Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co jestem w stanie zrobić bez prądu?

magangs

Recommended Posts

Co jestem w stanie zrobić bez prądu?

Zapalić świeczke, zgasić

Zapłodnić żonę ... swoją :lol:

A na budowie.

1) Pożyczyć od sąsiada (wersja najlepsza)

2) Szukać ekipy z agregatem

3) Wypożyczyć agregat

4) Kupic agregat

A całkiem bez prądu ?

Tyczyć, wykopy koparką, lanie z gruchy.

Przy wersji z laną ścianką można szalować, lać znowu z gruchy, zasypywać, lepić papę i .......to chyba koniec bez prądu

Za stanie zero trzeba zakończyć.

Potwierdzam, że z agregatem można wybudować cały dom. Jeden warunek: agregat porządny, bo taki za 1000 zł przestanie działać już po godzinie.

Na agregacie postawiliśmy stan surowy + tynki + instalacje (elektryczna i kanalizacyjna). Prąd jak dobrze pójdzie, będziemy mieć wiosną... :x Żeby być sprawiedliwym, czasami pożyczaliśmy prąd od sąsiadów :lol:

K74 - agregat mamy właśnie za 1.000,00 zł - a hula, że hej... Mało tego, bardzo mało ssie paliwka...

Pozdrawiam

:D :D :D

agregat mamy właśnie za 1.000,00 zł - a hula, że hej... Mało tego, bardzo mało ssie paliwka...

No coz. Moja brygada ma betoniarke trojfazowa i rzeczywiscie agregatem +-1 kW mozna najwyzej poswiecic na budowie. Kupilem za 5000PLN trojfazowy i ciaga caly dzien betoniarke wieksza ode mnie. A ze sporo leje sie kupowanego w firmie - nie zbankrutowalem na benzynie. Bede go zreszta sprzedawal, jako ze lada chwila (no - powiedzmy lada chwila) zakladaja mi prad.

Jestem obecnie na etapie oczekiwania na dociągnięcie do działki prądu, ale z budową chciałbym już coś wcześniej ruszyć. Jak daleko będę w stanie dojść z pracami przed podłączeniem na prądu?

Najlepiej znajdź wykonawcę, który ma agregat. Tak było u mnie, wybodował już dużo i....

My budujemy na agregacie , jutro wieniec lejemy.

jutro też będę zalewał wieniec :D

Wybudowałem prawie cały dom,(tylko do tynków gipsowych z agragatu pożyczyłem potężny 8 kw) niestety na sąsiadów nie trafiłem na pożyczanie prądu się zgodzili ale tyle było warunków że kupiłem agregat, czekam na prąd ale buduję dalej, zostały mi tylko podłogi i malowanie, jak tak dalej pójdzie to w wykończonym domu będę czekał na uroczyste podłączenie prądu i można sie wprowadzać. Obecnie używam CO zasilając go agregatem, kupiłem oczywiście nieco lepszy nie za 1000 zł.

Ja budowałem trochę na kablu [ na szczęście obok rodzina żony i tylko 150 mtr po polu ] i trochę na agregacie [ bo jak wiadomo i w rodzinie sa zatarcia ] Kupiłem okazyjnie w Castoramie diesla 3.2 kW, a okazyjnie bo był ostatni a następna dostawa już o 1000 zł drożej. Nie mam zamiaru się go pozbywać bo choć już do żadkości należą przerwy w dostawie energii to lepiej niech stoi. Elektryk tak zbudował mi instalację że będę mógł zasilać dom z garażu wolnostojącego więc ani chałasu ani dymu bo wylot spalin podłączę do komina. Teraz mam "przetwornicę" z 220V na 380V [ wtyczka na 220 zakończona mufą 380 zmostkowaną w środku :lol: :lol: :lol: - wtykam w gniazdo i wszystko działa ] ale to tymczasowo bo spadki są bardzo duże nawet tylko na oświetleniu. W rozdzielnicy odseparowałem strategiczne obwody i tylko one będa awaryjnie zasilane.

Ja budowałem trochę na kablu [ na szczęście obok rodzina żony i tylko 150 mtr po polu ] i trochę na agregacie [ bo jak wiadomo i w rodzinie sa zatarcia ] Kupiłem okazyjnie w Castoramie diesla 3.2 kW, a okazyjnie bo był ostatni a następna dostawa już o 1000 zł drożej. Nie mam zamiaru się go pozbywać bo choć już do żadkości należą przerwy w dostawie energii to lepiej niech stoi. Elektryk tak zbudował mi instalację że będę mógł zasilać dom z garażu wolnostojącego więc ani chałasu ani dymu bo wylot spalin podłączę do komina. Teraz mam "przetwornicę" z 220V na 380V [ wtyczka na 220 zakończona mufą 380 zmostkowaną w środku :lol: :lol: :lol: - wtykam w gniazdo i wszystko działa ] ale to tymczasowo bo spadki są bardzo duże nawet tylko na oświetleniu. W rozdzielnicy odseparowałem strategiczne obwody i tylko one będa awaryjnie zasilane.

Nieźle, wojna Ci nie groźna!