Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach robiony zimą...

Recommended Posts

No własnie jak to jest? Można robić dach zimą czy nie? Jaki to będzie miało wpływ na jego jakość? W przyszłym tygodniu będą stawiać mi mury. Wg. majstra potrwa to tydzień. Wchodzi 4 murarzy i 2 pomocników i chcą mury postawić w takim czasie. Potem wieniec i....więźbę będę miała dopiero w styczniu. Kłaść czy czekać?

Mam podobną sytuacje ale ja idę do przodu i niezastanawiam się. Nie wydaje mi się żeby fakt zimy miał jakieś większy znaczenie przyanjmniej przy foli i dachówce ceram a po za tym wszstko zależy jaka zima myślę że przy takiej pogodzi ejak teraz czy nawet to - paru stopni nie ma przeciwskazań ważne by chcieli robić

No własnie jak to jest? Można robić dach zimą czy nie? Jaki to będzie miało wpływ na jego jakość? W przyszłym tygodniu będą stawiać mi mury. Wg. majstra potrwa to tydzień. Wchodzi 4 murarzy i 2 pomocników i chcą mury postawić w takim czasie. Potem wieniec i....więźbę będę miała dopiero w styczniu. Kłaść czy czekać?

Moze wymienie to , co najbardziej wrylo mi sie w pamiec :

- mokre zmarzniete laty strasznie pekaja ,

- plastikowe elementy moga peknac ,

- tasmy sa sztywne i nie chca sie przykleic bez podgrzania ,

- dachowki w paczkach sklejaja sie ( zamarznieta woda miedzy nimi ) ,

- palenie w piecu w celu ogrzania sie moze zle wplynac na folie ,

- sliskie laty , dachowka ,

- zmarzniete palce maja problem z trzymaniem malych rzeczy :D ,

- czeste przerwy , krotki dzien , klopoty z dojazdem ,

- zbity snieg miedzy latami ,

- podstawowe narzedzia na budowie - lopata sniegowa i miotla ,

- nalezy starannie dobrac materialy ,

- nalezy uwzglednic rozszerzalnosc termiczna materialow ,

i takie tam rozne inne :roll:

U mnie zaczeli stawiac mury 9 listopada, a wczoraj skonczyli. Mury stawiali tydzien, a drugi tydzien to byly drobne rzeczy typu klinkier, slupy betonowe, wejscie do domu, wience. Razem 2 tygodnie, z tym ze u mnie budowali 2 budynki, wiec mieli co robic, panow budujacych bylo 3, a czasami 4. Agnieszkokusi zobacz sobie w moj dziennik, bo jest to mozliwe i jak bedzie pogoda to na pewno szybko Ci postawia domek. U mnie przez te 2 tygodnie chyba 3 dni popadywalo.

Spoko, rób więźbę. Tylko tak jak ktoś napisał powyżej, zmarźnięte drewno ma większe skłonności do pęknięcia. Ale każdy ciesla to wie. Zresztą ja też więźbę kładł w styczniu. :wink:

Marzin, a chudziak mieliście już wylany?My trochę obawiamy się wylewania chudziaka i chcemy narazie stawiać tylko ściany. Drzewo na więźbę mamy mieć w styczniu. Tylko teraz się zastanawiam czy kłaść więźbę i zamykać dach, bo w jaki sposób wylejemy chudziak? Czy przez okno (okna) to dobry pomysł?

Marzin, a chudziak mieliście już wylany?My trochę obawiamy się wylewania chudziaka i chcemy narazie stawiać tylko ściany. Drzewo na więźbę mamy mieć w styczniu. Tylko teraz się zastanawiam czy kłaść więźbę i zamykać dach, bo w jaki sposób wylejemy chudziak? Czy przez okno (okna) to dobry pomysł?

Chudziak pod posadzki wylany. Ale nie bardzo wiem z czego te obawy odnośnie chudziaka? W każdym bądź razie zawsze można go wylać później, jeżdżąc taczką np przez otwór drzwiowy.