ksiag kondolencyjnych w Belwederze. Sznuje kazde ludzkie zycie ale wiem tez, ze kazda tragedia gornikow na swiecie skutkowac bedzie oficjalna reakcja politykow z roznych krajow. Ta grupa to sila z ktora sie polityk musi liczyc , natomiast moze sobie zrezygnowac z podobnych gestow wobec dzieci zastrzelonych przez szalenca lub potopionych rybakow. Byla jakas zaloba narodowa z tej okazji? Rozumiem emocje,bo Wasze korzenie sa na Slasku, czesto nieznanym i nierozumianym, ze sie z nim identyfikujecie /momentami w sposob wrecz szowinistyczny - mimo olbrzymiej sympatii i wielkiego szacunku dla 1950 i sela -wiem , ze to bylo w zartach a goscie zawsze argumentuja swoje / ale nie odmawiajcie prawa innym do gloszenia pogladow chocby byly kontrowersyjne lub dla Was nie do przyjecia. Rzucanie "argumentem" ze cos jest zenujace, bo sie nie zgadza z Wasza wersja wydarzen ,bez podania przyczyn i nakazem milczenia stronie przeciwnej jest takze zenujace i grubianskie. To , ze ta dyskusja w ogole ma miejsce szanowny KiZ jest wlasnie robota politykow, ktorych ,ponoc czystych intencji, tak zaciekle bronisz.To oni wprowadzili w spoleczenstwie pokutujacy do dzis podzial i jak bedzie potrzeba beda robic to dalej bez wzgledu na to czy lubia TVN czy nie. O etosie pracy pewnych grup zawodowych pisano nie tylko poematy ale i prano mozgi maluczkim a udowadniano wyzszosc przy byle glupiej okazji np. jak chcieli isc na studia. To faktycznie pieronsko ciezka robota, ale czy ona decyduje o kategorii waznosci czlowieka? Raz jeszcze powiem,ze nie mam nic przeciw wprowadzeniu zaloby narodowej, wspolczuje tym ludziom /rozumiem zwlaszcza rodzicow/ natomiast smiem podwazac jej forme i szczerosc intencji i to nie jest zarzut do Ślązaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta123 25.11.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Mariuszu Radom, tej dyskusji przyglądam się raczej biernie, jednym z dwóch postów w tym wątku, które zamieściłam był wiersz ks. Jana Twardowskiego - ku refleksji, bardzo piękny i znany zresztą. Jeżeli on jest dla ciebie żenujący to - wydajesz świadectwo o sobie - dalej....... no comments. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 25.11.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Eeee dajmy se siana juz czasami człowiek pisze to co czuje a inny to i tak inaczej odczytuje i rodzą sie opowiesci dziwnej tresci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 25.11.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Kierowca siedzący w ciepłej kabinie ciężarówki, papierosek, muzyczka gra, telefonik od żony z troskliwym pytaniem:- jak się masz kochanie.Kawusia wypita w chwili przerwy na tankowanie. Piękne krajobrazy za oknem. Oj, Tola, chcialbym żeby tak było. Niestety nie jest tak pięknie jak piszesz ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.11.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 no zesz kur teraz to mnie .... zmienili ramówkę TVN i film na który się cały tydzien nastawialismy odszedł w niebyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.11.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 no zesz kur teraz to mnie .... zmienili ramówkę TVN i film na który się cały tydzien nastawialismy odszedł w niebyt nie martw się ...Ty jeszcze obejrzysz ..oni już nie nie wchodzę w tę dyskusję ......tak mnie naszła refleksja bo sama czekałam na ten film ......ale zaraz sobie pomyślałam ,że jakie to szczęście jeszcze na coś czekać ......pozdrawiam ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.11.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 nie marwie się ... b nielubie jak mi się cos na siłę narzuca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.11.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 nie marwie się ... b nielubie jak mi się cos na siłę narzuca ... Skocz do wypożyczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.11.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 nje worto, dyć widzisz że radomiak zowiścił, zowiści i bydzie zowiścił hanysom, Szanowny Forumowiczu. Racz z łaski swojej posługiwać się językiem polskim bo inaczej to co chcesz powiedzieć jest ciężkie w odbiorze.. lo niego, my to nie ludzie. Nie, to dla was każdy, kto nie jest górnikiem nie jest godzien stanąć z wami w jednym rzędzie a jego pracy w żaden sposób z waszą porównać nie można A jak wam się coś nie podoba, to idziecie na Warszawkę wprowadzać swoje prawa. Ot taka to wasza mentalność. mój inteligentny adwesarzu z Radomia, przykro mi że muszę Ci tłumaczyć czystą polszczyznę, bo w inteligencji swojej wiesz chyba, że gwara śląska to jest język polski, jednakże postaram Ci się to przetłumaczyć na język literacki, żebyś nie miał problemu z odbiorem tego co chciałem przekazać, kocie, odpuść sobie, (chyba nie trzeba tłumaczyć) nje worto, dyć widzisz że radomiak zowiścił, zowiści i bydzie zowiścił hanysom, nie warto przecież widzisz, że radomiak zazdrościł, zazdrości i będzie zazdrościł Ślązakom, bo pewnie były książeczki G, na które nie dostawoł towarów jakie dostawali ryle, bo pewnie były książeczki G, na które nie dostawał towarów jakie dostawali górnicy dołowi (ryl, niezbyt pochlebne określenie górnika) bo były chopy co to na czydzieści jednyn dni, mieli czydzieści czy szychty, bo byli górnicy co to na trzydzieści jeden dni, mieli trzydzieści trzy dniówki na dole bo były soboty i niedzyle łobywatelskie, wydobywcze i pieron jeszcze jedyn wjy jakie, bo były soboty i niedziele obywatelskie, wydobywcze i piorun jeszcze jeden wie jakie, (a wtedy był przymus i trzeba było iść do pracy, a Ty chwaliłeś sobie wolne soboty i byłeś wściekły, że Ci na Śląku mają lepiej), bo były slamsy w których one mieszkali, jak by fto nie wjydzioł to njych se przyjedzie tukej i zobejrzy sobie familoki, bo były slumsy w których oni mieszkali, (pozwoliłem sobie spolszczyć slumsy to jest to określenie które już tak wrosło w nasze słownictwo, że każdy wie o co chodzi,) jak by ktoś nie widział to niech przyjedzie tutaj i zobaczy sobie familoki, (na szczęście tych kamienic z początków XX wieku bez łazienek i z ubikacjami na pólpiętrach jest coraz mniej) bo było njybo kiere było cołkiem szare, i niy ważne, że świciło słońce, bo było niebo które było całkiem szare, i nie ważne, że świeciło słońce, bo były dziecka cołkiem przśroczyste i cołkiem chude, bo były dzieci które były przeźroczyste i chude, (cera tych dzieci rzeczywiście była przeźroczysta), bo tukej przeca, zawsze było lepij, bo tutaj przecież zawsze było lepiej, tera je żałoba której nikt tukej nik njy chcioł, i to tyż je źle, teraz jest żałoba której tutaj nikt nie chciał, i też jest źle, (oczywiście Ślązacy są temu winni, bo przecież to oni zginęli tam na dole) lo niego, my to nie ludzie. dla niego my nie jesteśmy ludźmi, sądzę, że teraz już jest to dla Ciebie bardziej zrozumiałe i strawne w odbiorze, niestety i naprawdę jest mi przykro ale nie napiszę Ci Szanowny Forumowiczu, z prostego powodu, dla mnie osobiście nie zasługujesz na szacunek, a na temat Śląska mozemy podyskutować, a w zasadzie jednak nie możemy, bo, żeby zrozumieć Ślązaków trzeba tutaj przeżyć wiele lat i wiedzieć o tym, źe za każdym razem gdy mówiono o Śląsku, o pomocy dla niego to zawsze byliśmy wyruchani, nie, nie przez Ciebie, ale Śląsk zawsze był eksploatowany do granic możliwości i zawsze tak przedstawiany przez miłościwie nam panujących, żeby była możliwość skłócenia Śląska z resztą kraju, przecież w skłóconym kraju najlłatwiej się rządzi, widać to zresztą po Twoich stereotypach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 25.11.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 z kąd był ...hmmm ...z blokerskiej kminy ? A z Sosnowca, kochany Selimku. Tam sie wychował. Ten- juz dawno kfiotki wącho a o zmarłym to sie zle nie godo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.11.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 1950, jo Gorol - tomek 1950, zrozumiałem bez tłumaczenia. No, ale na Śląsku spędziłem trochę czasu i w grubach na dole też. I IQ mam powyżej 130. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.11.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Ja też mam IQ powyżej 130 ale nie zauważyłam gdzie Mariusz napisał, ze Ślązak to nie człowiek... Oświećcie albo przestańcie imputować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.11.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 JoShi, nie napisał, ale niestety z jego wypowiedzi to wynika, przykro mi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.11.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 acha i przepraszam Cię JoShi, ale nie wiem jakie mam IQ, ale chyba nie o to chodzi, tak mi się przynajmniej wydaje, poza tym, to nie ja pisałem o swoim poziomie inteligencji, tylko Mariusz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.11.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 JoShi, nie napisał, ale niestety z jego wypowiedzi to wynika, przykro mi, Wręcz przeciwnie. Z jego wypowiedzi wynika, ze górnik to człowiek jak każdy inny, więc każdemu innemu trudno gloryfikację zrozumieć. Pisze to choć obawiam się, że zaraz mi ktoś zarzuci iż nie szanuję ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 25.11.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 a na temat Śląska mozemy podyskutować, a w zasadzie jednak nie możemy, bo, żeby zrozumieć Ślązaków trzeba tutaj przeżyć wiele lat i wiedzieć o tym, źe za każdym razem gdy mówiono o Śląsku, o pomocy dla niego to zawsze byliśmy wyruchani, Nie miejsce i nie czas zeby dyskutowac o tym co nas dzieli , a dzieli bardzo wiele. Przynajmniej mnie i Was hanysow.. I nie wiem dlaczego te roznice tak teraz eksponujecie. Zginelo 23 ludzi a wy do tego dorabiacie jakas ideologie .... Miedzy innymi dlatego ta cala szopka zalobna mnie zniesmacza. Wezcie sie pomodlcie , a przestancie wywyzszac tylko dlatego ze zyjecie na Gornym Slasku. Nie tylko u was ludzie ciezko pracuja i gina w katastrofach .... Moglbym napisac bardziej ostrze co mysle o hanysach , gornikach .... ale nie dzis i nie w tym watku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.11.2006 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Zginelo 23 ludzi a wy do tego dorabiacie jakas ideologie .... Miedzy innymi dlatego ta cala szopka zalobna mnie zniesmacza. Wezcie sie pomodlcie , a przestancie wywyzszac tylko dlatego ze zyjecie na Gornym Slasku. założyłem wątek Halemba Głęboka, http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86601 wejdź sobie tam i poczytaj to co napisałem i chwała tym co nie zaśmiecili tego wątku, nie Śląsk robi tę całą szopkę z żałobą narodową, to też napisałem powyżej, dlaczego masz o to pretensję do Ślązaków, czy to było ich winą, że zginęli, jeżeli to co pisali mieszkańcy Śląska, odnośnie tego cyrku który uwłacza tym co zginęli, uważasz za wywyższanie się, to mówi się trudno, ja to odbieram inaczej i raczej nie znajdziemy wspólnego języka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.11.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 a na temat Śląska mozemy podyskutować, a w zasadzie jednak nie możemy, bo, żeby zrozumieć Ślązaków trzeba tutaj przeżyć wiele lat i wiedzieć o tym, źe za każdym razem gdy mówiono o Śląsku, o pomocy dla niego to zawsze byliśmy wyruchani, Nie miejsce i nie czas zeby dyskutowac o tym co nas dzieli , a dzieli bardzo wiele. Przynajmniej mnie i Was hanysow.. I nie wiem dlaczego te roznice tak teraz eksponujecie. Zginelo 23 ludzi a wy do tego dorabiacie jakas ideologie .... Miedzy innymi dlatego ta cala szopka zalobna mnie zniesmacza. Wezcie sie pomodlcie , a przestancie wywyzszac tylko dlatego ze zyjecie na Gornym Slasku. Nie tylko u was ludzie ciezko pracuja i gina w katastrofach .... Moglbym napisac bardziej ostrze co mysle o hanysach , gornikach .... ale nie dzis i nie w tym watku. Pozdrawiam Jestem Gorolem, warszawiakiem od wielu pokoleń, zarówno "po mieczu, jak i po kądzieli", ale wybacz, znam Śląśk, byłem nie raz na dole w kopalni, i choć kiedyś w jednej z kopalń oferowano mi biały kask, szpadę na "dzień dobry" i suuuuper pensję (to było za Gierka) nie zastanowiając się odmówiłem. Chyba Mariusz pisał o kierowcach. Porównywał ich z górnikami. Pamietajcie, górników jest kilkadziesiąt tysięcy, kierowców, kilka milionów. Nie neguję ciężkiej pracy kierowców tirów, sam jeździłem w dalekie trasy, ale to nie to samo. Jeśli ktoś nie daje mi wiary, niech zjedzie na dół, przejdzie kilka kilometrów do przodka, i spędzi tam kilka godzin. Potem pogadamy. A napisałem wcześniej, jeśli ktoś nie czytał, że wykorzystywanie tragedii do doraźnych korzyści politycznych to ja mówię NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts