Gość 30.04.2003 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 wykupiłam mieszkanie w starej kamienicy,chcę zainstalować kocioł kondensacyjny wiszący dwufunkcyjny do ogrzania mieszkania /56m kw/,w którym brak CO. Kominy stare nie remontowane, więc prosiłam ADM o zgodę na wyprowadzenie spalin i zasilanie w powietrze na zewnątrz.Niestety dostałam odmowę.Gdzie mogę się odwoływać od tak pochopnej decyzji Administracji w dodatku nieumotywowanej? Z góry dziękuję za wszystkie rady.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 30.04.2003 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Z tego co zrozumiałem jesteś współwłaścicielem kamienicy więc masz takie same prawa jak inni jej współwłaściciele. Jeśli chcesz zrobić dziurę 10 cm w swojej ścianie to po co ci zgoda administracji ? Masz księgę wieczystą na swoje mieszkanie ? Wydaje mi się że jest to twoja własność prywatna i możesz robić co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 30.04.2003 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Zapomniałem dodać że muszą być spełnione pewne warunki na odprowadzanie spalin. Przede wszystkim minimalna odległosć od okien i ziemi. To można sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 krispl dziękuję,wyobraż sobie,że to zmierzyłam i jest OK.Nikt z technicznej obsługi ADM nie zadał sobie trudu,żeby obejrzeć mieszkanie,wydano decyzję jakby zaocznie ,może żeby nie stwarzać precedensu, nie wiem. Jednak zgoda jest wymagana ,bo spaliny walą tuż przy ścianie.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 30.04.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Obawiam się jedynie o sąsiadów. To oni mogą się niezgodzić. W domku nie ma takiego problemu trzeba tylko wybrać odpowiednie miejsce. Zgoda to jest raczej potrzebna ale architektury w Urzędzie Miasta na zainstalowanie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 30.04.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Jle KW ma ten kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 30.04.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Na polskim rynku trudno będzie znaleźć odpowiedni kocioł do tak małego mieszkania. Jeśli nawet jest niedocieplone (stare mury i okna) a zapotrzebowanie na moc będzie rzędu 150 W / m kw. (okropnie dużo) to moc wyniesie nie więcej niż 10 KW. A piece kondensacyjne na rynku "startują" z reguły od 20 kW w górę. Jest fajny piecyk Junkersa Cerapur 3-16 kW kondesacyjny bardzo nowoczesny i najnowszy produkt. Ale nie ma go na rynku w Polsce ( a szkoda).Można go obejrzeć na stronie http://www.junkers.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 30.04.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 OK ale kotły z koncentrycznym przewodem powietrzno - spalinowymwyprowadzonym przez zewnętrzną ścianę budynku wielorodzinnegomogą mieć nominalną moc cieplną nie większą niż 5 KW.Podejrzewam że to jest przyczyną odmowy wydania zezwolenia przez administrację budynku mieszkalnego.Ale jest wyjście z sytuacji, wykorzystując jakikolwiek kanał kominowy i wyprowadzając spaliny ponad dach poprzez odpowiedni (stalowy - niepalny) system powietrzno spalinowy nie ma przeszkód aby taki kocioł zainstalować,pozdrawiam kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 01.05.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2003 Szczerze mówiąc nie widziałem kotłów 5 kW na rynku a z tego co czytałem to przez sćianę można podłączyć kocioł do 21 kW mocygrzewczej i nie więcej. Skąd masz te dane o 5 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.05.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 Kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(tekst jednolity Dz. U. Nr 75 z 2002 r.poz. 690)Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:1) 21 KW - w wolnostojących budynkach JEDNORODZINNYCH ,zagrodowych i rekreacji indywidualnej.2) 5 KW - w pozostałych budynkach mieszkalnych, ( czyli np. w wielorodzinnych kamienicach)pozdrawiam kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts