Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciasto Fillo!!??


Żelka

Recommended Posts

Czy ktos z Was wie gdzie w Warszawie mozna kupic ciasto FILLO?

 

 

ja znam to pod nazwa Filo (jedno "l" - nie wiemj czy to to samo? :( )

takie cieniusienkie jak papier platy ciasta z ktorego cos a'la baklava sie robi? o to chodzi?

To widzialam kiedys w "Kuchniach Swiata" w Arkadii i na Pl Wilsona W "Mini Europie"

ponoc bywaja w Bomi (mrozone of course :wink: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co się z tego robi, bo chyba nie saigonki?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pękne zdjęcie zielonooka. Ślina aż cieknie. Czym robiłaś?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę:

Klifie, albo w Piotrze i Pawle w Blue City, a podobno, to oni kupuja je od Sanechemu

(http://www.sanechem.com.pl) ktory ma przedstawicielstwa w kilku polskich miastach i sprzedaje tez w detalu.

Również "Kuchnie Świata" - Warszawa, rondo Radosława (Babka), centrum Arkadia, sklep w

części z widokiem na halę carrefoura ;)

 

 

Ciasto nazywa się Phyllo - grecja - dokładnie takie jak na Baklave.

jest podobne do ciasta kataifi (egipskie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a tu znalazłam przepis:

 

Greckie ciasto FILO

 

 

Przygotowanie: 20 min.

 

Pieczenie: 10 min.

 

Trudność: łatwe

 

 

• NA CIASTO FILO:3 szkl. mąki,4 łyżki oleju,szczypta soli,szklanka wody

 

 

Etapy przygotowania

 

1. Ciasto FILO:Mąkę przesiać do duzej miski,wymieszać z solą, olejem i wodą.Zagnieść ciasto-musi być dość twarde(jak na makaron).Przykryć szmatką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie rozwałkować ciasto bardzo cieniutko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... to i na bułgarską banicę się nada?

mniam, mniam :D

A co to takiego? :p

 

bardzo popularne w Bułgarii ciasto, przeważnie na słono z serem, szpinakiem itp. Kilka warstw tych cienkich listków ciasta przełażonych nadzieniem, najsmaczniejsze na ciepło. W bułgarskich sklepach można kupić ciasto na banicę, nazywa się kori. Banicę wcinają przeważnie na śniadanie, popijając kwaśnym mlekiem lub bozą.

 

A co to jest burek? Ja znam czuszki biurek, czyli papryka nadziewana ich słonym serem :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...