Żelka 23.11.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Czy ktos z Was wie gdzie w Warszawie mozna kupic ciasto FILLO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.11.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Czy ktos z Was wie gdzie w Warszawie mozna kupic ciasto FILLO? ja znam to pod nazwa Filo (jedno "l" - nie wiemj czy to to samo? ) takie cieniusienkie jak papier platy ciasta z ktorego cos a'la baklava sie robi? o to chodzi? To widzialam kiedys w "Kuchniach Swiata" w Arkadii i na Pl Wilsona W "Mini Europie" ponoc bywaja w Bomi (mrozone of course ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.11.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 A co się z tego robi, bo chyba nie saigonki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.11.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 baklave chyba tureckie (?) ciasto baaardzo slodkie i baaardzo kaloryczne z orzeszkami i miodem ale pewnie mozna wykorzystac i do czegos innego http://images4.fotosik.pl/224/9adf0f5dd1fdc834.jpg ps. to nie moj wyrob- takie "cus" jest dla mnie za trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.11.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Pękne zdjęcie zielonooka. Ślina aż cieknie. Czym robiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.11.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Proszę: Klifie, albo w Piotrze i Pawle w Blue City, a podobno, to oni kupuja je od Sanechemu (http://www.sanechem.com.pl) ktory ma przedstawicielstwa w kilku polskich miastach i sprzedaje tez w detalu. Również "Kuchnie Świata" - Warszawa, rondo Radosława (Babka), centrum Arkadia, sklep w części z widokiem na halę carrefoura Ciasto nazywa się Phyllo - grecja - dokładnie takie jak na Baklave. jest podobne do ciasta kataifi (egipskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.11.2006 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 a tu znalazłam przepis: Greckie ciasto FILO Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min. Trudność: łatwe • NA CIASTO FILO:3 szkl. mąki,4 łyżki oleju,szczypta soli,szklanka wody Etapy przygotowania 1. Ciasto FILO:Mąkę przesiać do duzej miski,wymieszać z solą, olejem i wodą.Zagnieść ciasto-musi być dość twarde(jak na makaron).Przykryć szmatką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie rozwałkować ciasto bardzo cieniutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 24.11.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Pewnie smakosze się wzburzą, ale ja zastąpiłam kiedyś ciasto filo ciastem francuskim (w Toruniu filo nie znalazłam) i wyszło nieźle. A przepis polegał na zapieczeniu w cieście masy ze szpinaku, fety i jajka (+ dużo pieprzu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 24.11.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Pękne zdjęcie zielonooka. Ślina aż cieknie. Czym robiłaś? hej! to ani moj wyrob ani moja fotka wiec nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 24.11.2006 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Dziekuje wszystkim, poszukam... Ja z tego robie baklave i burek...Takie nasze z Balkanu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 24.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 ... to i na bułgarską banicę się nada? mniam, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 24.11.2006 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 ... to i na bułgarską banicę się nada? mniam, mniam A co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 26.11.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 ... to i na bułgarską banicę się nada? mniam, mniam A co to takiego? bardzo popularne w Bułgarii ciasto, przeważnie na słono z serem, szpinakiem itp. Kilka warstw tych cienkich listków ciasta przełażonych nadzieniem, najsmaczniejsze na ciepło. W bułgarskich sklepach można kupić ciasto na banicę, nazywa się kori. Banicę wcinają przeważnie na śniadanie, popijając kwaśnym mlekiem lub bozą. A co to jest burek? Ja znam czuszki biurek, czyli papryka nadziewana ich słonym serem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.