Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik AAJ2004 - Komentarze

AAJ2004

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D WITAJCIE KRAJANIE!!! :D

:lol: :lol: :lol: :p :p :p :lol: :lol: :lol:

Dzisiaj wrzuciłem w "forumową" wyszukiwarkę nazwę pewnej miejscowości, nie mając jednak większej nadziei na pozytywny rezultat poszukiwań. A tu, proszę, nie tylko tą wiochę znalazłem, ale i sąsiadów! :o

Do mojej działki macie w linii prostej równy 1km. :lol: Gdybyście jednak chcieli bardziej komfortowo - asfaltówką - to ok. 1,5km. Musicie tylko przedostać się przez lasek, który macie po wschodniej (ogrodowej) stronie waszej działki, skręcić w asfaltówkę w lewo. Za zakrętem drogi w prawo i po wyjechaniu z lasu skręcacie w prawo (w pierwszą drogę asfaltową) i już jesteście na ostatniej prostej do mnie :lol: . Teraz pozostaje wam tylko odnaleźć najładniejszą działkę po lewej stronie drogi :wink: :D .

Zapraszam na kawę

:lol: :p :lol:

witam

bardzo podoba mi się wasz domek i nawet trochę mnie zainspirował (a nawet bardzo bo jest prawie tym co szukaliśmy z żoną :D) , mam kilka pytań :

- jaki jest kąt pochylenia dachu

-czy na poddaszu pomieszczenie nr 15 nadaje się do użytku (jaka jest wysokość od podłogi do dachu pomiędzy pomieszczeniami 14 i 15 )

-jaka jest wysokość całkowita budynku

-domek jest dość duży i jednocześnie prosty w budowie czy możecie napisać +/- jaki wyszedł wam koszt stanu surowego zamkniętego ?

no i na koniec zostaje mi tylko pogratulować ładnej działki

Yeti, milo nam powitać wreszcie jakiegoś sąsiada! A już myślałam, że nikt z naszej okolicy tu nie zagląda... Na kawkę chętnie wpadniemy, a i na rewizytę zaprosimy, tylko nie jestem pewna czy trafimy na tę najładniejszą działke, moze więcej szczegolow? :) Na priva moze byc

pozdrawiam

Aneta

świerczu, rozumiem, że u Ciebie świerszcze też są?:) W końcu to jak znak firmowy ;)

A poważnie, naprawde miło jak grają, już je coraz czesciej slychac. Szkoda mi tylko jak musze zrywac w niktorych miejscach darn pod moje "uprawy"... Razem ze świerszczami oczywiście...:(

Renka, z tą sadzawką to my się zastanawialiśmy od miesięcy... Cały czas marzyliśmy o stawie i mieliśmy nadzieję na takie piękne bajorko obrośnięte drzewkami wokolo, ale jak tylko zrobiło się ciepło i przyjechaliśmy z dziećmi na działkę to po pierwszej wizycie stwierdziłam, że za jakie grzechy zamiast wypoczywać mamy się męczyć i biegać za Młodym, który byłby chętny wskoczyc do tej dziury bez mrugnięcia okiem? Stwierdziłam, że wole nie mieć stawu a mieć święty spokój :)

A na staw może przyjdzie jeszcze kiedyś czas... Ale na razie mi się odechciało...

witam

bardzo podoba mi się wasz domek i nawet trochę mnie zainspirował (a nawet bardzo bo jest prawie tym co szukaliśmy z żoną :D) , mam kilka pytań :

- jaki jest kąt pochylenia dachu

-czy na poddaszu pomieszczenie nr 15 nadaje się do użytku (jaka jest wysokość od podłogi do dachu pomiędzy pomieszczeniami 14 i 15 )

-jaka jest wysokość całkowita budynku

-domek jest dość duży i jednocześnie prosty w budowie czy możecie napisać +/- jaki wyszedł wam koszt stanu surowego zamkniętego ?

no i na koniec zostaje mi tylko pogratulować ładnej działki

seba_x, no więc tak...

Kąt nachylenia dachu wynosi 30stopni.

Pomieszczenie nr 15 to tylko graciarnia na zabawki (znajduje się przy pokoju dziecka), na pewno nie nadaje się da tego żeby tam przebywac. Początkowo w ogóle mieliśmy tego pomieszczenia nie robić, ale architekt zasugerował, ze skoro i tak jest tam ta przestrzen to mozna dorobic drzwi i niech bedzie graciarnia. W sumie przy dzieciach na pewno sie przyda. Ale tylko jako składzik, a nie pomieszczenie uzytkowe.

Wysokosc calkowita budynku (do kalenicy) hmmmm... Jest to gdzies zapisane w projekcie, ale nie chce mi sie szukac papierzysk, bo nie wiem gdzie sa. Podam w przyblizeniu... Wys. parteru to ok 2,65m, grubosc stropu ok 25-30cm (tak mi sie wydaje), pietro ok 2,5m, i jeszcze do kalenicy zostaje troche... moze ok 1,5 m.. Mysle ze do kalenicy nie jest wiecej niz 7,5 m...

Z tym wyliczeniem kosztow to juz gorzej. Jak widzisz my budujemy dom łącznie z garażem/budynkiem gospodarczym i wszystkie koszty mamy zsumowane, więc trudno je teraz rozdzielić. To co moge rozdzielic to wycena robicizny, bo tu wykonawcy rozdzilili nam koszty. I tak za sciany (tzn wszystko bez dachu) robocizna kosztowala 22tys, robocizna za dach ok 8,5 tys (plus nadbitka ale to na nasze dodatkowe zyczenie). Wiec robocizna stanu surowego otwartego to ok 30,5 tys. Za materialy placilismy juz łącznie z garazem wiec nie moge podac kosztow bo bylyby zbyt mylące. Myślę, że dach kosztował nas ok 40 tys, ale mógł wyniesc sporo mniej, bo my skusilismy sie na drozsza dachowke (niepotrzebnie), zrobilismy nadbitke (duzo dodatkowego drewna, impregnatu, heblowanie drewna i oczywiscie koszt robocizny) no i drewno impregnowalismy na miejscu (drozszy kolorowy impregnat). Z drugiej strony u nas nadbitka i ladny impregnat jest konieczny ze wzgledu na taras.

Za okna zaplacisz min 10 tys brutto.

Podsumowujac dach ok.40tys (w przyblizeniu...), okna ok 10 tys, sciany 22 robocizna czyli to razem 72 tysiace. Do tego trzeba jeszcze doliczyc koszt materialow na sciany i strop, ale to mam w kosztorysie porozbijane na tak drobne czesci ze nie wiem juz co na co bylo kupowane.

po sprawdzeniu trzeba bylo zweryfikowac dane i tak:

Mysle ze stan surowy zamkniety domu to 120tys materialy i 32 tys. robocizna ... fundamenty, sciany zewnetrzne, sciany wewnetrzne nosne i dzialowe, kominy, okna, dach ok.230m2(folia, wiezba, dachowka ceramiczna, rynny, nadbitka). Chyba że coś pomieszaliśmy :(

Jakby co to pytaj, pozdrawiam

Aneta

A'propos dzieci - kiedy dopiszecie coś po tych trzech kropkach w temacie dziennika: "Aneta, Ala, Jakub i..." :D , bo ciekawość mnie zżera... :wink:

(a może coś przegapiłem w dzienniku(?)

PS

...a kawa stygnie... :-?

Było, było o tym... Ten najmniejszy z konewką na zdjęciu to Witek, teraz juz 20-miesięczny :)

A jednak przegapiłeś :p

Niedziela była taka brzydka, że zrezygnowaliśmy z wycieczki na działkę. Bylismy co prawda w sobotę, ale na krótko i do pracy bardziej niż na rekreację :(

Ale co sie odwlecze to nie uciecze, a kawa jak ostygnie to moze mrożoną zrobimy? Akurat na zbliżające się upały :wink:

A swoją drogą to do nas też można zawsze zajrzeć, w weekendy staramy się być...

Rzeczywiscie piekny ten Wasz domek i jak najbardziej w naszym stylu :) Bede czesciej do Was zagladac, bo jestem strasznie ciekawa efektu koncowego wszystkich prac dekoratorskich.

Projekt kuchni mamy na razie taki mniej wiecej, poszedl do poprawki. Na nie bedzie w stylu nowoczesnym, chociaz pewnie bedzie mniej rustykalnie niz u Was. Co do cegly to u nas nie ma zadnej sciany z cegly (w czasie budowy jakos jeszcze nie bylo koncepcji), ale kominek bedzie przynajmniej czesciowo ceglany. Wasz kominek tez bardzo fajny, ciesze sie ze nie wszyscy urzadzaja nowoczesnie :)

Ale chyba najbardziej podobaja mi sie Wasze plytki w kuchni, no i w ogole kuchnia super!

No i tynk mozaikowy pod grzejnikami bardzo ladnie sie prezentuje i praktyczny na pewno. Nie wiem czy nie sciagniemy pomyslu ;)

pozdrawiam

• 2 weeks później...
pięknie! elewacja już jest :D

a ja mam pytanko o terakotę ze zdjecia, co to za producent?

Pozdrawiam

Witaj malmuc,

No jak słowo daję nie wiem! Pocykaliśmy zdjęcia tych które nam się podobały, ale firmy nie zapisywaliśmy, bo zawsze wiemy gdzie je znaleźć. Sklep znajduje się w Łodzi na ul. Lipowej 77, zawsze możesz zadzwonić i może Ci powiedzą co to za producent. Ta firma z Lipowej to Fumino, mają swoja stronę

http://www.fumino.pl

A elewacja nie będzie taka, nieeee... Tak jak napisałam, ten kolorek to był mały niewypał...:) Mamy nadzieję, że wkrótce pojawi sie na ścianie ten własciwy...

Fakt, drzwi robi piękne i oryginalne sądząc po Waszych... Na tym nam też zależało. Ale w poblizu żadnego stolarza, który by nasze drzwi wykonał (w rozsądnej cenie a nie za ok 5tys!) nie znależliśmy, a kilkaset km to juz duża odległość żeby przyjechać złożyć zamówienie, potem przyjechać jeszcze raz żeby sprawdzić czy drzwi wyglądają tak jak chcieliśmy i czy wszystko z nimi OK, a w razie konieczności poprawek przyjechać jeszcze raz... Dostaliśmy wcześniej namiary na stolarza z Opola, który zrobiłby takie drzwi, ale... w końcu stwierdziliśmy, że to też za daleko. Szukaliśmy, szukaliśmy i w końcu trzeba było się na coś zdecydować, więc na razie będą stalowe, a może kiedyś... :)

pozdrawiam