Bezdomny 02.05.2003 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 Jestem tuż na etapie zakończonych fudamentów, chciałbym doprowadzić powietrze do kominka z zewnątrz, czy wystarczy rura 150 mm, czy może to być rura kanalizacyjna (teraz robię podejścia więc jedna więcej to nie kłopot i ostatnie pytanie - znajomy poradził mi by wykonać na wejściu coś na podobieństwo syfonu coby powietrze nie hulało w kominku lecz docierało ciut wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 02.05.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 150mm??? Moim zdanien 100mm to za dużo, w muratorze kiedyś wyczytałem propozycję 60mm i to wydaje się w sam raz.Ja przygotowałem otwór w piwnicy pod salonem, w ścianie nośnej ~100mm a w elewacyjnej zamontowałem zwykłą kratkę wentylacyjną 140x140mm, wykonanie otworu w stropie pod kominkiem i montaż rury zostawiłem do czasu budowy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 02.05.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 150mm??? Moim zdanien 100mm to za dużo, w muratorze kiedyś wyczytałem propozycję 60mm i to wydaje się w sam raz.Ja przygotowałem otwór w piwnicy pod salonem, w ścianie nośnej ~100mm a w elewacyjnej zamontowałem zwykłą kratkę wentylacyjną 140x140mm, wykonanie otworu w stropie pod kominkiem i montaż rury zostawiłem do czasu budowy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 05.05.2003 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Z czego dasz rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 05.05.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Ja dałem 80-kę ze zwykłej rury kanalizacyjnej. Nie na etapie fundamentów, tylko przy robieniu wylewek. Zmieściła sie bez problemu (z lekkim spadkiem na zewnątrz) w warstwie ocieplenia i wychodzi przez ściane tuż nad poziomem podłogi.Nie robiłbym syfonu z obawy, że może tam dostać się woda i przewód nie będzie dobrze spełniał swojej funkcji. Na rurze i tak trzeba dac od zewnątrz jakieś zamknięcie, żeby nic nie wchodziło do środka, więc można będzie coś pokombinować z regulacją dopływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Wydaje mi się, że ten przewód zasilający powinien być zetką. A jeśli zetka to nie macie racji przebijając mur na poziomie wylewki. Pamiętajcie też o opadach śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 05.05.2003 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Moim zdaniem rura kanalizacyjna DN 80 w zupełności wystarczy.Ja położyłem ją pod chudziakiem ok 15 cm,prosty odcinek dochodzi do fundamentu ,dwa kolana 90 stopni i przebicie przez ścianę nośną.Na zewnątrz kratka ze stopniowanym uchyłem.Zastosowane kolana tworzą coś w rodzaju ,,zetki''.mam nadzieje ,że się sprawdzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.05.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Ta rurka nie ma nic wspólnego z ciepłym powietrzem więc moze być zwykła kanalizacyjna.Ja na 110m2 (wkład DOVRE) mam 60mm i wszystko pięknie działa.Za szerokiej nie ma sensu bo i po co i tak więcej nie wciągnie niż może wypuścić kratkami wentylacyjnymi w kuchni i łazieńce.A poza tym po co wpuszczać za dużo zimnego powietrza do domu.Wystarczy taka co by rekompensowała powietrze używane do spalania.Największe wkłady JOTULA na ponad 200m2 potrzebują np.dwóch rur 60mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 05.05.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Ja też kupiłem do tego celu zwykłą (dwa razy tańszą od wentylacyjnej, nie mówiąc o kolankach) kanalizacyjną, ale przekrój, tak dla pewności, 110 mm. Pójdzie ona pod wylewką, a na zewnątrz na murze dam kolanko 90 st. w górę, potem pół metra rury i drugie kolanko na zewnątrz budynku, a na koniec anemostat. Mam nadzieję, że ilość powietrza dostarczana do kominka będzie dzięki temu wystarczająca a i wiatr nie będzie mocno hulał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 06.05.2003 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Martin podoba mi się twój sposób, sęk w tym, że rura już w ziemi i nie chce mi się wykopywać :smile:przy za dużej (a na to lekko wygląda) zawsze mogę zrobić redukcję, za małej nie powiekszę, jak bedę budował następny dom to zrobię mniejszą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts