artur_w 27.11.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Mam kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła do dwóch pomieszczeń: piętro wyżej z dorpowadzoną rurą fi 150 i na tym samym piętrze co kominek (za ścianą) z rurą fi 125. Problem w tym, że w pomieszczeniu na tym samym piętrze grzanie jest dość kiepskie podczas gdy na górze az za bardzo. Czy zwiększenie średnicy rury doprowadzającej z fi 125 na fi 150 pomoże w tej sytuacji ? Rozważałem instalację turbiny ale dla 1 pomieszczenia to trochę bez sęsu. Dodam ze w poziomie wylot oddalony jest o ok. metr od kominka. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 27.11.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 A trzeba było kupowac w MediaMarkt Zamieniłeś średnice. "Ciepło unosi się do góry". Wylot do pokoju obok robią z góry dystrybutora. Wylot do pokoju na poddasze robią troszke poniżej bocznego. Wtedy działa porównywalnie.Ale różnie to mozna próbować "ulepszyć". Może sama zamiana średnic pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_w 28.11.2006 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 wylot niby mam u góry dystrybutora, a dystrybutor kupiony w Tarnawie, generalnie nie polecam ich dystrybutorów do grawitacyjnego rozprowadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 28.11.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 czemu nie polecasz tych dystrybotorów do grawitacyjnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_w 28.11.2006 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 są zaprojektowane - tak mi się wydaje - do obiegu wymuszonego, blacha bardzo blisko samego kominka, pozatym otowry rozprowadzenia umiejscowione przy przedniej ściance co utrudnia obieg powietrza, a jak się chce go podnieść do góry - trzeba zrobić mu skos z przodu, generalnie nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts