Tommco 01.05.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2003 Na jakiej głębokości należy umieścić kabel elektryczny m-dzy domem a skrzynką? Mam bardzo ciężki teren do kopania. Elektryk mówi 80 cm, a inni, że 50-60 wystarczy. Jak jest prawidłowo? Jak można położyć najpłycej? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 02.05.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 u mnie na około60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 02.05.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 Elektryk ma racje - bo 80cm to standard.Ale jeśli trasa kabla przebiega tylko po Twoim terenie i nie nałozono obowiązku otrzymania pozwolenia na budowe przyłącza, nie trzeba nigdzie przedstawiać projektu przyłącza, nie trzeba trasy usgadniać w ZUD (Zespół Uzgadniania Dokumentacji), to na własną odpowiedzialność można płycej, ale kabel wówczas należy prowadzić w rurze osłonowej.Skrzyżowanie z drogą na której mogą jechać samochody ciężarowe - koniecznie w rurze.Takie elastyczne karbowane rury fi 50mm można kupić (w odcinkach 25 lub 50m) już w cenie 3 zł/m (Janoflex, oryginalny Arot jest droższy).Jeśli wynajmiemy krzepkiego robotnika to koszt wykopania 10 metrów rowu o głębokości 80cm nie powinien przekroczyć 60 zł (20 zł/m3 wykopanej ziemi).ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 02.05.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 Witam. U mnie wszystko było w projekcie, głębokość ułożenia także, 80 cm. Sprawdź w swoim. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 02.05.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 U mnie w projekcie nie było przekroju kabla a co dopiero głębokości jego posadowienia. Z elektrykiem uzgodniliśmy że 60cm w zupełności wystarczy. Jest to naprawdę głęboko. Szpadel sięga na jakieś 20cm - 25cm. Tak jak pisze poprzednik jeśli całość jest na twojej działce to ty ustalasz, ewentualnie z elektrykiem który da Ci wpis. Pod wjazdem kabel mam w rurze knalizacyjnej fi50. Są to sprawy groszowe. A wykopanie - zrobiłem 15m wykopu w 3 godziny i nie był to piaseczek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 02.05.2003 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 U mnie grunt jest baaaaaaardzo ciężki. Poniżej głębokości szpadla są jekieś śmieci i szlaka. Poprostu kiedyś tam było wyrobisko żwiru, a potem chłopi nawrzucali co popadnie. Wiec nie jest łatwo. Ja nie jestem szczerze mówiąc przywykły do kopania. Jak się z ojcem wzięliśmy to kopaliśmy i kopaliśmy (nawet przy pomocy kilofa) i za dużo nie zrobiliśmy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts