Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość otworu na drzwi.

Recommended Posts

Witam,

Mam taki mały dylemacik. Jakie powinienem zostawić otwory na ościeżnice po położeniu tynków i wylewek. Myślę tu o wysokości i szerokości. Dodaję że zamierzam montować ościeżnice o szerokości 90 cm.

W chwili obecnej na gołym murze mam ledwo 90 cm, a chyba powinien być jakis luz, a co dopiero się stanie jak położe tynk?

proszę o jakieś rady,

wolf

Dzięki za podpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanko.

Zamierzam wstawić drewniane ościeżnice, czy nie mogę otynkować wcześniej muru (szpalet), zostawić idealnie 90 cm. i osadzić je na pianie na otynkowanym już murze (szpaletach)?

Kiedy zakładalibyście ościeżnice, przed podłogą (np. parkietem) czy po?

wolf

rozumiem że nie chcesz obkładać muru drewnem ( poszerzenie futryny) , a tynkarzy nie zatrzymasz do momentu wstawienia drzwi

mozesz otynkować glify zostawiając miejsce na futryne nieotynkowane , np na futryne 10cm zostaw 9 cm i wymierz tak zeby światło po otynkowaniu miało wymiar zew. futryny , oczywiście wszystko w idealnym pionie bo będzie widać

pianke dajesz pod futryne na nieotynkowany mur i w sumie nie trzeba wykańczać , chociaz ćwierćwałek jest wskazany

jak zrobisz poprawnie to drzwi możesz montować nawet po pierwszym malowaniu czyli dawno po wylewkach , co by sie nie uszkodziły

U mnie "szpalety" (czyli ościeże po naszemu) nie były tynkowane, bo miały być ościeżnice regulowane (opaskowe). Kupiłem jednak zwykłe i teraz muszę otynkować narożniki ościeży po zamontowaniu ościeżnic. Teraz jednak wiem, że nie ma sensu tynkować ościeży razem ze ścianami - chodzi o wysokość drzwi. Chodzi o to, że nie da się przewidzieć z dokładnością co do centymetra, jaka będzie grubość wylewki, a tym samym - wysokość otworu na drzwi.

Co do kolejności montażu - większość producentów pisze, że ościeżnice montuje się po zrobieniu gotowej podłogi (parkiet, panele, kafelki).

oczywiście tak jest przy praxach wiązanych gdzie trzeba skoordynować prace różnych ekip i wybrać dla siebie najlepsze rozwiązanie

może złotym środkiem będą właśnie futryny regulowane , wtedy problem glifów odpada

ja za cholere nie montował bym drzwi razem z tynkami , pomijając fakt że nie mam jeszcze wylewek

Szczerze mówiąc to porównując ościeżnice regulowane do zwykłych to wychodzi niewiele drożej (sama się nad takimi zastanawiam). Np. ościeżnice stałe okleinowane kosztują ok. 100 zł ale koszt opasek maskujących jest rzędu 70 zł, a ościeżnica regulowana do muru o szer. np.100 cm kosztuje 195 zł a do tej już nie trzeba żadnego wykończenia. Jedyny minus to że są one tylko na zamówienie :( .

Pozdr.