Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o poradę

Gość

Recommended Posts

wykupiłam mieszkanie w starej kamienicy,chcę zainstalować kocioł kondensacyjny wiszący dwufunkcyjny do ogrzania mieszkania /56m kw/,w którym brak CO. Kominy stare nie remontowane, więc prosiłam ADM o zgodę na wyprowadzenie spalin i zasilanie w powietrze na zewnątrz.Niestety dostałam odmowę.Gdzie mogę się odwoływać od tak pochopnej decyzji Administracji w dodatku nieumotywowanej? Z góry dziękuję za wszystkie rady.M

Z tego co zrozumiałem jesteś współwłaścicielem kamienicy więc masz takie same prawa jak inni jej współwłaściciele. Jeśli chcesz zrobić dziurę 10 cm w swojej ścianie to po co ci zgoda administracji ? Masz księgę wieczystą na swoje mieszkanie ? Wydaje mi się że jest to twoja własność prywatna i możesz robić co chcesz.

krispl dziękuję,wyobraż sobie,że to zmierzyłam i jest OK.Nikt z technicznej obsługi ADM nie zadał sobie trudu,żeby obejrzeć mieszkanie,wydano decyzję jakby zaocznie ,może żeby nie stwarzać precedensu, nie wiem. Jednak zgoda jest wymagana ,bo spaliny walą tuż przy ścianie.M

Na polskim rynku trudno będzie znaleźć odpowiedni kocioł do tak małego mieszkania. Jeśli nawet jest niedocieplone (stare mury i okna) a zapotrzebowanie na moc będzie rzędu 150 W / m kw. (okropnie dużo) to moc wyniesie nie więcej niż 10 KW. A piece kondensacyjne na rynku "startują" z reguły od 20 kW w górę. Jest fajny piecyk Junkersa Cerapur 3-16 kW kondesacyjny bardzo nowoczesny i najnowszy produkt. Ale nie ma go na rynku w Polsce ( a szkoda).

Można go obejrzeć na stronie http://www.junkers.cz

OK ale kotły z koncentrycznym przewodem powietrzno - spalinowym

wyprowadzonym przez zewnętrzną ścianę budynku wielorodzinnego

mogą mieć nominalną moc cieplną nie większą niż 5 KW.

Podejrzewam że to jest przyczyną odmowy wydania zezwolenia przez administrację budynku mieszkalnego.

Ale jest wyjście z sytuacji, wykorzystując jakikolwiek kanał kominowy i wyprowadzając spaliny ponad dach poprzez odpowiedni (stalowy - niepalny) system powietrzno spalinowy nie ma przeszkód aby taki kocioł zainstalować,

pozdrawiam kominiarz.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 Kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(tekst jednolity Dz. U. Nr 75 z 2002 r.poz. 690)

Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1) 21 KW - w wolnostojących budynkach JEDNORODZINNYCH ,zagrodowych i rekreacji indywidualnej.

2) 5 KW - w pozostałych budynkach mieszkalnych, ( czyli np. w wielorodzinnych kamienicach)

pozdrawiam kominiarz