Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z patyków - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agnieszko, fajnie że się zdecydowałaś na dziennik-coraz nas więcej :wink: . Taki dziennik to świetna rzecz , bo jak powiedziałaś z czasem wszystko umyka....a tak, można po latach zajrzeć, powspominać :D .

Przeraża mnie troszkę wycena "pod klucz"....to dużo pieniędzy jak na taki niewielki dom w szkielecie drewnianym. My też na początku rozważaliśmy budowę domku w tej własnie technologii, ale po rozeznaniu cen stwierdziliśmy że murowany wyjdzie nas na to samo cenowo :) -a może nawet taniej, więc zdecydowaliśmy się na murowany.

Też budujemy na kredyt i naszą Zośkę zamierzamy wybudować "pod klucz" za 200000zł :D -szaleni optymiści, ale ja wierzę że nam się uda.

I mam pytanko-jak rozwiązaliście problem ogrzewania w domu? Kiedy my pytaliśmy o budowę takiego domu to Pani stwierdziła że może on być ogrzewany tylko kominkiem, ewentualnie prądem-bo kwestię ogrzewania mieli wtedy jeszcze niedporacowaną. I tak mi się wydaje że sam kominek w naszym zmiennym klimacie to chyba nie wystarczy.

Tak, że życzę powodzenia i dużo cierpliwości :wink: .

No niestety, jak sie okazuje - technologia szkieletowa wcale nie jest taka tania. Na upartego znaleźlibyśmy tańszego wykonawcę, ale o kiepskich referencjach :( Ten jest polecony i sprawdzony - oglądaliśmy już kilka domów, klienci którzy już mieszkają są zadowoleni :) A to najlepsza rekomendacja :)

Poza tym zależało nam, żeby całość robiła jedna firma, dzięki temu jedna firma będzie odpowiedzialna za ewentualne błędy, nie będzie zrzucania winy na inną ekipę :wink:

Ogrzewanie - głównym źródłem ciepła będzie kominek z DGP, a do tego konwektory. z tego, co mówią użytkownicy takich domów, kominek niemal zupełnie wystarcza, tylko oczywiście wkład musi być bardzo porządny.

Początkowo myśleliśmy o ekogroszku albo gazie, ale gazu ziemnego u nas brak, z butli strasznie drogi, a ekogroszek odpada ze względu na to, że często wyjeżdżamy do rodziny na kilka dni i nie mamy tu nikogo, kto by nam palił w piecu w tym czasie 8)

Cóż, jak to będzie działać - wyjdzie w praniu :roll:

Domek przepiękny w takim stylu jak lubię. Prawie taki sam będę stawiała na wiosnę pod Warszawą. Metraż taki sam ,jedynie rozkład pomieszczeń inny. Ale z zewnątrz identiko :D :D :D . Ciekawa jestem skąd jest ten projekt. Będę wierną czytelniczką i komentatorką twojego dziennika poniewaz idę krok za Tobą .Jestem na etapie dopracowywania projektu, mam firmę budowlaną, mapki geodezyjne już odbieram i jestem szczęśliwa.

No to tak jak ja, zchodzi się strasznie z papierami. Ja stawiam na działce na której aktualnie mieszkam ,czyli media mam , ale jak się okazuje papierzyska takie same. Budować będę z firma Domy i Domki ze Słomczyna koło Konstancina. Oczywiście "pod klucz" ewentualnie jakieś małe prace zrobimy sami.Chciałam się Ciebie poradzić w kwestii wkładu kominkowego bo także uważam że powinien być dobry i tu nie można oszczędzac skoro będzie to podstawowe ogrzewanie. Może znasz jakies firmy czy miejsca gdzie mozna zasiegnąc porady w tej sprawie

No właśnie - temat wkładu kominkowego jest u nas też na tapecie :) Ponieważ kominek ma być głównym źródłem ciepła, to bardzo poważna decyzja :roll:

Bardzo zachwalany jest Jotul, tylko dość drogi :-? Zastanawiamy się więc nad Tarnavą, bo sporo tańsza, wychodzi nam, że do ogrzania naszego domu potrzebna będzie moc 12-14 kW. Ale rzecz jasna jeśli ktoś mnie przekona, że Tarnava się nie nadaje, to zainwestujemy w Jotula (na razie nic konkretnego nie znalazłam, poza tym że Tarnava jest podobno brzydsza - mnie na urodzie aż tak nie zależy).

W tym tygodniu idziemy z małżem na wycieczkę po sklepach specjalizujących się w kominkach - zobaczymy co powiedzą...

Gabrysiu, a ten Twój projekt skąd? I jaką dom będzie miał powierzchnię?

• 2 weeks później...

Serdecznie gratuluję!!!!! Ja swoją budowę przy sprzyjających warunkach finansowych zaczynam wiosną 2008. Cały 2007 rok, będzie to rok załatwiania przyłączy wodociągowych i elektrycznych,budowa ogrodzenia, kupno i adaptacja projektu no i uzyskania pozwolenia na budowę. Nasz dom mógłby być wybudowany w technologii szkieletowej, jednak zmienimy to na cegłę a elewcję zrobimy z grubej szalówkowej dechy. Po to by dom był w klimacie drewnianym i wiejskim.

Pozdrawiam serdecznie i z przyjemnością będę obserwować postępy na Waszej budowie.