Majka 30.04.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 przesadziłam rododendrona /dużego/, teraz choruje - brązowieją mu liście.Przy przesadzaniu wsypalismy do dziury torf /2 worki/, moze za mało. Pytam więc, czym zakwasić glebę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Można ją zakwasić dodając torfu wysokiego, kory, kompostu z igliwia lub ściółki leśnej, lub środki chemiczne ale po pewnym czasie okazuje się, że są one mało skuteczne.A może to nie wina gleby, tylko innego czynnika.Dla pewności zbadaj kwasowość gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 można chlebempozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.04.2003 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Torf już wrzuciłam /specjalny do różaneczników/, igliwia brak.Ciekawy ten pomysł z chlebem. A może robić ze skórek jabłek ocet i go rozrzedzać z wodą i podlewać? To też ma przecież odczyn kwaśny. A może pochoruje i mu przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 30.04.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Majka sę też gotowe preparaty do zakwaszania gleby, ale może faktycznie sprawdź wpierw odczyn gleby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Mieliśmy mrożną zimę i na przedwiośniu przymrozki, możliwe że przemarzł. Mojej mamie zmarzły młode krzaczki- objaw brązowe liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.05.2003 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Listki brązowe oderwałam, są pąki, za pare dni będzie kwitł. Kupiłam zakwaszacz florowitu. I pozostaje mi tylko obserwować.A tak z ciekawości - jak ma być kwasowość gleby /może sprawdzę papierkiem lakmusowym/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 06.05.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 A może jest zbyt wyeksponowany na słońce?Rododendrony lubią cień .Ja swojego malutkiego wsadziłam od północy,podsypałam tylko korą a już wypuścił pąki /ma zaledwie 10 cm wys./ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.05.2003 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Miejsce ma dobre, teraz ma trochę słońca, jak drzewa będą miały więcej liści to go przysłonią. No to, kto wie jak kwaśna ma byc ziemia? Proszę podać liczbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.05.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Różaneczniki i azalie do prawidłowego rozwoju potrzebują żyznego, bogatego w próchnicę podłoża o kwaśnym odczynie (pH 4,5-5,5). Ponieważ w naszych ogrodach taka gleba występuje bardzo rzadko, dobrze jest dla każdej rośliny wykopać dół głębokości ok. 50 cm i szerokości 1 m i wypełnić go mieszanką nieodkwaszonego torfu, przekompostowanej kory sosnowej i żyznej ziemi ogrodowej lub kompostu (w proporcji objętościowej 1:1:1).Krzewy te najlepiej przyjmują się w kwietniu, ale egzemplarze sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny. Po posadzeniu należy je podlać, a następnie ziemię przykryć ściółką, np. korą sosnową. Dzięki temu gleba latem będzie wolniej wysychać, a zimą później i płycej zamarzać.Wiosną ziemię pod krzewami dobrze jest ściółkować, układając warstwę ściółki grubości 5-10 cm pod młodymi roślinami i 10-20-centymetrową pod rozrośniętymi okazami. Są to wiadomości ze strony http://www.ogrodnik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.05.2003 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika30 07.05.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Radzę też zrobić oprysk przeciw grzybicy, to najczęstrza przyczyna brązowienia liści, oczywiście oprócz mrozów.Ja kupiłam środek (dokładnej nazwy nie pamiętam) "topsin"?, wykonałam oprysk i czekam na efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.05.2003 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 rododendron kwitnie na biało, nie zmierzyłam jeszcze kwasowości ziemi, ale może ktoś wie, jak po kolorze ją rozpoznać U moich rodziców jeden krzak /3/4m/ kwitnie na biało, a przesadzona od niego szczepka w rozwidlenie strumieni na różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Po kolorze nie bardzo, ale po chwastach które rosną obok - spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.05.2003 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 U nas rosną wszelkie chwasty, nie za bardzo je rozróżniam A które lubią kwaśną glebę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jurek_m 25.06.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Po kolorze nie bardzo, ale po chwastach które rosną obok - spokojnie. Nie byłbym taki pewny co do rozpoznawania kwasowości gleby na podstawie rosnących chwastów. Np. skrzyp uważany za roślinę wskaźnikową gleb kwaśnych doskonale potrafi rosnąć na pryźmie wapna. A jeżeli chodzi o zakwaszenie to: 1. trociny z drzew iglastych 2. Nawozy o działaniu zakwaszającym np. siarczan amonu 3. Siarka którą mieszamy z glebą - utlenia się powoli w rezultacie powstaje kwas siarkowy który doskonale zakwasza (jeżeli były by problemy z nabyciem siarki to w sklepach ogrodniczych można zakupić preparat Siarkol który jest bardzo drobno zmieloną siarką z dodatkiem substancjipozwalającej na utworzenie zawiesiny w wodzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 25.06.2003 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 W sklepach ogrodniczych mozesz kupic nawoz do rododendronow o odpowiednim ph.Niezaleznie od nawozenia ,powinnas wysypac wokol krzewu specjalna kore do sciolkowania.Tez jest dostepna w sprzedazy ,rowniez w malych opakowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts