Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena pod kredyt

woody

Recommended Posts

Mam problem

Pomóżcie jak z tego wybrnąć

Mam zrobić wycenę (oczywiście rzeczoznawca ma zrobić) działki i przyszłego domu (125m2 użytkowej)pod kredyt

kredyt ma być 120 tys PLN

działka wg aktu notarialnego 31 tys + 5 tys uzbrojenie

kosztorys prac budowlanych (robocizna i materiały) domu wykończonego to jakieś 180-200 tys

do czasu przyjazdu rzeczoznawcy będę miał zrobione ławy i bloczki na placu nie sądzę żeby wykonawcy zdążyci zrobić więcej do wyceny oczywiści ale do 20 grudnia no na 100% bo zostanie im tylko 900 bloczków + ocieplenie + zasypanie i koniec na ten rok - ma to być mój wkład wasny.

mam jeszcze mieszkanie wartość a aktu 68 tys kupione 3 lata temu.

Rzeczoznawca pyta mnie ciągle ile ma wyjść

Czy dobrze myślę że trzeba to zrobić tak

wartość domu (ta przyszła) 125 x 1500 = 187500 z działką

a mój wkład własny to 36 - uzbrojona działka

wkład w postaci zaawansowania robót to jakieś 15-20 tys

a kredyt 120 tys

i troche brakuje

co z tym fantem i blaczego bank zarzyczył sobie akt notarialny mojego mieszkania (oczywiście spytałem czy będą chciali hipotekę - ale okazuje sie że nie)

jak to ugryść??

U mnie podczas rozmów w banku PKO BP okazało się, że wkład własny liczą jako pieniądze już wydane oraz te, które planuje się wydać w przyszłości ale nie z ich kredytu. Przykładowo:

Wartość obecna: 200 tys.

Całkowity przewidywany koszt: 600 tys.

Wysokość kredytu: 150 tys.

Czyli w sumie już wydałeś bądź planujesz z własnej kieszeni wyłożyć:

600-150=450 tys.

Udział własny wynosi: 450/600=75%.

To co Ci brakuje, to właśnie reszta Twojego udziału własnego. Banku w tej chwili nie interesuje skąd te pieniądze weźmiesz w przyszłości.

Darek

U mnie podczas rozmów w banku PKO BP okazało się, że wkład własny liczą jako pieniądze już wydane oraz te, które planuje się wydać w przyszłości ale nie z ich kredytu. Przykładowo:

Wartość obecna: 200 tys.

Całkowity przewidywany koszt: 600 tys.

Wysokość kredytu: 150 tys.

Czyli w sumie już wydałeś bądź planujesz z własnej kieszeni wyłożyć:

600-150=450 tys.

Udział własny wynosi: 450/600=75%.

To co Ci brakuje, to właśnie reszta Twojego udziału własnego. Banku w tej chwili nie interesuje skąd te pieniądze weźmiesz w przyszłości.

Darek

Czyli:

całkowity koszt z działką 220 tys

kredyt 120 tys

wkład własny 100 tys (mieszkanie, stan zero i działka)

dobrze myślę, czyli jakieś 45%

tylko czy rzeczoznawca wyceni mi całość inwestycji (działka 916 m2 uzbrojona w granicach miasta w centrum zurbanizowanego osiedla domów jednorodzinnych) i dom jakieś 125 130 m2 powierzchni użytkowej 159 z pom gospod i garażem na 220 tys

czyli jakieś 1700 zł za m2 pow użyt.

Tak wychodzi. że udziału własnego będziesz miał 45%. Spróbuj w kosztorysie, który będziesz robił dla banku zawyżyć koszt stanu zero. Materiały i robocizna stale drożeją. Również to, co planujesz wydać poza kredytem (ze środków własnych) - zawyż, bo nie wiadomo jakie będą ceny w przyszłym roku.

Wyjdzie Ci wyższy koszt całości, ale bardziej korzystny stosunek do wysokości kredytu. Skąd wiesz (i skąd bank wie), że tyle nie wydasz?

Tak myślę ja. A dzisiaj idę do banku z tak wypracowanym kosztorysem i zobaczymy jak będzie.

Darek