Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za postawienie 6m komina systemowego???

michall.m

Recommended Posts

Witam, robocizna jest faktynie łątwa, niestety w jeden dzień nie można dobrze postawić takiego komina ze wzgledu na ciężar elementów i możliwość przewrócenia.

Prace powinno sie rozłożyć na 2 dni.

Komin systemowy wolnostojący w swoim domu stawiałem sam- bez wcześniejszego doświadczenia. Praca rzeczywiście nie wymaga specjalnych umiejętności tylko dokładności i zdrowego rozsądku.

Co do cen to jednak musisz przyjąć że w dzisiejszych czasach nie są niskie.

Twoje 1000 zł i tak nie jest wygórowane.

Znajomy od 3 tygodni szuka wykonawcy dwóch kominów w domu drewnianym. Jeden systemowy i jeden wentylacyjny murowany.

Znalazł 1 wykonawce który postawi je za 3500zł ze strasznym kręceniem nosem, reszta z którymi rozmawiał taką kwotą nawet nie jest zainteresowana.

Dla orientacji dom w okolicach Zalewu Zegrzyńskiego.

Pozdrawiam, Framer

• 2 weeks później...

Cena na dzień dzisiejszy postawienia komina systemowego o długości 6-7 metrow wacha się w granicach 500-600 zł.

słuchajcie, czy ja muszę od razu czymś ten komin obłożyć (chodzi mi o to co nad dachem), czy moge kiedy chcę? a może wcale?

Lepiej przed położeniem dachówki: nie pobrudzisz jej, łatwiej i bezpieczniej dostaniesz się do komina, i potem szczelniej dekarze go obrobią.

Co zaś się tyczy pozostawienia go bez okładziny - kiepski pomysł, aż tak ładnie on nie wygląda. Ponadto musisz jeszcze wykonać tzw. czapkę na niego. Aby deszcz nie lał Ci się do środka.

• 2 years później...