Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. Czy to w ogóle jest wykonalne - odprowadzanie oczyszczonej wody z POŚ (niby ścieku, ale ta woda jest często czystsza niż z wodociągu :), do rzeczki, która przepływa w pobliżu mojej działki?

2. Kwestia odległości - rzeczka jest jakieś 50m od granicy działki. Ten teren to ziemia niczyja, czyli własność gminy, na której zgodnie z planem istnieją tereny zielone (brak możliwości zabudowy).

Spodziewam się, że formalności będzie milion i trochę - ale czy to w ogóle jest realne? A dlaczego tak kombinuję? Bo nie zmieści mi się na działce studnia, jeżeli miałbym POŚ z rozsączaniem lub studnią chłonną :/

https://forum.murator.pl/topic/66755-odprowadzanie-%C5%9Bciek%C3%B3w-do-rzeki/

Było już na forum.

Ale po kolei.

Potrzebny będzie odpowiedni POŚ najlepiej biologiczny - z atestami że czyści ścieki do odpowiednich parametrów.

Wizyta w Starostwie powiatowym w wydziale ochrony środowiska - tam ci powiedzą najlepiej co i jak. O ile dobrze pamiętam to bedzie potrzebne pozwolenie wodno-prawne i projekt spustu do cieku wodnego.

Mmożna to załatwić ale słuchaj forumowiczów nie ma tego aż tak dużo a jeżeli masz dużą działkę zrób 'oczko wodne' (ja tak mam) lub jeżeli masz dobry grunt do studznię chłonną one nie wymagają pozwoleń.

Pozdrowiam

https://forum.murator.pl/topic/66755-odprowadzanie-%C5%9Bciek%C3%B3w-do-rzeki/#findComment-1474198