Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokąd na narty???

telesforek

Recommended Posts

Prośba do wszystkich narciarzy... :)

Podzielcie się doświadczeniami w wyżej wymienionym temacie. Sama miałam okazję pojeździć trochę w Polsce, na Słowacji, w Austrii, teraz znów czegoś szukam. Myślę sobie, że fajnie byłoby znaleźć coś interesującego na Słowacji, bo względnie blisko i tanio, a może jednak gdzie indziej???

Pozdrowienia

Byliśmy w zeszłym roku w Zubercu na Słowacji. Blisko granicy, ca. 50 m za przejściem w Korbielowie. Kwatery OK, dobry standard i ceny dużo lepsze niż w Polsce. Wyciągi też nowoczesne i szybkie. Nie było dużego tłoku, ale to też zależy kiedy się jedzie. Nam się bardzo podobało, zwaszcza, że korzystaliśmy również z kąpieliska termalnego w Orawicach. Tam jest super! :p

Jedna uwaga: górki w Zubercu są raczej niewyczynowe, więc ktoś kto musi się wyszaleć może nie być usatysfakcjonowany.

Polecam stronkę:

http://www.rohace.sk/indexpl.php3

Jakby co pytaj.

Na Chopoku już byłam, rzeczywiście fajnie, z tym że w czasie ferii był tam tłok, którego nawet w Polsce nie widziałam. Do pierwszego wyciągu stałam w kolejce chyba pół godziny. Kiedyś też część kolejki wywróciła się na zasadzie domina, taki był ścisk. A co powiecie np. na Łomnicę i okolice?

Byliśmy w zeszłym roku w Zubercu na Słowacji. Blisko granicy, ca. 50 m za przejściem w Korbielowie. Kwatery OK, dobry standard i ceny dużo lepsze niż w Polsce. Wyciągi też nowoczesne i szybkie. Nie było dużego tłoku, ale to też zależy kiedy się jedzie. Nam się bardzo podobało, zwaszcza, że korzystaliśmy również z kąpieliska termalnego w Orawicach. Tam jest super! :p

Jedna uwaga: górki w Zubercu są raczej niewyczynowe, więc ktoś kto musi się wyszaleć może nie być usatysfakcjonowany.

Polecam stronkę:

http://www.rohace.sk/indexpl.php3

Jakby co pytaj.

Powierdzam Zubert super sprawa ale ja zakochany nie wiem czemu w Zakopanem choć Białak tarzańska ma całkiem niezła infrasturkture...

Ja w zeszłym roku byłam w Zakopanem i szczerze mówiąc nie podobało mi się, chociaż wiem że są ludzie zakochani w tym mieście. Na Kasprowy tadycyjnie kolejka, trasy źle przygotowane - straszne muldy. Dwa dni byłam w Białce i muszę pochwalić - dobra infrastruktura, względnie małe kolejki, na pewno świetne miejsce dla osób słabiej jeżdżących. Dla tych co chcą trochę poszaleć może być trochę za płasko

W Słowacji:

Wielka Racza (drogo) http://www.velkaraca.sk

Dolina Wratnej (dziko)

W Czechach:

http://www.beskydy.cz/Content/lyze_list.aspx

Moja ulubiona strona.Na bieżąco podają warunki śniegowe.

Była prosta tabelka ale zmienili szatę graficzną (to jakaś epidemia) i gorzej się poruszać.

Praktycznie całą listę obskoczyłem.

Większość tanie i puste wyciągi.

To są małe górki.Wyciągi do 1300m.

Polecam Pustevny, ew.Lomna (Prelac,Armada,Severka).

To wszystko jest niedaleko od Cieszyna.

ja od zawsze zachwalem Koninki... moze dlatego ze blisko, a moze ze pol dziecinstwa tam spedzilem...

glowny stok ma 1200m, wyciag krzeselkowy... w sumie OK... na gorze stoki takze dla poczatkujacych...

najlepszy jest jednak sam osrodek - ciagle utrzymywany w stylu wczesnych lat 80tych... ten sam zapach... te same wspomnienia... stara dobra komuna ;)

tylko drzewa jakby troche podrosly.

• 2 weeks później...

Zależy kto i czego szuka. My bardzo miło wspominamy pobyty w Karlovie pod Pradziadem. Niewielka miejscowość w dolince, właściwie wszystko nastawione na turystów zimowych. Dużo wyciągów o zróżnicowanym stopniu trudności, szkółki narciarskie dla dzieci, a dla odważnych czarna trasa (chyba jadąc wyciągiem bez schylania głowy widzi się dolną stację wyciągu pomiędzy butami), na której nigdy, nawet w weekend, nie było tłoku. Kwatery o bardzo różnym standardzie i cenach (od turystycznych jak w schronisku, poprzez pokoje do wynajęcia, apartamenty, pensionaty, po hotel). Nie ma też problemów z jedzeniem.

W razie kłopotów ze śniegiem można wyskoczyć na Pradziada (kursują ski-busy). Jeżeli i tam nie ma śniegu, to już tylko Alpy pozostają.

• 2 weeks później...