dyzmund 26.11.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 cyt.:§ 19. 1. Najbliższa odległość rzeczywista wydzielonego, niezadaszonego zgrupowania miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, zamieszkania zbiorowego (z wyjątkiem hoteli), opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw dziecięcych i boisk dla dzieci i młodzieży nie może być mniejsza niż: 1) dla zgrupowania do 4 stanowisk włącznie - 7 m, 2) dla zgrupowania od 5 do 60 stanowisk włącznie - 10 m, pytania:1. czy również od okien sąsiadów?2. czy 2 miejsca+miejsce na składowanie odpadów+3 miejsca to zgrupowanie od 5 do 60 miejsc czy dwa zgrupowania do 4 stanowisk? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.11.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 ad.1 Jeżeli sąsiedzi są ludźmi, zaś okno jest do pokoju mieszkalnego (a nie n.p. łazienki) - to tak.ad.2 Raczej 2 zgrupowania do 4-ech samochodów.Ale jeśli do pierwszego zgrupowania jest n.p. 7m , a jednocześnie do drugiego poniżej 10m, to pewnie można interpretować, że jest to jedno zgrupowanie powyżej 4-ech samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 27.11.2006 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Odstęp pomiędzy tymi grupaami to tylko 3m. Mam jeszcze jedno pytanie, czy 3 m odległości od granicy działki obowiązuje również przy sytuowaniu miejsc postojowych na granicy z chodnikiem/ulicą?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 27.11.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 3m dotyczy budynków, a nie miejsc postojowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.11.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 2. Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż: 1) 3 m - w przypadku 4 stanowisk włącznie, 2) 6 m - w przypadku 5-60 stanowisk włącznie, 3) 16 m - w przypadku większej liczby stanowisk. ulica nie jest działką budowlaną - więc nie dotyczy to odleglosci od niej - chociaz urzędnik może sie przyczepić bo brak słowa "sąsiedniej" i może zinterpretować że chodzi o granicę działki na której owe miejsca stoją.... 4. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, nie jest wymagane przy sytuowaniu miejsc postojowych między liniami rozgraniczającymi ulicę. linie rozgraniczające drogę zwykle nie są równoznaczne z granicami działki, więc może się okazać że te miejsca sa już w liniii rozgraniczającej ulicę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 28.11.2006 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Pisząc wcześniej 3m chodzio o to, że u mnie mogę te miejsca postojowe rozdzielić 3m pasem np na śmietnik i kawałek zieleni.Jeśli chodzi o granicę z drogą to mam taką sytuację: jest droga, chodnik, do tego pas ok 2m i dopiero zaczyna się moja działka gdzie zaczynałyby się miejsca postojowe. Która granica to linia rozgraniczająca drogę?Zastanawiam się czy gybym chciał zbliżyć budynek do do tych miejsc na odległość bliższą niż 7m (4 miejsca) można miejsca te oznakować jako dla niepełnosprawnych, czy dzięki temu mogę zmniejszyć odległość? jeśli tak to do takiego dbania o niepełnosprawnych ktos się przyczepi i miejsca zaliczone zostaną do tych które muszę zrobić w myść WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.11.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 § 20. Miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają wyłącznie osoby niepełnosprawne, mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 5 m od okien budynku mieszkalnego wielorodzinnego i zamieszkania zbiorowego oraz zbliżone bez żadnych ograniczeń do innych budynków. Miejsca te wymagają odpowiedniego oznakowania. możesz je przybliżyć - problem taki, że normalnym użytkownikom nie wolno zajmować miesc dla niepełnosprawnych. linie rozgraniczające ulice są zwykle opisane w planie miejscowym - zależy to od klasy drogi.W Twoim przypadku jednak interpretowałbym odległość od ulicy nie jako odległość od granicy działki budowlanej (choc tak jak pisałem wcześniej jakis upierdliwy urzednik moze sie przyczepić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 28.11.2006 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 cyt."możesz je przybliżyć - problem taki, że normalnym użytkownikom nie wolno zajmować miesc dla niepełnosprawnych. "Chodzi o to, że w warunkach zabudowy mam wpisane min 1-1,5 miejsca na mieszkanie. Działka jest mała, a podjazdy do garażu podziemniego wymagają odpowiedniego kąta i długiego zjazdu, poza tym garaż poddziemny jest drogi. Przychylam się więc na razie do zrobienia makymalnej ilości możliwych miejsc parkingowych+ ew. 3 jako garaż na parterze np w projekcie Dom nad bulwarem 2 - Archon http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m42272ac52f6a7 Odnośnie parkingu dla niepełnosprawnych chodzi o to żeby projekt przeszedł przez pozwolenie na budowę a to czy ktoś tam będzie ryzykował i parkował na miejscach dla niepełnosprawnych to może nie mój problem? Swoją drogą nie wiem czy np straż miejska może na prywatnej posesji wypisać mandat za parkowanie na takim miejscu osobie pełnosprawnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.11.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 nie przejdzie...jesli zlikwidujesz mieszkania na parterze (parter na garaże) to zrobisz windę żeby budynek mógł byc użytkowany przez osoby niepełnosprawne? czy sprzedasz takim tylko garaż? Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystają osoby niepełnosprawne. czy straz miejska ma prawo dawać mandaty na Twojej posesji to nie wiem, ale to, że ktoś z mieszkańców wynajmujących albo kupujących od Ciebie mieszkania zgłosi że miejsca parkingowe sa za blisko okien to masz jak w banku. Zresztą nikt na takie rzeczy nie da pozwolenia... Ja naprawdę dobrze radzę z wynajęciem już na tym etapie architekta. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 28.11.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Odnośnie zatrudnienia architekta to jestem na etapie poszukiwań. poza tym mam na razie warunkowy akt notarialny, gmimna ma pierwokup i warunki zabudowy muszą się uprawomocnić więc na razie czytam "warunki techninczno-budowlane Siewierskiego i spotkałem się ze znajomym archtektem ale okazuje się, ze wielorodzinnych nie robił Szukam dalej architekta i czytam....wiele przepisów można interpretować dwojako i urzędnik może namieszać Nie napisałem że chciałem całkiem zlikwidować mieszkania na parterze tylko jedno mieszkanie przeznaczyć na garaże. Klatka schodowa zostaje więc może to przejdzie? Jest obowiązek umożliwiania dojścia niepełnosprawnym do wszyskich mieszkań czy wystarczy do jednego na parterze? (widziałem taki projekt) Dlaczego miejsce postojowe można oprotestować, za to że jest za blisko, skoro jest zgodne z przepisami dla niepełnosprawnych? Ciekawe co można zrobić po zbudowaniu i proteście, zlikiwdować parking? Zresztą myślę o jednym miejscu dla niepełnosprawnego bo mi się zbliża do budynku na mniej niż 7 m. Po prostu chodzi mi o więcej miejsc i mniejsze mieszkania. Jeśli pozwolisz to jeszcze jedno pytanie, cyt. z WZ: "Minimalny wskaźnik miejsc postojowych stałych powinien wynosić 1-1,5 na 1 mieszkanie w zabudowie mieszkaniowej wielorodzinnej" Czy takie miejsce to również garaż podziemny lub naziemny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatbeet 07.02.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Odświeżę temat bo mam bardzo podobny problem na etapie projektowania, nigdzie w warunkach nie jest dokładnie sprecyzowane w jakiej minimalnej odległości od siebie muszą być usytuowane zgrupowania miejsc postojowych by były traktowane jako osobne niezależne więc pytanie czy takie rozwiązanie z miejscami postojowymi jest dopuszczalne ? PZT w linku http://oi61.tinypic.com/2n9b28h.jpg Cztery zgrupowania po 4 stanowiska, każde oddzielone od kolejnego pasem zieleni szerokości 3m. Odległość od budynku podana jest 5.6m z racji tego że w parterze mam usługi, mieszkania dopiero od 1 piętra a odległość miejsc postojowych liczy się względem pomieszczeń mieszkalnych. Z pitagorasa wyszło mi że przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego będzie miała długość 7m przy podstawie równej 5.6 i wysokości 4.25m (tyle zakładam do parapetu okna na pierwszym piętrze). Pytanie jednak o rozwiązanie miejsc postojowych - czy coś takiego jest dopuszczalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts