Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piec dwufunkcyjny. Junkers Novatherm 20. Dwa miesiące temu był serwisowany. Teraz po uruchomieniu centralnego ogrzewania spada mi ciśnienie w instalacji co. Wygląda to tak, że co dzień jeden albo dwa ciśnienie na manometrze spada mi do wartości poniżej 1 bar. Uzupeniam to bardzo małą ilością wody do ok 2 bar i jest ok. Sprawdzałem całą instalację i nie widzę żadnych przecieków. Z pieca też mi nic nie kapie, ale czuję zapach tej wody z obiegu centralnego.

Nie wiem o co chodzi? Martwić sie,że pod wylewką gdzieś pękła instalacja(miedź) czy to może coś w piecu? Proszę o jakąś sugestię.

https://forum.murator.pl/topic/66825-dlaczego-spada-ci%C5%9Bnienie-wody-w-piecu/

Czy przed wizytą serwisanta ciśnienie również spadało ?

Jak długo masz zamontowany kocioł ?

Zaobserwuj zawór bezpieczeństwa w kotle czy podczas rozgrzewania nic z niego nie wycieka.

Jeśli wcześniej nie było problemów z ciśnieniem w układzie C.O. obstawiam za małe lub brak odpowiedniego ciśnienia w naczyniu przeponowym zamontowanym w kotle.

Ciśnienie w naczyniu możesz sprawdzić zakręcając zawory odcinające kocioł od instalacji i spuszczając z niego wodę. Naczynie przeponowe przeważnie jest z tyłu kotła takie czerwone z wentylem jak w samochodzie. Ciśnienie powinno wynosić ok 0,75 bar - 1,0 bar

https://forum.murator.pl/topic/66825-dlaczego-spada-ci%C5%9Bnienie-wody-w-piecu/#findComment-1475779

Przed wizytą serwisanta manometr był zapchany i nie mogłem wiarygodnie określić ciśnienia w piecu.

Kocioł mam już z 6 lat. Serwisowany co roku.

Zawór bezpieczeństwa był wymieniany w zeszłym roku przez serwisanta z Junkersa. W tym roku serwis tez był z Junkersa. Z zaworu nic mi nie kapało. To znaczy coś było czuć tą wodę z obiegu. Ale na rurze od zaworu bezp. mam zrobiony taki mały syfon(15 cm końcówki rury zagięty do góry)bo przed wymianą zaworu w zeszłym roku mi trochę kapało. Ale teraz odegnę tę rurę i poobserwuję.

Naczynie przeponowe widziałem, że było dopompowywane przez serwisanta. To też sprawdzę.

Instalacja była napełniana przed wylewkami. I przez kilka lat sprawnie działała. W międzyczasie nigdy nie wierciłem dziur w podłodze. Instalacja była prowadzona w osłonkach z pianki i pomiędzy warstwami styropianu. Wiem, że nigdzie na swoim przebiegu nie jest zalana gołym betonem tak aby pracująca wylewka mogłaby coś pociągnąć za rurki. A instalacja jest miedziana.

https://forum.murator.pl/topic/66825-dlaczego-spada-ci%C5%9Bnienie-wody-w-piecu/#findComment-1479874