GL35 12.07.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Witam.Jakie polecacie porządne schody składane na strych?Jakie są stantartowe wymiary otworu w stropie?Dzięki z góry za pomocPozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 12.07.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Wejdź na stonę fakro http://www.fakro.com.pl , tam masz wszystkie dane. Poniżej dolnego standardowego wymiaru nie chcą robić, sam to teraz przerabiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 12.07.2005 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Dzięki.A czy nie lepsze będą metalowe-alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 12.07.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 metalowe to drabina a nie schody sa waskie najlepiej drewniane proponuje http://www.osman.com.pl bardzo eleganckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 12.07.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 pomylka http://www.oman.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Myślę, ze nie jest to ani jakiś odpowiedzialny element konstrukcyjny ani często uzywane urządzenie narażone na szybkie zurzycie i w tym wypadku zdecydować się można na coś tańszego marketowego.Schody dopasujesz do otworu lub na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 12.07.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Myślę, ze nie jest to ani jakiś odpowiedzialny element konstrukcyjny ani często uzywane urządzenie narażone na szybkie zurzycie i w tym wypadku zdecydować się można na coś tańszego marketowego. Schody dopasujesz do otworu lub na odwrót. No, z tym dopasowaniem może być różnie..... U mnie długość - prostopadle do jętek, nie może być większa niż 86 cm, a np. wspomniane fakro mają dolną granicę długości 94,5 cm. Nie robiłem rozeznania z braku czasu, ale juz widzę, że może być problem. Całe szczęście, że dopiero ułożyłem wełnę, nie wiem, czy nie trzeba z wejściem na strych pokombinować w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 12.07.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 właśnie kupiliśmy w praktikerze schody paher - sztuk dwie, jedne 120 na 70 cm, drugie 80 na 70 cm cena ok 250-370 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 12.07.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 właśnie kupiliśmy w praktikerze schody paher - sztuk dwie, jedne 120 na 70 cm, drugie 80 na 70 cm cena ok 250-370 PLN BK, a jaką masz wysokość mieszkań na poddaszu? Te schody paher są/nie są docieplane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 12.07.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 nieocieplanepoddasze nieużytkowe 250 cm wys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.07.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Paher robi też schody (raczej drabinki strychowe) ocieplane płytą styrodurową - i takie trzeba kupić.Fabrycznie nieocieplonych samemu dobrze się nie ociepli, bo nie ma miejsca na to ocieplenie. PS Różnica między drabiną a schodami jest taka, że po schodach schodzimy przodem, zaś po drabinie tyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 12.07.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Jak chcesz wypas, to wejdz na http://www.rintal.plOstrzegam - drogo. ale pieeekne so. Wzdycham do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 28.11.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Czy jakiś producent podaje współczynnik oporu cieplnego. Chciałbym wiedzieć jak to się ma w porównaniu do szyb. Czy te 3 cm to coś daje? Obok jest 20 cm wełny a tu nagle 3 cm???Nie dałoby się przynajmniej 10 zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.03.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Podbijam.Jak sprawują się takie marketowe - podobno są ocieplane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 15.03.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 mam schody fakro ocieplone - ocieplenie zdaje egzamin - sposób otwierania niestety nie - ta klamka (hak) którym trzeba otworzyć koszmar - tym bardziej że mam je na wysokości 3 m - więc i drabinka mi potrzebna, a potem, przez część procesu otwierania włazu, cały ciężar schodów muszę utrzymać na tym haku-kluczu. mam długie schody - więc składają się z 3 elementów - to składanie też mnie denerwuje - żeby obsługa była prosta to, trzeba być wysokim i mieć wejście na strych nisko. marzą mi się taki hamerykańskie - pociągasz za łańcuszek i same się otwierają i od razu rozkładają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 15.03.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ja mam fakro i jestem zadowolony.Czy powinny być eleganckie? - na strych? Czupurku - czy klamka zamiast haka byłą by lepsza? - a jak chcesz się dostać do niej?Co do cieżąru - trzeba wyregulować na sprężynach - otwierają się i zamykają prawie bez użycia siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 15.03.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Witam.Ja również mam schody fakro ocieplone.Wysokość pomieszczenia ok 2.6 m.Nie mam najmniejszych problemów z otwarciem ani zamknięciem tych schodów.Jestem dość wysoki 185 cm. waga ponad 100 kg. Czupurek jeżeli masz problem z wysokością ,to zrób dłuższy kij do otwierania(nie bedzie trzeba otwierać z drabinki).Swoje schody dociepliłem jeszcze 3 cm styropianu(więcej sie nie wciśnie) .Po tym dociepleniu trochę gorzej się schodzi bo docieplenie dolega do szczebli schodów.Ale nie jest tak żle.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 15.03.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 pewnie macie rację przy wys pom 330 i moim 162 żadne rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje. może jednak dać utoczyć dłuższy pręt. z drugiej strony wchodzę rzadko, więc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.03.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Kupiłem Fakro LTK 120/70 (ocieplane).Wyglądają na bardziej solidne niż innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 24.11.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Pytanie j.w. które najlepsze, na co zwracać uwagę, itp,itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts