Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik singla - komentarz

Recommended Posts

• 2 months później...

To dopiero wyzwanie! Ale trzymam kciuki, na pewno dasz rade. Zreszta wiesz, wiecznie singlem nie bedziesz...;)

Co do dzialek to rzeczywiscie najlepiej wybrac budowlana i z mediami, chociaz takie wiadomo sa drozsze od rolnych. My tez szuklaismy za miastem, budowlanej i kupilismy w koncu... rolna! :) Ale przed podpisaniem umowy wlasciciel musial sie wystarac o warunki zabudowy dla nas. Wiec mamy dzialke rolna z ziemia klasy VI z prawem zabudowy. Taka dzialka ma swoje zalety. po pierwsze tansza od budowlanej. Po drugie - uwaga! - od takiej ziemi nie placi sie podatku (tzn od rolnej kl. VI). To dla nas duzy plus, bo dzialka duza.

Wiec jak chciesz kupic rolną to najlepiej z warunkami zabudowy, a reszta to juz nie problem. Rolna nie znaczy przeciez bez mediow, my mamy media przy dzialce.

Pozdrawiam

Aneta

Witaj Babo na budowie! :D

Zajrzałaś do mojego dziennika to i ja zajrzałam do twego :wink: a tam (w pierwszym wpisie) domek z układem prawie jak w moim. :lol:

To może jednak rzutów nie wkleję - bo projekt indywidualny i musiałabym skanować... Z ogólnego układu jestem BAAAArdzo zadowolona. Minimalne korekty bym wprowadziła, ale wiele zależy od działki - wtedy należałoby uczciwie nad nimi się zastanawiać. NP. w moim domku na parterze mam odwrotnie schody i wiatrołap niż ty w projekcie rozważanym na początku wątku - bo furtka od tej strony. No i kominek mam tam gdzie u ciebie stoi telewizor - by mieć jeden komin - z jednej strony kominek, z drugiej kuchenka.

Dzięki temu jeszcze jedno - znika ścianka teraz w projekcie "kominkowa" i łączy się przestrzeń holu z salonem, który jak i u mnie nie przesadnie duży.

Powodzenia!!!!

• 4 weeks później...

Z tą kanalizacją to sie lepiej dowiedz, bo moze sie okazac, ze ktos mial na mysli szambo. Pamietam, ze jak my szukalismy dzialki to tez trafilismy na ogloszenie, dzialka, wszystkie media. Pojechalismy i okazalo sie ze: Woda jest, ale ze studni. Kanalizacja oczywiscie - szambo. O gaz nawet nie pytalismy, jesli byl to na 100% z butli. A wiec z tych "wszystkich mediow" byl tylko prad.

Dlatego zawsze dopytujcie dokladnie zeby potem nie zalowac.

A polozenie z tego zo piszesz atrakcyjne, tylko ta droga... No nie wiem, musicie przekalkulowac i zastanowic sie na czym Wam zalezy.

Powodzenia, zycze podjecia wlasciwej decyzji!

AAJ2004 - dzięki za rady. Już zdąrzyliśmy się przekonać jak ogłoszenia różnią sie bardzo od rzeczywistości. Działka ma kanalizacje tzn ma w przyszłości gmina budować. Działka jest budowlana, eeeee, nie jest? ale bedzie, będzie nowy plan a panie wlaścicielki już złozyły wniosek. Co z tego, że plan dopiero za jakieś 3-4 lata najwczesniej (w kraju, w którym kupujemy ziemie, nie da sie teraz już zrobić aneksów do planów). Panowie agenci działają z taką rzetelnością, ze jak ja bym tak wykonywała swój zawód to już bym siedziała... :evil: :roll:

Tak, ta ruderka wydaje się atrakcyjna, tylko ta droga. No i to ciutkę takie miejsce gdzie jest więcej przestrzeni, czyli na takich sąsiadów bliżej nie ma co liczyć. Wokól nie powstaną raczej nowe domy bo jest ziemia rolna. Mój przyszły często wyjeżdza na dłuzej i krócej i chyba bym sie bała sama z dzieckiem bez bliskości sąsiadów. Jednak inaczej jest jak sie ma domki na dzialce ok 1 tys metrów a inaczej jak sąsiad w odległosci 100m i 300m...Ale największy problem to chyba jdnak ta droga...Smieciarka będzie chyba musiała zamienić się w autko Bonda ;)

• 7 months później...

Witaj, też chcem być baba na budowie i może od nowego roku będę :roll:

Dla siebie projekt już wybrałam (Batuta z pracowni MTM Styl), ale tak sobie biegam po różnych dziennikach budowy, tak sobie czytam ... i wyobrażam sobie jak to będzie u mnie ... :o

Może będzie Ci odpowiadał projekt domu Mikołaj, metrażem chyba zbliżony do ,,ciepłego"

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-49,61,61,opis.html

powodzenia, będę śledzić Twoją budowę

• 2 weeks później...

Hej, cześć :D Dzięki za podsuniecie pomysłu.

U mnie generalnie wielkie zmiany. Mam drugą połówkę i to super fantastyczną :p :D i wszytsko wygląda na to, ze wspólne gniazdko będziemy mościć razem :D :D :D Jest już działka ale jest i możliwość zamieszkania w starym domu. Zobaczymy co wybierzemy.

A tak do wątku, czy mozna znalesć sensownego faceta po 30, to odpowiadam, ze mozna i to jakiego!! :p :p :p

Właśnie przygotowuje nasze parwie wspólne świeta, napiekłam już pierniczków i piernik. I w sumie też sie nie mogę doczekać, jak większość z Was wspólnej wigilii w wymarzonym gniazdku.

• 2 months później...
  • 3 months później...

Widziałam :D ale jeszcze nie zdązyłam przez niego przebrnac, taki dlugasny :oops: :p W sumie jeszcze moja druga połowka nie zaakceptowała tego projektu (na wyjezdzie biedaczysko zarabia na domek), ale szukałam tez pod katem jego wymagań. Więc myśle, ze bedzie zadowolony.

Mam nadzieje, ze podpiwniczoną prymulkę da się zbudowac w granicach 450 tys zł.

No tak faktycznie za chwilę to bedzie międzynarodówka prymulkowa :wink: 8) :lol: