Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prowadzenie kanałów do wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Witam!

Muszę rozprowadzić kanały do wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Będą przebiegać przez pomieszczenia na poddaszu użytkowym. I tu zastanawiam się gdzie je umieścić?

1. pod skosami (zabudową z regipsu) w pomieszczeniach i czeka mnie ich obudowanie płytami z regipsu.

2. między deskowaniem dachu a zabudową z regipsu. Jest tam około 28 cm miejsca, tak że gotowy kanał Alnora z ociepleniem się tam zmieści i zostanie około 6 cm. Całość będzie zasypana ekofibrem.

Rura może tu różnie się ułożyć, raz będzie np. bliżej dachu raz bliżej stelaża zabudowy. Czy nie spowoduje to zbytniego wychładzania powietrza w kanale i czy w tym miejscu nie za bardzo będzie osłabiona izolacja termiczna dachu?

konstrukcyjnie byłoby to rozwiązanie prostsze.

Rury będą (są - część już mam kupione) z ociepleniem z wełny o grubości 25 mm. Kanał o średnicy 160 mm będzie ma po zewnętrznej 210 mm.

Trochę obawiam się czy ciśnienie ekofibru z pompy nie zgniecie mi tych rur, wydają się takie delikatne.

Jutro dokładniej zmierzę ile miejsca będzie po położeniu rury na ekofiber. Teoretycznie wychodzi mi około 10 cm, co może być mało.

No własnie , zna ktoś moze jakis patent na ocieplenie przewodów wentylacyjnych lezacych luzem na strychu nieocieplonym?

Kanały sa ocieplone 25 mm welną fabrycznie , ale to malo i powietrze sie wychladza.

Czy kupic poprostu welne w rolce i polozyc na rurze?

Jak tak to ile trzeba cm zeby powietrze sie nie wychładzało?

Ja się nie musiałem zastanawiać nad owijaniem rur, bo zastanowiłem się nieco wcześniej i ociepliłem połacie dachu aż do kalenicy. Dzięki temu bez skrupułów położyłem rury na jętkach luzem.

Problem był tylko z doprowadzeniem rur nad sufit poddasza - na szczęście mam jedno pomieszczenie techniczne, w którym przy niewielkich tylko protestach ze strony żony mogłem pociągnąć kanały skośnie do góry. Protesty ucichły zupełnie po bardzo ładnym obudowaniu obu rur obudową z GK.

• 4 weeks później...
Można owinąć wełną. Tak z 5cm. Potem tę wełnę owijamy tą super cienką folią do pakowania (stretch czy coś tak).

Dobrze się to sprawdza. Powietrze z warstwy ocieplenia nie migruje.

Dzieki stokrotne , pomogło , jednak te ocieplane rury to pic na wode .

Dałem 5 -tke ursy , i wystreczowałem .

Moje pomiary z dziś :

Na zewnatrz 0 st

Z gwc 8 st

Na anemostacie nawiewnym 15

W domu 19

Moze być?Czy szukac bledów dalej.