Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lazienka na poddaszu

ewa i aleksander

Recommended Posts

Ja mam łazienkę ze skosami, jest długa, ale wąska, to dodatkowa zagwozdka.

Architekt podpowiedział mi żeby podzielić ją na dwie części poprzez zmianę nawierzchni podłogi i wystroju, i tak mam część typowo łazienkową a druga to taki salon łazienkowy.

Pod skosem mam wannę narożną po drugiej stronie jest kibelek i bidet, trochę dalej przyklejony do komina prysznic.

Na reszcie ściany pod skosem (już w części salonowej) mam podłużną szafkę na ręczniki, mydła, balsamy, suszarki, wałki itp ;) taka 2m*40cm*70cm wysoka, a na bocznej ścianie jest umywalka w drewniane obudowie (taka jak szafka) z wielkim lustrem też w drewnianej oprawi, jest tez miejsce na kosz na bieliznę i drewniane krzesełko.

Zdjęć nie mam bo to w fazie projektu dopiero, trochę się z tym namęczyłam, żeby jakoś wyglądało, żeby się zmieściło i nie zagracało, żeby rury nie biegły na dole po suficie ;).

Łazienka ma (nie pamiętam dokładnie) 5m*2.5m i po długości jest skos.

Juz sa kartongipsy a wysunac sie nie da bo zajda za bardzo na wanne i bedzie do niej trudny dostep i cala lazienka sie pomniejszy.

To sa skutki ,ze nie dalismy sie namowic na zrobienie jakiejkolwiek scianki kolankowej i skosy sa u nas od podlogi.

W nastepnymdomu juz inaczej ie pomyslimy.

Ojej, mnie właśnie czeka rozplanowanie układu łazienki. Sciana kolankowa ma 1m,

na poczatku miała być tylko wanna (zwykła, podłużna, ale spora, pewnie z 1,7 m), ale teraz myślę też o kabinie prysznicowej. Chyba zrezygnuję z dwóch umywalek na rzecz jednej dużej. Kiedyś w muratorze był artykuł na temat odległości poszczególnych elementów w łazience, i właśnie ściany kolankowej. Jak znajdę to się tu dopiszę, ale to nie bedzie wcześniej niż w przyszły weekend (dużo kopania, bo Muratorów sporo, z kilku lat).

• 2 weeks później...
Witam , także mam łazienkę pod skosami ale rozplanowałam ją innaczej. na środku jest wanna do niej prostopadle murek po jednej stronie dwie umywalki po drugiej kibelek. Wchodząc do lazienki na pierwszym planie jest wanna obłożona mozaiką. Prysznic we wnęce tylko z drzwiami bez brodzika.Pa