Marcel.B 27.11.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Rozpoczynam budowę kominka, w zasadzie mam już cały plan budowy ale znajomy trochę zbił mnie z tropu.... otóż buduję kominek bez DGP, ot po prostu taki aby ogrzać część dzienną, takie nastrojowe ciepło komora grzewcza z wylotem kratki z przodu na salon, komora dekompresyjan i to w zasadzie tyle. Powietrze doprowadziłem z zewnątrz rurą pod wkład (wkład nie ma bezpośredniego wejścia). Pytania które zadał mi znajomy: -dlaczego nie robię dystrybutora z blachy bo ponoć być powinien -dlaczego nie planuję wlotu powietrza wprost z salonu w dole kominka bo także wg niego być takowy powinien. Forum przeszukałem i niestety informacji w konkretnych przypadkach brak... Ratujcie bo już mam sieczkę w głowie a jutro rozpoczynam pracę, czy elementy które wymienił powinny być czyt też nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.11.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Po co Ci dystrybutor skoro nie chcesz DGP ? Po co Ci nadmuch z pokoju skoro masz nawiew z dworu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 27.11.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 -dlaczego nie planuję wlotu powietrza wprost z salonu w dole kominka bo także wg niego być takowy powinien. chodziło mu pewnie o powietrze które wlatuje pod kominkiem, owiewa go nagrzewając się od niego i wylatuje kratką u góry. nie jest to powietrze do spalania tylko do ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel.B 27.11.2006 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 No właśnie, tak mi się wydawało ale kurcze zawsze ktoś zarzuci Ci jakąś zagwózdkę i człowiek choć ma niby wszystko przemyślane zaczyna wątpić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 27.11.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 pamiętaj tylko by zostawić szczeliny pomiędzy wkładem a obudową. wkład jak się nagrzeje będzie się rozszerzał. a powietrze z zewnątrz doprowadź jak najbliżej wkładu i zamontuj przepustnicę by móc zamknąć dopływ jak nie będziesz palił - zatrzymasz przeciągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts