Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IGLAKI - sadzenie i przesadzanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobno świerki należy przesadzać tak aby strona rosnąca od północy była na nowym miejscu również od północy, bo inaczej uschną. I aby piesek nie obsiusiał.

Z tą północą to o jałowcach, a nie o świerkach - starzy Indianie powiadają, że tak jest, tylko czy to ktoś sprawdził.

A pieski są groźne :evil: jeśli chodzi o sikanie pod wszystkie iglaki.

• 1 year później...

Wykanczanie domu tak nas pochlonelo, ze ogrod spadl calkowicie na dalszy plan. Przeprowadzka wkrotce, a tu szczere pole zamiast ogrodka :cry:

Jeden z ogrodnikow powiedzial nam, ze iglaki nawet w maju mozna sadzic. Czy to prawda? Jakie sa szanse, ze taki iglak sie przyjmie?

Czy w ogole cos jeszcze mozemy posadzic - czy dopiero jesienia?

z gory dziekuje Wam za Wasze porady :D

Nie wiem, czy to przesad.

Wiele szkolek sadzi drzewka na przyslowiowym polu, a nie uprawia ich od samego poczatku w doniczkach. Klient wybiera, czy chce to drzewko transportowac w doniczce z bryla ziemi (co wiecej kosztuje), czy tez bez niczego. Drzewka wypuszczajace juz pierwsze "liscie/igly" chyba jednak beda sie gorzej aklimatyzowac w nowej ziemi.

Moze sie myle :-?

młode drzewka lub iglaki można posadzić w takich plastykowych oslonkach a to w celu oslony przed gryzoniami ,np. nornice czy inne paskudztwa, które podgryzaja korzonki .Dla młodziutkich i slabych osobników to śmierć ...sczególnie polecam takie zachowania przy okazach drogich , gdzie utrata roślinki jest odczuwalna finansowo ....

Jeśli drzewka od jakiegos czasu, myślę co najmniej kilku-kilkunastu tygodni były juz w doniczce, to powinny sie bez problemu przyjąć. Ja sadziłam takie właśnie w sobotę, do dziś wyglądają OK. A przy okazji, pozwoliłam sobie w czasie powrotu z pracy, równo tydzień temu wyrwać spod jakiegoś zapadniętego płota młody pęd winobluszcza pięciolistkowego, potem godzina w autobusie, ale nic to, wsadzam, dziś patrzę - chyba i on sie przyjął mimo braku bryły korzeniowej, bo ładnie rozpostarł młode listki!

Maj i Cerwiec ze względu na silne nasłonecznienie a także z powodu puszczania świeżych odrostów jest niezbyt dobrym miesiącem do przesadznia roślin. Oczywiście jeżeli roslina rośnie spokojnie w doniczce to tym bardziej poradzi sobie w ziemi pod warunkiem że będzie regularnie podlewana.

Słuchajcie Daniela, on napisał całą prawdę. Jeśli roślina jest hodowana w pojemnikach to można sadzić przez cały rok. Jeśli wykopywana teraz to szanse się zmniejszają i roślinka swoje "odchoruje" - choć jeśli będzie dobrze podlewana to powinna się przyjąć. Nie dziwię się tegorocznym doświadczeniom, że posadzone i rośnie - mamy dość wilgotną i chłodną w sumie wiosnę - tak więc wegetacja jest opóźniona przeciętnie o 2-3 tygodnie a to dla roślin bardzo dużo. To też przyczyna że lepiej się wszystko przyjmuje.

I jeszcze jedno - wielka prośba - kupujcie tylko ze sprawdzonych źródeł. Dlaczego - sama odczułam właśnie kradzież 60 sztuk srebrnych świerków wyhodowanych z nasiona :evil: :evil:

• 3 months później...

Powiedzmy tak zaczyna się pora sadzenia różnych różności w tym iglaków.

Co do mikoryzy to w okolicach Wawy niestety nie podam Tobie producentów którzy to stosują. Jestem jednak pewna że wielu z nich (tych z markowymi szkółkami) stosuje te praparaty.

dzięki,może jednak ktoś ma dobry sklep ogrodniczy,gdzie są wspomniane drzewka z mikoryzą,i jeszcze jedno, po przeczytaniu postów na temat szczepionek grzybów szlachetnych, zachorowałem i CHCĘ JE MIEĆ...,tylko gdzie je nabyć,poza internetem , nie ufam takim zakupom...

proszę o namiary i pozdrawiam.. :D