Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czekam na podział działki, którą kupuję. Co mogę w między czasie podziałać, aby nie marnować tego czasu?

Mam wstępnie wybrany projekt domu jak i konstruktora. Nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić?

https://forum.murator.pl/topic/66608-co-mog%C4%99-za%C5%82atwia%C4%87-podczas-czekania-na-dzia%C5%82k%C4%99/

Przy załatwianiu spraw urzędowych wymagany jest dowód własności.

Możesz oczywiście szukać ekipy, geodety i umówić wstępne terminy.

Jednak jest już trochę przy późno by zaczynać jakieś zdecydowane prace, chyba, że wzorem dużych firm będziesz dodawał odpowiedniej chemi do betonu i chronił matami beton fundamentu przed mrozami.

Ja jednak nie zaczynałbym robót bez pozwolenia na budowę.

Jeśli nie ma MPZT, to załatwiaj Warunki Zabudowy, aby je otrzymać nie trzeba być właścicielem działki. Wcześniej mozna sie pokusić o uzgodnienia przyłączy (obietnicę).
Z tymi przyłączami brzmi interesująco - nie muszę mieć aktu własności?

Do przyłączy potrzebujesz najpierw "warunki techniczne przyłącza". Do ich uzyskania na ogół nie potrzeba aktu własności, ale potrzeba mapę do celów projektowych.

Wydaje mi sie, że możesz kupić projekt i nanieść ewentualne poprawki jeśli zaistnieje taka potrzeba. Ja również czekam na podział i zamierzam się tym zająć zimą.