Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom pod klucz - koszty

grzeg

Recommended Posts

• 2 weeks później...

witam,

co znaczy pod kucz?

wiele firm ma cos innego na mysli.

czy sa jakies umowy, standarty co do wyrazenia -dom pod klucz-

ja mam oferte domu pod klucz "szkiletowego" w przecietnym standarcie za 3100 netto ???

ma ktos namiary na dobre firmy budujace w tradycyjnym stylu w

woj. zachodnio-pom. ?

pozdrawiam

http://www.wyciagi-budowlane.com

• 2 years później...
Czy teraz też liczymy stan pod klucz po 2500 zł, i jak liczyć metry - powierzchnię całkowitą (łącznie ze strychem np. ?) wybaczcie naiwność pytania, ale jestem totalnym nowicjuszem. :D

Jak to powie ci każdy konsultant - to zależy :wink:

Wszystko zależy od standardu wykończenia.

U nas wyszło 2,5 tys za m2 licząc po podłodze, ale w te 2,5 weszło ogrodzenie i podjazdy. Jeśli liczyć po powierzchni użytkowej bez garażu, ogrodzenia i podjazdów to wyszło nam ok 3,6 tys/m2.

Standard dość dobry, ale bez szaleństw typu glazura po 250-300 pln/m2, a kabina prysznicowa za 8 tys.

Z tym, że cały czas prowadzę ścisłą kontrolę kosztów, bo szczególnie na wykończeniówce, która stanowi u nas ok. 1/3 kosztów, można nieźle "popłynąć"

Tamtu

Systemem gospodarczym, przy wyborze tańszych ekip i tańszych materiałów można liczyć ok 2500zł/mkw. Ale wykończeniówka bez szaleństw, dachówka cementowa, okna pcv.

3000zł/mkw jeśli już chcesz okna drewniane ze szprosami, dachówka ceramiczna lepszej klasy, a w środku ciut szaleństwa typu okrągła wanna z hydro i gdzie-niegdzie wymuskany parkiet po 300zł/m2.

Pewnie można też spokojnie zejść poniżej ceny 2500zł/m, zależy od regionu kraju, ja niestety mam ekipy z mazowieckiego więc najdroższe. :roll: