Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sadzenie drzew.............

Recommended Posts

Podłączam się.

Kupiłem w sobotę kilka świerków syberyjskich i choinę kanadyjską w doniczkach ( wysokość ok. 160 cm.) - wybierane z grunku 20 września.

Moje pytanie: czy wysadzić je teraz docelowo czy zadołować z tymi donicami na zimę a dopiero w lecie w przyszłym roku wysadzić do gruntu jak się korzonki rozwiną?

Czy ma to jakieś znaczenie, że korzonki rozrastają się w ciasnej donicy jakoś gęściej a w gruncie bardziej w długość? Jak to wpłynie na przyrost?

Podłączam się.

Kupiłem w sobotę kilka świerków syberyjskich i choinę kanadyjską w doniczkach ( wysokość ok. 160 cm.) - wybierane z grunku 20 września.

Moje pytanie: czy wysadzić je teraz docelowo czy zadołować z tymi donicami na zimę a dopiero w lecie w przyszłym roku wysadzić do gruntu jak się korzonki rozwiną?

Czy ma to jakieś znaczenie, że korzonki rozrastają się w ciasnej donicy jakoś gęściej a w gruncie bardziej w długość? Jak to wpłynie na przyrost?

a gdzie kupiłeś świerki syberyjskie?

A ja wkopię jutro :) . Mam zadołowane na wypadek nagłego ataku zimy, ale ponieważ jeszcze ciepło to wsadzę je na docelowe miejsce. Wiosną z reguły nie ma czasu, a tak będą już na swoim miejscu. Jeżeli nie ma jeszcze mrozów to spokojnie można sadzić. :wink: Tydzień temu byłem w szkółce, pracują pełną parą.

Pozdrawiam

Kris

• 3 weeks później...

To ja mam pytanie do Mirka L- co z trawa - mam taka pastewna , przez sotatni tydzien ja grabilem, z lisci , igliwia. jest czysto !!!!!!! wreszcie. czy sypac nawoz na zime co by sie ukorzenila i byla gescijsza. Trawa wysiana w lipcu, gatunek pastwny z Ilawy. dzialka piach, sosny i swierki.

Poza tym czy sadzic jescze swierki srebrzyste? Można? Bo mam taki plan zeby posadzic 2 swierki i pare sosen himalajskich. czy nie za zimno? :o

aha - bo ja myslalem ze jak poleje trawnik takim w wiadrze falvorit czy jakos tak to bedzie lepiej.

mam takie placki lyse na trawniku. i ta trawa w jednym miejscu super gesta, zielona , w innym- rzadka i drobna zoltawa. co robić z tym badziewem? tydzien juz zgarniam liscie, igliwie, grabie to to i grabie ? co dalej robić ?

NO WLASNIE DLATEGO- wysiew poczatek czerwca. czekalem 2 tygodnie i nic. trzeciego tygodnia zaczelo sie zielenic , a po miesiacu buchnelo ze hej. sasiedzi sie smieją ze moge sobie krowy pasc , albo kozy i konie. jedyny problem - rosnie szybko jak diabli. ale mozna lazic boso po trawie w miesiąc po zakonczeniu budowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!! grac w pilke, robic grilla etc. BOSO, co uwielbiamy. mam mloda żonke wiec tak sobie latem nago poleżelismy na tej trawie - bajka!!! :lol:

klopot tylko taki: raz zielono i gęsto,trawa gruba i dluga, za chwile placki, zoltawo, trawa drobna, cienka - jakbym mial dwa albo trzy gatunki trawy.

dodam ze po usunieciu i uprzątnięciu dzialki przekopalem na 2 sztychy dzialke- humus i piach / lasek sosnowy/ . potem nawiozlem lore ziemi czarnoziemu z okolic hrubieszowa- cena 2200 za 30 ton. tydzien ta ziemie rozwozilem i mieszalem z piaskiem , potem troche ubilem, polalem woda a jak wyschlo to posialem.

no a na koncu tego amatorskiego ogrodnictwa mialem dość :x :x