Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenia na założenie nowej lub remont elektryczności.

Recommended Posts

Mieszkam w połowie domu.Drugą zajmuje sąsiad.Z poprzednim miałam spisaną umowę,że poddasze nad moją częścią należy do mnie a nad jego do niego.Z nowym niemam takiej umowy.Sąsiad swoją część wyremontował i wynajmuje, a gdy ja zacząłem remontować swoją nasłał na mnie nadzór budowlany.Napisał w doniesieniu,że zamieniam poddasze na cele mieszkaniowe.Nie znam przepisów ale do 2004 roku mieszkała tam starsza pani przez ponad 20 lat i była zameldowana.

Ponadto doniósł,że zakładam elektryczność.Faktycznie zmieniłem instalację własnym sumptem a w energetyce zgłosiłem tylko wymianę obudowy licznika z powodu nadpalenia kabli.Przyjechali i zaplombowali go o nic nie pytając.Proszę o poradę czy wymana instalacji elektrycznej wymaga zezwolen lub jakiejść dokumentacji.

Ponadto parę lat temu zamieniłem okno na drzwi balkonowe aby mieć wyjście do ogrodu.Wtedy mu to nie przeszkadzało a teraz mi grozi,że doniesie do nadzoru.Czy faktycznie wtedy będę musiał je zamurować,czy są jakieś inne rozwiązania.Okno nie było poszerzane tylko wydłużone do podłogi.

Dziękuję za porady

https://forum.murator.pl/topic/66693-pozwolenia-na-za%C5%82o%C5%BCenie-nowej-lub-remont-elektryczno%C5%9Bci/