Marcin Frydel 23.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Witajcie, mam pytanie, buduję domek w technologii szkieletowej i chciałbym ogrzewać go niskotemperaturowo (wkład kominkowy z płaszczem, solary, piec gazowy). Gdzieś czytałem w Muratorze że są podobno grzewcze płyty gipsowo kartonowe lub gipsowo włóknowe z rozprowadzonym już wewnątrz systemem rurek grzewczych do podłączenia do instalacji. Zależy mi na tym ponieważ planuję ogrzewać domek częściowo podłogówką i z tym nie ma problemu a częściowo zastosować ogrzewanie ścienne i tu jest problem. Jak to zrobić?Chciałbym rozporwadzić ogrzewanie w ścianie i na to położyć płytę marmurową która będzie akumulować ciepło i tutaj bardzo przydałyby mi się właśńie takie płyty z systemem ogrzewania. Może wiecie gdzie można takie coś kupić, w muratorze była tylko informacja że coś takiego istnieje....Ogrzewanie ścienne chcę zastosować w Salonie, pokoju dziecka i sypialni gdzie będzie podłoga drewniana.POMÓŻCIE, nie chcę typowych grzejników a zależy mi na akumulacyjnych które będą działąły na zasadzie pieca kaflowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.11.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Herz, Variothermmale taniej wychodzi zrobić indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.11.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 A czy nie zastanawiałeś się Marcin Frydel nad możliwością położenia podłogówki i na to drewno - ja tak zrobię , tylko zamiast typowego parkietu 2 cm lub wiecej , dajesz parkiet lamelowy grubości 1 cm , może też być parkiet przemysłowy lub panele .Przy takim rozwiązaniy musisz tylko zagęścić trochę ułożenie rurek , ewentualnie zasilać trochę wyższą temperaturą . Pomyśl !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts