Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik AAJ2004 - Komentarze

AAJ2004

Recommended Posts

Fakt, drzwi robi piękne i oryginalne sądząc po Waszych... Na tym nam też zależało. Ale w poblizu żadnego stolarza, który by nasze drzwi wykonał (w rozsądnej cenie a nie za ok 5tys!) nie znależliśmy, a kilkaset km to juz duża odległość żeby przyjechać złożyć zamówienie, potem przyjechać jeszcze raz żeby sprawdzić czy drzwi wyglądają tak jak chcieliśmy i czy wszystko z nimi OK, a w razie konieczności poprawek przyjechać jeszcze raz... Dostaliśmy wcześniej namiary na stolarza z Opola, który zrobiłby takie drzwi, ale... w końcu stwierdziliśmy, że to też za daleko. Szukaliśmy, szukaliśmy i w końcu trzeba było się na coś zdecydować, więc na razie będą stalowe, a może kiedyś... :)

pozdrawiam

No z naszym to jest ciekawie bo coś ustalamy a on jak to artysta, zawsze coś od siebie dołoży ;) Ale zawsze nam się podoba, nie śmielibyśmy narzekać na jego misterną robotę (właściwie to ich bo drzwi robi kilka osób, każda co innego).

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Muszę dodać, że te drzewka dostaliśmy w prezencie W niedalekiej okolicy buduje się Yeti... Ma już przepiękny ogród i te świerczki to prezent właśnie od niego.

Yeti, pozdrowienia dla Ciebie i Rodzinki!

Za pozdrowienia oczywiście dziękuję (w imieniu swoim i "Rodzinki" :wink: ), ale świerczkami to, przynajmniej na razie, wstyd się chwalić. Miały trudne dzieciństwo :lol: i jakiego -takiego wyglądu nabiorą za minimum 2-3 lata... Za to jeśli wykażecie nieco cierpliwości (a może też poświęcicie odrobinę czasu na podlanie, wykoszenie trawy i wyściółkowanie ziemi wokół nich), to na pewno nadejdzie taki moment, że będziecie mogli posiedzieć w ich cieniu popijając pigwówkę :wink: :lol:.

...a do mojego ogródka zapraszam oczywiście na kolejne wizyty :D

Widzę, że nie tylko u nas trzeba zaglądać i sprawdzać wszystko :evil: :evil: :evil: Dobrze, że zobaczyliście te niedoróbki w wykuszu, bo potem móglibyście uznać, że wykusz nie był dobrym pomysłem bo ucieka przez niego ciepło...

Co spojrzę na wasz domek to wzdycham, kiedy mój będzie taki "kompletny" :D

No z naszym to jest ciekawie bo coś ustalamy a on jak to artysta, zawsze coś od siebie dołoży ;) Ale zawsze nam się podoba, nie śmielibyśmy narzekać na jego misterną robotę (właściwie to ich bo drzwi robi kilka osób, każda co innego).

Pozdrawiamy

No w naszym przypadku musiałby ściśle trzymać się pierwowzoru, hihi...! Mamy zdjęcie tego co chcemy i wszelkie odstępstwa byłyby wręcz karalne :)

(...) świerczkami to, przynajmniej na razie, wstyd się chwalić. Miały trudne dzieciństwo :lol: i jakiego -takiego wyglądu nabiorą za minimum 2-3 lata...

Zaraz wstyd...

Ale musisz przyznać, że na zdjęciu nie prezentują się najgorzej... :D Czuprynki mają zielone, a na dole co nieco przysłania wysoka trawa... więc ogólnie wyglądają już całkiem całkiem...:)

Widzę, że nie tylko u nas trzeba zaglądać i sprawdzać wszystko :evil: :evil: :evil: Dobrze, że zobaczyliście te niedoróbki w wykuszu, bo potem móglibyście uznać, że wykusz nie był dobrym pomysłem bo ucieka przez niego ciepło...

Co spojrzę na wasz domek to wzdycham, kiedy mój będzie taki "kompletny" :D

Renka, trzeba pilnować i to najlepiej non stop! Tylko kto ma na to czas? Aż boję się pomyśleć co jeszcze różni "fachowcy" sfuszerowali a myśmy tego nie zauważyli... Ech... ja sama nie wiem czy my wykańczmy budowe czy ona nas... Dzisiaj kupiłam sobie melisę na ukojenie nerwów ;) Chociaż dobrze na mnie działa też praca w ogrodzie...

... Dzisiaj kupiłam sobie melisę na ukojenie nerwów ;) Chociaż dobrze na mnie działa też praca w ogrodzie...

Przyjedź do mnie - właśnie jestem w trakcie sianokosów :D. Na mnie praca też bardzo dobrze robi - taki jestem po niej uspokojony, że ledwo do łóżka się dowlekam... no i śpię też tak odstresowany jak niemowlę :lol:

Przyjedź do mnie - właśnie jestem w trakcie sianokosów :D. :

Jeszcze jesteś w trakcie sianokosów??? :o O ile pamiętam sianokosy były u Ciebie prawie 2 tygodnie temu... i jeszcze trwają? A może to już nowe? Chociaż to chyba za szybko... mam nadzieję, że trawa tak szybko nie rośnie, bo jeśli tak to muszę jeszcze raz przemyśleć zagospodarowanie naszego ogródka :)

Na mnie praca też bardzo dobrze robi - taki jestem po niej uspokojony, że ledwo do łóżka się dowlekam... no i śpię też tak odstresowany jak niemowlę :lol:

Mam to samo, hihi...!

U mnie sianokosy kończą się w listopadzie :wink:; a teraz -w sezonie, to mam wrażenie, że słyszę jak to zielsko zaraz za kosiarką zaczyna już odrastać... :o

...A jeśli chodzi o zagospodarowanie terenu -jeśli planujesz wzorowy, krótki trawniczek, to przygotuj się na odpalanie kosiarki min. raz w tygodniu :D

O nie, nieee..! Zaden wzorowy trawniczek... :) Jak 2 razy w sezonie skosimy ziele to myślę, że będzie wystarczająco. Resztę dzieci muszą wydeptać :D

Pamiętem, że 2 lata temu jak kupiliśmy tę działkę to właśnie w maju strasznie zarosła (trawsko i inne piękności po kolana albo i wyżej). Sąsiad skosił ją wtedy i już potem nie było problemu. Oczywiście nie był to zielony aksamitny kobierzec, nie... :) Ale już nie zarastała tak strasznie.

Poza tym planujemy trochę miejsca zadrzewić, trochę przeznaczyć pod warzywnik, trochę zajmie podjazd, posadzimy też jakieś krzaczki (chciałabym np bez) i samej trawy dużo nie zostanie.

A tak w ogóle to mnie marzyła się bardziej taka łączka niż trawnik, czyli trawa z różnymi polnymi kwiatkami, ale to chyba mało realne, bo jak już coś wyrośnie to na pewno zostanie zadeptane... :-?

Sądzę, że trawa zweryfikuje nieco twój optymistyczny pogląd na 2-krotne koszenie :wink: - tak dobrze to tylko rolnicy mają... No chyba, że będziesz czekać żeby aż do pasa urosła, ale wtedy dzieciom musicie dzwonki na szyjach uwiesić :lol: (albo twój mąż mikrochipy im wszczepi i z satelity namierzać będzie...)

Z moich obserwacji wynika, że rzadziej niż co 3 tygodnie się nie da, szczególnie jeśli będziecie posiadaczami (najbardziej popularnej) kosiarki "młynkowej" :wink: -koszenie czymś takim wysokiej trawy to prawdziwa udręka.

Jak na pewno zauważyliście, u mnie nad wydeptywaniem zielska pracują (podobnie jak u was) 2 pary aktywnych nóżek + ich goście (wtedy dopiero jest młocka!) + jeszcze min.12 psich łap (też całkiem ruchliwych) i ... nie dają rady :cry:

Elewacje niczego sobie! Chyba aż się przejadę w realu obejrzeć :D

Witam

Yeti, ja do pasa trawe to juz mam, tylko kosiarki jeszcze nie :) Ale to tylko miejscami, centralna czesc trawnika przystrzyzona rowniutenko przez samochod (widac gdzie samochody zawracaja :) ) Tylko z tylu i na obrzezach dzialki trzcina taka ze trzeba sie przedzierac jak gdzies na bagnach...

Renka, no zielono jest, jakos lubimy zielen... :) W srodku (tzn w wystroju wnetrz) tez bez zielonego sie nie obejdzie... Ale kiedy bedzie dane nam to zobaczyc... uuuu...! Pewnie w przyszlym roku najwczesniej... Chociaz my ambicje mamy zeby juz, ale jakby kasa za szybko nam sie uplynnia... :cry:

Witam,

Tak, ostatecznie zdecydowalismy sie na Caparola. Mielismy do wyboru duzo roznych firm, w kazdym sklepie sprzedawcy zachwalali swoje tynki, ale maz zasiegnal opinii w internecie, po prostu poczytal sobie opinie o roznych tynkach i np. dlatego Fast odpadl w przedbiegach, bo na forum strasznie na niego psioczyli (czy slusznie nie wiem, ale wolelismy nie sprawdzac w praktyce)... Czytal, czytal i wreszcie na podstawie wszystkich opinii doszedl do wniosku ze najlepiej wypadl Caparol no i stad ta decyzja. Poza tym w Caparolu robiono nam probki roznych koloro - np 1 czy 2 kilogramy tynku w wybranym kolorze, tak zeby sprawdzic jak bwdzie wygladal po polozeniu.

Wykonawcy nic nie mowili o plusach czy minusach, naszemu bylo wszystko jedno co kupimy, nie wybrzydzal :) W trakcie roboty tez nie narzekal, wiec chyba nie bylo zle. Ale jeden z naszych dostawcow (ktory akurat Caparolem nie handluje) powiedzial nam ze sa wykonawcy, ktorzy chca pracowac wlasnie tylko na Caparolu. Wiec mam nadzieje ze to dobry wybor...

pozdrawiam

Aneta

O ile dobrze pamiętam to do złożenia takiego wniosku potrzebne są:

ksero faktur, ksero dziennika budowy, ksero pozwolenia na budowę, wypełniony wniosek

Ale moja rada - przed złożeniem wniosku, a tak naprawdę przed wypełnieniem go skontaktuj się ze swoim US i niech Ci kompetentna osoba udzieli odpowiedzi na wszystkie pytania. Bo w różnych urzedach mogą mieć różne wymagania, dlatego lepiej się upewnić od razu w tym urzedzie w ktorym bedziesz skladal wnosek.

Najgorsze jest wypellnienie formularza, a konkretnie wybranie ze wszystkich zakupow budowlanych tego co kwalifikuje się do zwrotu vatu. To dla nas była droga przez mękę... Niby jest w internecie taka strona, na ktorej jest lista z tymi rzeczami, ale jest to tak napisane, zebys czasem nie zrozumial... Sa rzeczy proste, ktore sa wymienione wprost jak np cement, ale sa tez takie opisy... zreszta sam zobaczysz.

Dlatego radze zrobic tak jak my w koncu zrobilismy - pojsc ze wszystkimi fakturami do US i tam odpowiednia osoba powie Ci co odliczysz a co nie.

A potem tylko skladasz wniosek i czekasz... pol roku... No chyba ze sie do czegos przyczepia, ale pozostaje miec nadzieje ze nie :-?

zycze wiec powodzenia :D A tak swoja droga to my jeszcze tego wniosku nie zlozylismy, a tu juz slysze (czytam), ze niektorzy dostaja juz zwrot... :roll:

Robin2 nie wiem skąd przybywasz :) , ale było o tym w łódzkim wątku:

kliknij tutaj

Poczytaj - może ci to coś pomoże...

AAJ2004 chyba mnie niedługo zazdrość zeżre: wszyscy wokół już kolory tapicerek na meblach dobierają a moi fachowcy znów mi termin wejścia o 1,5 tyg przesunęli. Chyba szybciej sam bym zbudował...

Pzdr