Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody strychowe

GL35

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam gorszy problem, bo schody nie mieszcza się miedzy jętki , brakuje niewiele jakieś 10 mm po każdej stronie.....

a mniejszych schopdów nie możesz kupic? węższych znaczy się ? schody "70" w zależności od producenta maja do kilku cm róznicy na szerokości.

ja mam gorszy problem, bo schody nie mieszcza się miedzy jętki , brakuje niewiele jakieś 10 mm po każdej stronie.....

a mniejszych schopdów nie możesz kupic? węższych znaczy się ? schody "70" w zależności od producenta maja do kilku cm róznicy na szerokości.

moge , ale te co mam juz są jeżą od 2 lat , zaczełem je przymierzać , no i wyszło jak wyszło , zastanawiam się nad demontażem podłogi stryszku i nad rozepchaniem jętek i wtedy włoże schody , powinny się dość łatwo rozszerzyć bo dosyć długie , i w płaszczyżnie poziomej są dosyć elastyczne . Bo co innego , zdzierać z nich po te 10 mm ? wolałbym nie

u nas brakowało około centymetra - cieśla ze spalinówka szybko sie z tym uwinoł i pasuja super

co do montażu schodów ... przed montażem proponuje odkręcić schody i zamontować samą skrzynką z klapą. Ułatwia to precyzyjne wypoziomowanie bez męczenia się z ciężkim klocem, a schody szybko sie przykręca

• 3 months później...
W tym cały problem, że rozkuć już nie mogę. To strop drewniany z tak ułożonymi belkami konstrukcyjnymi, że praktycznie nie mam pola manewru. Chyba pozostaje mi obudowanie otworu, zamówienie klapy u stolarza i zabawa z drabinką dostawianą. Na szczęście po strychu latał często nie będę, więc... :)

http://www.Oman.pl robią różne rozmiary miedzy innymi 80x70 (najbliższe twojej dziurze). 10 cm to nie problem żeby je wstawić, luz można np. zapiankować.

U siebie wstawiałem schody ichnie 80x90 i działają znakomicie.

Te wymiary nietypowe są droższe od zwykłych drewnianych (są stalowo drewniane) ale cóż począć skoro się nie pilnowało fachmanów :oops:

Pozdrawiam

• 6 months później...

Witam

W internecie oglądam sobie schody stychowe trójdzielne drewniane

np takie:

http://1.1.1.5/bmi/www.myzyk.com.pl/images/wymiary_3xscd.gif

Zazwyczaj wymiary tych schodów to 60* 120 i 70* 120cm. Choć znalazłam i 80*120.

Czy ktoś zamawiał szersze schody strychowe? Czy w ogóle możliwe jest zrobienie, a potem bezpieczne użytkowanie schodów o szer np 90 cm lub metra?

Witam

W internecie oglądam sobie schody stychowe trójdzielne drewniane

np takie:

http://www.myzyk.com.pl/images/wymiary_3xscd.gif

Ze swojej strony dodam - a looknij sobie na schody nożycowe - Fakro ma na przykład LST. Wygodniej się je składa i rozkłada. Właśnie takie sobie zamontowałem i nawet moja mała żonka sobie z nimi radzi.