Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

użytkownicy ogrzewania podłogowego pomóżcie!

dżempel

Recommended Posts

U nas w całym domu podłogówka niskotemperaturowa. nie mam ani jednego kaloryfera. W pokojach gdzie chcemy mieć panele instalator zagescił rurki. Tak samo w łazience aby uzyskać wyższą temperaturę pomieszczenia.

Potwierdzam, na pietrze daje się 3 do 5 cm styropianu ( u nas 5 cm zeby schowały sie wszystkie instalacje które prowadzilismy w podłodze)

A tak z ciekawości zapytam : co ile ułożone są rurki standardowo i po zagęszczeniu ?

Ja planuję drewno na podłogówce i z obliczeń wuchodzi mi rozstaw rurek 15 cm , a nawet 10 .

Jak to się ma do praktyki instalatorskiej ?

• 3 months później...
nie chciałam zamykać wątku tylko chciałam podziękować za zainteresowanie i te odpowiedzi które mnie jakoś rozjaśniły w głowie. Niewiem jak Wy ale ja jak staje przed kolejna nazwijmy to inwestycją to staram sie coś tam przeczytać i najważniejsze zapytać Was forumowiczów o zdanie i wszystko to dzieje się w przeciągu kilku godzin -czasami dni i już- podejmuje jakąś tam decyzje i staram się póżniej tego zabardzo nie wracać i nieroztrząsać bo bym zgłupiała.także dziękuje wszystkim za szybkie odpowiadanie na posty które mi bardzo pomagają!!!!! pozdrowionka i oczywiście ciągnijcie dalej wątek i niech służy wszystkim innym zainteresowanym :lol:

U nas w całym domu podłogówka niskotemperaturowa. nie mam ani jednego kaloryfera. W pokojach gdzie chcemy mieć panele instalator zagescił rurki. Tak samo w łazience aby uzyskać wyższą temperaturę pomieszczenia.

Potwierdzam, na pietrze daje się 3 do 5 cm styropianu ( u nas 5 cm zeby schowały sie wszystkie instalacje które prowadzilismy w podłodze)

A tak z ciekawości zapytam : co ile ułożone są rurki standardowo i po zagęszczeniu ?

Ja planuję drewno na podłogówce i z obliczeń wuchodzi mi rozstaw rurek 15 cm , a nawet 10 .

Jak to się ma do praktyki instalatorskiej ?

Hej wicekK

proszę napisz jak obliczałeś gęstość rurek i moc oddawaną z podłogi - a najlepiej stronę na której one są - dzięki

A juz chcialem pisac podobny watek.

Przymierzam sie do inwestycji w pompe ciepla, wiec instalatorzy radza mi zalozyc podlogowke w calym domu. Bezsensownym jednak byloby "kladzenie" gresu na gorze (o czy mmowa byla powyzej). Mnie podoba sie drewno. Ale drewno zatrzymuje cieplo...

Jesli drewno, to jakie?

Jakie sa Wasze praktyki?

Najlepszym pewnie jest egzotyczne, ale bardzo drogie. Doradzano mi "finish parkiet". Podobno nie jest drogi, ma przepuszczalnosc podobna do paneli, a jest zblizony wizualnie do drewna. Macie doswiadczenia z finish parkietem?

Dodam, ze klasycznych paneli nie cierpie...

[Hej wicekK

proszę napisz jak obliczałeś gęstość rurek i moc oddawaną z podłogi - a najlepiej stronę na której one są - dzięki

Wejdź na stronę http://www.kan.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=120 , tam pobierz darmowe programy do liczenia zapotrzebowania na ciepło ( KAN-OZC) i co (KAN-CO) .

W programoe KAN-CO wybierz opcję grzejnik podłogowy , wstaw warstwy pod i nad rurkami , naciśnij oblicz i masz ( no może trochę trzeba poćwiczyć - generalnie dość proste ).

Można też pobrać ze strony któregoś producenta rurek opis i sposób liczenia na piechotę .

Powodzenia .