Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od "komina" czy "od metra"

jarekku

Recommended Posts

Jest sobie kompleks ok. 100 działek. Właściciele zawiązali Stowarzyszenie, którego głównym celem jest budowa uzbrojenie podziemnego. Projekt jest już w zasadzie gotowy, lada dzień ma zostać wydane pozwolenie na budowę; czas wyłożyć poważne pieniądze... I tu pierwsze poważne kłopoty.

Towarzystwo pożarło się o sposób finansowania budowy uzbrojenia. A uzbroić działki można tylko wspólnym nakładem, ponieważ należy, między innymi, dociągnąć wodociąg magistralny z odległości ok.1500 m.

W zasadzie po wstępnej dyskusji pozostały dwie opcje finansowania: "od komina" i "od metra".

W/g opcji "od komina" każdy, kto buduje dom, wpłaca równą kwotę na budowę uzbrojenia. Problem polega na tym, że niektóre osoby mają po kilka działek i oczywiście wszyscy budują tylko jeden budynek (komin) i za to są skłonni zapłacić, a na pozostałych działkach, jak twierdzą, będą uprawiać marchewkę. "Metrowcy" podejrzewają oczywiście, że po wybudowaniu uzbrojenia i przekazaniu go zewnętrznemu zarządcy (tak mamy w warunkach), działki zostaną sprzedane jako uzbrojone.

W/g opcji "od metra" każdy płaci za uzbrojenie proporcjonalnie do powierzchni swojej działki lub działek. To też nie wydaje się być do końca sprawiedliwe, ponieważ powierzchnie działek wynoszą od 500 do 2000 m2. Dwóch sąsiadów buduje obok siebie domy i jeden ma zapłacić 20 000 za uzbrojenie, a drugi 80 000? Ten drugi oczywiście rezygnuje z inwestycji, bo za takie pieniądze to kupi w okolicy działkę już uzbrojoną.

Ja osobiście jestem trochę poza sporem, bo mam średnią działkę i przy każdym sposobie liczenia wychodzi mi z grubsza na to samo. Ale niepokoi mnie to, że coraz więcej osób rezygnuje, a wtedy moje koszty oczywiście rosną.

I co tu robić? Polskie Piekiełko. Ludzie zapomnieli, że chcą się budować, myślą tylko o tym, aby przypadkiem nie zapłacić złotówki więcej od drugiego.

Może podpowiecie sposób podziału kosztów, albo napiszcie jak to u was było?

Wydaje się najrozsądniejsze od przylączanej działki czyli OD PRZYŁĄCZA

Jeśli ktoś ma kilka a przyłączy jedną to płaci za jedną.

Od metra nie ma sensu.

Czy ma ktoś działkę 500 czy 1000 metrów to i tak stawia jeden dom.

Chyba jest u Ciebie dużo zwolenników PiS :D stawiających na "solidarne państwo solidarnych obywateli"

Wydaje się najrozsądniejsze od przylączanej działki czyli OD PRZYŁĄCZA

Jeśli ktoś ma kilka a przyłączy jedną to płaci za jedną.

Owszem zapłaci za jedną, ale wartość pozostałych działek znacznie wzrośnie bez żadnych nakładów z jego strony.

Dporecyzuję: Stowarzyszenie buduje sieć magistralną. Za przyłącza każdy płaci osobno.

Ja bym nalegał na płacenie od działki. Jeśli ktoś ma kilka, które zamierza użytkować sam to niech dokona ich scalenia i nie ściemnia - będzie płacił od jednej działki. Koszty scalenia i ew. potem ponownego podziału powinny znięchęcić krętaczy. Jeśli ktoś będzie się "migał", albo ma działki w różnych miejscach (nie połączone ze sobą), to oczywiste jest, że prędzej czy później będzie je sprzedawał z zyskiem. Cwaniaków nigdzie nie brakuje.

Można też rozwiązać sprawę inaczej - nie przekazywać mediów do odpowiednich przedsiębiorstw i kasować od kolejnych chętnych do podłączenia odpowiednią stawkę. Tylko wówczas dochodzą koszty utrzymania i remontów takiej infrastruktury.