AAJ2004 24.11.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Zapraszam do komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 22.02.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam,ja wybralam podobne drzwi (znalazlam w Werandzie), maja miec nity, czarna, stara klamke oraz w miejscu gdzie twoje maja okienko z kratka -moje beda miec otwierane drzwiczki. Zrobi mi je stolarz z pod Opola, cenowo bardzo atrakcyjnie. Jezeli cie to interesuje podam Ci namiary na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 22.02.2007 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Dzieki za odpowiedz, oczywiscie bardzo nas to interesuje, takze poprosze o namiary A przy okazji chetnie zobaczylabym Twoje drzwi, dysponujesz jakas fotka? Czy te drzwi wykonaja dla Ciebie od razu z zamkami i okuciami czy to bedzie samo skrzydlo? I mozesz zdradzic cene? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 23.02.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Witam, drzwi sa w sierpniowym numerze Werandy z 2005 roku, model mozna zobaczyc takze na stronie http://www.jeld-wen.com/exteriordoors/fiberglass/iwpaurora/product.cfm?product_id=160 pozniej musisz kliknac na decorative metal accents Drzwi kosztuja ponizej 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 24.02.2007 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 kaloosa, dzieki za namiary Musze powiedziec ze Twoje drzwi tez sa super! Bardzo nam sie spodobaly! Naprwde, szkoda ze producenci oferuja zazwyczaj standardowe drzwi, jedne podobne do drugich, a zeby cos w stylu naszych drzwi zobaczyc to trzeba przewertowawac sporo gazet (lub trafic na nie w TV)... A przed nami jeszcze wybor bramy garazowej, tez fajnie byloby zamontowac cos w podobnym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 26.02.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 witam ponowniemy bedziemy zamawiac brame firmy Hormann, a wlasciwie sama rame, wypelniac bedziemy sami drewnem (musimy wybrac tylko wzor), koszt takiej bramy to ok 1300 zl (taka wieksza) a koszt drewna to 22 zl za metr2, mozna sobie policzyc ile wyjdzie za calosc. Dla porownania gotowa taka brama kosztuje conajmniej 5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 27.02.2007 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 My planujemy z bramą zrobić tak samo, tylko ze jeszcze nie wybraliśmy firmy, od ktorej kupimy rame. Brama bedzie uchylna. Na jakim etapie budowy jestes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 27.02.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 hej jak na dzien dzisiejszy na stanie surowym, prawie zamknietym-chyba podobnie jak wy.Mnostwo pracy przed nami Czy wybraliscie juz stolarza? Widzialam w waszym dzienniku zdiecie kuchni, widze, ze podobaja nam sie podobne klimaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 28.02.2007 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 mamy odpowiedzi od dwoch stolarzy, obecnie kontaktujemy sie z tym z Opola, tzn wyslalismy mu maila z zapytaniem (po wczesniejszej rozmowie telefonicznej). Ma ocenic czy takie drzwi wykona i za ile.Czekamy co odpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 04.03.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 u nas jest około500m bez piwnicy, piwnica miała 100mtynkarza mamy za 7zł za m ale na Podkarpaciu sa niższe ceny, więc myślę że 11zł jest oktylko koniecznie policz powierzchnie a jesli chodzi o materiały to tez dość dużo policzyłprzecież na tynki trzeba wapno cement i dużo piasku, a piasek aż taki majątek nie kosztujeZ tego co widzę to tynki przeważnie wychodzą jakieś 7tyś 8tyś nie więcejchyba że to jakieś wymyślne tynki, ale zwykłe cementowo wapniowe nie sa aż takie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 04.03.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Beti, ja mysle ze u nas tez bedzie mniejsza powierzchnia niz 800m2, wstepnie mąż już przeliczył i wyszło mu niecałe 600m2 (liczył na podstawie projektu), ale jeszcze dokładnie policzymy tylko wcześniej musimy pomierzyć ściany w domu.7zl to supercena, u nas pewnie w ogóle jest drożej, ale może warto jeszcze poszukać...A co do ceny materiału to tynkarz wyliczył nam ceny gotowej zaprawy, wiem, że zaprawa robiona na miejscu jest znacznie tańsza od gotowej, ale tynkarze chyba wolą gotową, bo im łatwiej pracowac. Z kolei jakbyśmy chcieli żeby robili zaprawę na miejscu to pewnie podnieśliby cenę robocizny...Beti a kto Wam wyliczał powierzchnię ścian - sami czy tynkarze? Czy Wasi tynkarze robią zaprawę na miejscu czy kupują gotowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 04.03.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 szczerze mówiąc to pierwszy raz słyszę o gotowej zaprawie ale może i takowa jest A u nas zaprawa będzie robiona w betoniarce cement wapno piasek woda i gotowe Mąż ma liczyć powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 05.03.2007 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 są gotowe zaprawy, serio... Nawet nasz tynkarz podal nazwe z jakiej zaprawy korzysta, zdaje sie Baumit (nie wiem czy tak sie pisze). Ale przy takich kosztach to nie zostaje nam nic innego jak tylko poszukac takiego wykonawcy ktory sam zrobi zaprawe (podobno wychodzi to 2 razy taniej!). Tylko jeszcze dla nas jest wazne zeby tynk byl rowny, bo nie chcemy robic gladzi gipsowej. Jakos tynki gipsowe ani gldzie do nas nie przemawiaja.A jak macie zamiar wykonczyc potem sciane, bedzie gladz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 05.03.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 wyszpachlujemy tylko salon mamy dwu-letniego brzdąca który niestety lubi jeździć autkami po ścianach więc szpachlowanie wszystkich powierzchni odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 06.03.2007 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Właśnie dowiedziałam się z innego dziennika, że można zrobić bardzo gładkie tynki cementowo wapienne zacierane piaskiem kwarcowym. Być może i gładź jest wtedy zbędna, to by nam najbardziej odpowiadało. Chyba poszukamy fachowaca, który w taki sposób położy tynk. No i co do ceny też mam jeszcze wątpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Hejka! I ja trafiłam do Twojego dziennika . No, policzcie dokładniej ile macie tych metrów, bo fachowcy mogą Was zrobić w bambuko. Chociaż znowu my liczyliśmy, że mamy więcej a wyliczyli nam spooro mniej. Powierzchbnię domu do otynkowania mieli podobną co u Ciebie tyle, że u nas dochodziły jeszcze skośne stropy i sufity na poddaszu. A ta ekipa z gotowymi tynkami to jakieś oszołomy, mie chce się robić to wolą takie w workach. U nas wszystko robili na budowie i z materiałami skasowali nas 17 zł za m2. Piasek płukany nie jest taki drogi, zwykły jeszcze tańszy a cementu aż tak dużo nie wychodzi. Wylewki też robiliśmy z miksokreta kręcone na budowie. Zaprawy gotowe są strasznie drogie. Jeśli chodzi o podłogówkę - to cud techniki. Nie mogę przestać się nią zachwycać po pół roku użytkowania, więc odżałuj kilka cm na wylewkę i ułóz w kuchni i przynajmniej łazienkach. My mamy jeszcze w wiatrołapie i hoollu i jeżeli mogę teraz czegoś żałować, to tego, że nie zrobiliśmy jej w całym domu. No ale chcieliśmy parkiety w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 07.03.2007 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Milo mi powitac Wlasnie, jak mąż wyliczał to wyszło mu ok 600m2, ale jeszcze policzymy na miejscu, zeby nie było niejasności. A swoją drogą coraz bardziej podoba mi się ta Twoja ekipa, nie dość, że solidni, niedrodzy to jeszcze metrów mniej liczą niż inwestor, toż to cud nie ekipa! Może jednak po nich pojadę Dziś juz znaleźliśmy kolejnego tynkarza, który nie korzystałby z gotowej zaprawy, tylko robiłby ją na miejscu. Cena za robiciznę to 9zl/m2. Ale jeśli chcielibyśmy z filcowaniem (czyli z tym piaskiem kwarcowym) to wtedy 13zl/m2. Teraz pytanie ile wyniesie koszt materiału. Czy Twoja ekipa powiedziala Ci ile z tych 17zl to robocizna a ile materiał? Ta sama ekipa robi tez wylewki (rowniez 9zl/m2), tez planujemy miksokreta. A z tą podłogówką to coraz poważniej rozważamy, chociaż jesteśmy w polu z przygotowaniami. Nie braliśmy jej wcześniej pod uwagę, wiec nie mamy projektu, wykonawcy, nie wiemy jak kształtują się koszty, w ogole niewiele wiemy. Wiemy ze potrzebna jest grubsza izolacja w podłodze i grubsza wylewka. I tu jest problem, bo facet od okien pytał na jaką wysokość będą podłogi. Powiedzieliśmy ze na 15cm (10 styropian,5 wylewk i terakota). No i na takiej wysokości będą drzwi balkonowe, więc jak podłoga wyjdzie wyższa to te drzwi nam się nie otworzą! No ale może ja się mylę, moze nie musi być az tak wysoko, zastrzeglam ze o podlogowce wiem niewiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Co do podłogówki, to nie wiem jak to jest na parterze. My mamy ogrzewaną piwnicę, więc na parterze tylko 5 cm styropianu i 5 cm wylewki. A w piwnicy mamy 8 cm styropianu i 6 cm wylewki i na części piwnicy - w kuchni i ganku też jest podłogówka i w tych pomieszczeniach gorąco. Może więc lepiej dać mniej styropianu a tym samym mniej wylewki na korzyść podłogówki? Ale o tym musicie pogadać z instalatorem.A jeśli chodzi o tynki - nam tynkarze powiedzieli 17 zł z materiałem a bez materiału 13 zł. Ale to było rok temu, a w tym niestety i robocizna i materiały poszły w górę, więc nie mam pojęcia jak to jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 09.03.2007 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Aniu, wynika z tego, ze nasz (potencjalnie nasz) tynkarz chce tyle samo za robocizne co Twoi, tez 13zl. Wiec chyba nie jest zle. Materialy moga nas jednak wyniesc wiecej, bo wiem ze sam cement zdrozal od zeszlego roku, reszta pewnie tez. No ale skoro wiem juz ze facet nie zdziera to pewnie sie na niego zdecydujemy pod warunkiem oczywiscie ze ogledziny jego dotychczasowych prac wypadną pomyślnie. Aniu, powiedz mi jeszcze jak to jest z tym tynkiem u Ciebie. Czy on po wyschnieciu jest bialy, kremowy czy szary? na zdjeciu wyglada jakby bialy ale to pewnie widac dokladniej na zywo. I czy tynkarz mowil Wam czy na to mozna polozyc bezposrednio farbe, czy trzeba gruntowac? A o podlogowce bedziemy wkrotce rozmawiac z naszym hydraulikiem, zobaczymy co powie. Na pewno u nas warstwa styropianu bedzie grubsza niz u Ciebie bo nie mamy piwnicy, ale powinnismy sobie jakos poradzic bo mamy do dyspozycji 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Nasz tynk po ułożeniu w pierwszych dniach wyglądał na baaardzo ciemny. I to mnie przerażało, bo w domu zrobiło się strasznie ciemno i ponuro. Oczywiście tak było przez kilka dni, dopóki tynk nie zaczął schnąć. Potem robił się jasny, biały nie jest. Raczej taki jasnoszary.Co do malowania gruntem, tego nie wiem. My zmieszaliśmy białą farbę Śnieżkę, bo tania, z gruntem z Castoramy. Gruntu Atlasa nie chciałam, bo straszliwie mi śmierdzi. A na to Decoral. Z tego co już wiem, Dulux wymaga gruntu Duluxa. Dekoral nie, więc wybraliśmy go, bo to znacznie tańsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts