Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik AAJ2004 - Komentarze

AAJ2004

Recommended Posts

AAJ2004 - powiedz mi jaki kolor miał Wasz pierwszy tynk (Caparol)??? Ja wiem co chce, ale boje sie podjąć decyzje z obawy że kolor na papierze nie jest rzeczywistym i bedzie KLOPS....

Pozdrawiam e.

Witam Edyta,

O który tynk chodzi? Jeśli o ten jaśniuteńki, który na początku pokrywał ściany to to był grunt a nie tynk, ale podbarwiony do koloru tynku jaki początkowo wybraliśmy. To był tynk Caparola o nazwie Tundra 105 o ile dobrze pamiętam, a jest to jedyny kolor z naszych, które pamiętam. Potem na próbkach sprawdzaliśmy różne, ale nazw już nie pamiętam...

Dodam jeszcze, że to co widać w pierwotnej wersji na ścianie, czyli ten grunt to wprawdzie ten sam kolor jaki miałby tynk, ale nie wyglądałby tak samo. Grunt ma o wiele gładszą fakturę niż tynk i dlatego wydaję się jaśniejszy, bardziej świetlisty, natomiast tynk będzie w wyglądzie taki jakby bardziej brudny...

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam przed sobą próbnik Caparola i już sprawdziłam jak wygląda Tundra 105.

Ja kieruję się bardziej w kolory budniowo-waniliowe w stylu Melisse lub Curry. Możesz mi podać ile kosztował u Ciebie materiał i robocizna???

Pozdrawiam EDYTA

Robocizna to bylo 14zl/m2 za gruntowanie i tynkowanie barankiem. Cen tynku nie pamietam, gdzies w papierzyskach pewnie jest faktura, jesli bys chciala to odszukam. Ale mysle, ze lepiej zadzwonic do jakiegos lokalnego przedstawiciela Caparola i dowiedziec sie o aktualne ceny, bo przypuszczam, ze troche mogly sie zmienic.

Caparol nie nalezy do najtanszych, ale przed wyborem tynku robilismy rozeznanie i mial chyba najlepsza opinie dlatego go wybralismy. Sporo osob natomiast odradzalo tynki Fast i Atlasa. Aczkolwiek co do Atlasa to w ogole na kiepska opinie, chociaz nie wiem dlaczego. Rowniez przy wyborze fugi atlasa stanowczo nam odradzano.

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
AAJ2004 zaglądam do twojego dziennika a tam pustki.... a ja chetnie bym popatrzyła na Twoje wykończenie... pozdrawiam

Rzeczywiście nic nie piszę, bo nic ciekawego się nie dzieje. Naprawiamy fuszerki po jednym wykonawcy, a niech go... :evil: Strasznie nas to spowolniło, ale niestety bez tego nie ruszymy dalej.

A u Ciebie - idzie jak burza! :D Podpatruję, podpatruję... :wink:

Hejka!

Wasze kwiatki też bardzo urokliwe!!!! Pomarańcze górą :D Strasznie mi się też podoba Wasza elewacja. U nas na zewnątrz ciągle jeszcze sodomka z gomorką...

Masz rację, pomarańcze górą :D Bardzo mi się podoba ten kolor w łazience, widziałam jeszcze kilka pomarańczowych łazienek tu na forum, kolejna odkryłam dzisiaj, już nie pamiętam w czyim dzienniku... Też bardzo ładną oczywiście :)

Elewację owszem mamy już zrobioną, ale to jeszcze nie koniec prac zewnętrznych. Jeszcze czeka nas rozbudowa tarasu i obłożenie go drewnem. Że o ogrodzie nie wspomnę, na wszelki wypadek nie zamieszczam jego zdjęć :lol:

Twoje perypetie haydraulikowo-gazow czyta się nieledwie jak powieść... Niestety poprawianie po fachowcach i poprawianie po poprawianiu to rzeczywistość na wszystkich budowach. Życzę, aby teraz wszystko ruszyło już z górki i poproszę o więcej zdjęć wykończonych podłóg oraz łazienek :D :D :D W tej pomarańczowej to największy śpioch od razu sie przebudzi :wink:

Życzę, aby teraz wszystko ruszyło już z górki i poproszę o więcej zdjęć wykończonych podłóg oraz łazienek :D :D :D W tej pomarańczowej to największy śpioch od razu sie przebudzi :wink:

Za życzenia dziękuję, na to "z górki" z utęsknieniem czekamy i może coś się wreszcie ruszy.

Zdjęcia wstawię jak tylko coś do tej łazienki dołożymy. W zasadzie mamy już zakupione szafki i umywalkę, ale ponieważ dorabialismy ostatnio światełko nad szafką więc elektryk nam zaorał tynk. No i teraz trzeba to wszystko wyrównać i pomalować ściany a dopiero potem wstawić brodzik itp...

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 5 weeks później...

Witaj AAJ2004,

Podczytuję Wasz dziennik z zaciekawieniem, bo sama buduję podobny dom. Rośnie Wam przytulne gniazdko - szczególnie tej zadaszonej werandy w drewnie zadroszczę!

Mam natomiast pytanie na temat jabłonek o których pisałaś nieco wcześniej - tych ze starej odmiany, którą trudno już dziś dostać, a Tobie udało się nabyć przez internet. Mogłabyś napisać, co to za nazwa i gdzie je kupiłaś?

Mam podejrzenia, że to dokładnie te, których ja szukam - smak dzieciństwa ;)

• 2 weeks później...
Co tam nowego u Was? Parapety piękne - jednak udało ci się znaleźć modrzew!!! Na taras również macie drzewo modrzewiowe?

Na taras nie znaleźliśmy takiego drewna, znajomi sprowadzali az spod Łowicza zdaje się. na schody udało się znaleźć, bo ilość znacznie mniejsza. Ale zobaczymy, na razie taras odłożyliśmy na później...

Witaj AAJ2004,

Podczytuję Wasz dziennik z zaciekawieniem, bo sama buduję podobny dom. Rośnie Wam przytulne gniazdko - szczególnie tej zadaszonej werandy w drewnie zadroszczę!

Mam natomiast pytanie na temat jabłonek o których pisałaś nieco wcześniej - tych ze starej odmiany, którą trudno już dziś dostać, a Tobie udało się nabyć przez internet. Mogłabyś napisać, co to za nazwa i gdzie je kupiłaś?

Mam podejrzenia, że to dokładnie te, których ja szukam - smak dzieciństwa ;)

Witam Buba :) To drzewako to grafsztynek inflancki. Nie mam pewności czy to to, o które mi chodziło, ale co mam do stracenia :) Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale i jabłka niezwykłe :wink: