Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OK, zbliża się sobota, a w sobotę mam negocjować z facetem ceny. Gość jest niezły i zależy mi na tym, żeby zrobił mi te wylewki i prace murarskie, ale nie mam zamiaru płacić mu 200% normalnych stawek. Skonkretyzuję więc sytuację w domu i robociznę do wykonania - może możecie podać optymalne ceny, do których warto negocjować:

1. W dwóch pokojach zerwałem całkowicie podłogi. Jest tam teraz goła ziemia z resztkami jakichś potłuczonych dachówek i cegieł (dom poniemiecki). Jest tego 28 m2. Wylewki będą robione w dwóch poziomach (w każdym pomieszczeniu inny poziom) co wiąże się z wybieraniem, bądź nanoszeniem ziemi w celu wyrównania z innymi pomieszczeniami. Na jaką kwotę za metr mogę/powiniennem się zgodzić?

2. Rozbiórka ściany działowej (25) między pomieszczeniami oraz rozbiórka części komina (do wysokości 2,5 m od podłogi) w celu przebudowania go (komin jest w koszmarnym stanie). Ponadto przebicie przewodu kominowego do piwnicy (teraz komin stoi na ziemi i nie można się do niego wpiąć z pomieszczenia piwnicznego - trzeba zrobić przebicie). Na ile można wycenić taką pracę?

3. Wybudowanie ścianki działowej o powierzchni ok. 9 m2. Czy trzeba będzie zrobić pod taką ściankę jakiś fundament, czy też można ją postawić bezpośrednio na zrobionej uprzednio podłodze (wylewce - patrz pkt. 1). No i z jakimi kosztami robocizny powiniennem się liczyć w tym przypadku?

4. Równanie ściany o powierzchni ok. 10 m2 płytami gipsowo-kartonowymi na tzw. gruby placek (znaczy się ściana jest tak nierówna, że na zwykły placek się tego zrobić nie da - trzeba kombinować. Ewentualnie w grę wchodzi konstrukcja ze stelaży). Ile może zażądać fachowiec za zrobienie czegoś takiego.

Dodam do tego wszystkiego, że wszystko dzieje się w wiosce 20 km od centrum Wrocławia (gdyby to miało mieć znaczenie co do cen), a ów fachowiec mieszka w sąsiedniej wiosce.

Będę niezmiernie wdzięczny za jakiekolwiek wskazania co do tego konkretnego przypadku. Pozbierałem trochę cen z różnych firm, ale jest spory rozrzut i często pojawia się adnotacja "zależy od warunków na miejscu". Mam nadzieję, że mój opis trochę przybliża zakres prac i pozwoli Wam zasugerować konkretne kwoty.

Czekam zatem na odzew i pozdrawiam :)

Paweł

https://forum.murator.pl/topic/66689-jakie-kwoty-za-tego-rodzaju-prace/

OK! Mam cenę. Fachowiec wycenił mi całość prac (zob. post nr 1 w tym wątku) na 2400 zł (oczywiście tylko robocizna). Dużo to? Mało? W sam raz? Targować się? Ucałować w rękę?

Proszę o sugestie.

ps. Mam pewność, że po skończeniu robót na miejscu pracy będzie "ład i porządek". Ów fachowiec robił u nas wcześniej dach i strop i wszystko było cacy.

https://forum.murator.pl/topic/66689-jakie-kwoty-za-tego-rodzaju-prace/#findComment-1476749

OK! Mam cenę. Fachowiec wycenił mi całość prac (zob. post nr 1 w tym wątku) na 2400 zł (oczywiście tylko robocizna). Dużo to? Mało? W sam raz? Targować się? Ucałować w rękę?

Proszę o sugestie.

ps. Mam pewność, że po skończeniu robót na miejscu pracy będzie "ład i porządek". Ów fachowiec robił u nas wcześniej dach i strop i wszystko było cacy.

skoro jestes zadowolony z jego dotychczasowej pracy to zapewne będziesz i z tej.

ja obecnie robię podłogi (zrywanie starych desek, nowe legary, nowe deski, 90 m2), kładzenie nowej instalacji wody, kilkanaście metrów rur) tynkowanie, kafelki na ścianach, w domku z początku XX w.

Obecnie przeklinam dzień w którym zgodziłem się na określoną kwotę. Jakbym wtedy wiedział jaką puszkę pandory otwieram to bym zawołał znacznie większą kwotę. Na dodatek dziś przebiłem sobie stopę gwoździem i boli jak diabli :evil:

ale skończę tak jak obiecałem 8)

a co to ma do postu - trzymaj gościa za słowo by nie wołał więcej w trakcie roboty - zapewne nie wie co odkryje :lol:

https://forum.murator.pl/topic/66689-jakie-kwoty-za-tego-rodzaju-prace/#findComment-1476819

skoro jestes zadowolony z jego dotychczasowej pracy to zapewne będziesz i z tej.

a co to ma do postu - trzymaj gościa za słowo by nie wołał więcej w trakcie roboty - zapewne nie wie co odkryje :lol:

Ano jestem zadowolony - gość robi szybko i dokładnie, nie trzeba go pilnować i w ogóle żyje się z nim dobrze.

A z tym postem chodziło mi o to, że zakładając ten wątek w pierwszym poście dokładnie opisałem zakres prac (zmieniła się tylko metoda równania ściany - nie na karton-gips i gruby placek, a na ściankę suporeksową na ławce fundamentowej) i właśnie za te prace Pan Fachman chce skasować 2400 zł za robociznę. Domek jest również z początku XX w. (poniemiecka konstrukcja bez izolacji przeciwwilgociowej poziomej :evil:), ale jak dotąd, odpukać, nie było większych problemów przy remoncie.

Dzięki za odpowiedź i życzę szybkiego zagojenia się stopy :wink:

A Ciebie, ludu remontujący, proszę jeszcze o jakieś opinie na temat wyceny robót.

https://forum.murator.pl/topic/66689-jakie-kwoty-za-tego-rodzaju-prace/#findComment-1476905

u mnie podobnie..... tylko tak...prawie 40 m2

rozebranie starej podłogi, /deski i legary/

wyrzucenie prawie 4-5 m3 piasku

rozebranie 5/6 sciany działowej ... zostawili 3 cegły od góry i podparcie na 2-ch dwuteownikach stropu, ściana 4x 2.5 wyniesienie gruzu

podbetonka

ocieplenie styropianem 2 x 5 razem 10 cm

wylewka

inne drobne naprawy /podparcie ściany wew. 2W/ przewracała się na zewnatrz

wyrwanie i oprawienie nowych drzwi wejściowych / dzrwi moje/

z moich materiałow tylko drzwi i piasek do betonu 6 m3

pozostałe czyli styropian cement wapno dwuteownik, pianka montazowa siatka zbrojeniowa do wylewki,- folia materiał wykonawcy

za wszysko czyli robocizna i materiały zapłaciłem 3.400 zł

https://forum.murator.pl/topic/66689-jakie-kwoty-za-tego-rodzaju-prace/#findComment-1477072