Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

magnolia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam serdecznie

Posadziłam magnolię ( Gallaxy ) na wiosnę ( duże powyżej 2.50 m drzewo ) i do tej pory było ok a teraz zauważyłam że jest tak :( ......

czyli co, schnie ??? ale dlaczego ? a jesli tak to dlaczego teraz ??? ....dziwnie że one schną jakby po połówce ( nie od razu cały tylko pół liścia i drugie pół ) ........niestety ze mnie zaden ogrodnik :cry:

Czy Ktos zechce mi pomóc i odpowiedzieć na nurtujace mnie pytania ? ..... i przede wszystkim jak zahamować ten proces ?

http://www.fulereny.blink.pl/mum/magnolia001.jpg

Dnia dzisiejszego - robiąc obchód mojego ogródka zauważyłem ciekawostkę - moje BETTY po raz drugi w tym roku zakwitają :o - oczom nie wierzyłem - mam już je kilka lat - a tutaj w tym roku taka niespodzianka :

http://images48.fotosik.pl/177/15e7fd802653ca86m.jpg

- przecież to gatunek magnolii który kwitnie tylko raz w roku ... - pomijając to - bardzo miło z ich strony .

:D

Antraknoza :(

Opryski 2-3 krotnie co 7-10 dni np. Sarfun, Topsin,, natępnie Bravo, Gwarant, potem Sportak lub Folpan.

Wybierz sobie doatepne środki z poszczególnych grup.

Porażone pędy i liście usuwać (palić).

..

U mojej Alexandriny również zaobserwowałem takie same objawy na liściach :cry: - czyli najpierw kuracja Topsinem / już spryskałem / przez tydzień a później tak samo tylko produktami z następnych grup ? - czyli np Bravo a potem Folpan ?? - jak długo trwa kuracja ?? - 3 razy po tygodniu ??

• 8 months później...

Dla mnie mistrzostwem świata jest Alexandrina w szkółce u Sosnowskich na Zarudawiu - niesamowita - chyba 20-letnia magnolia która przerodziła się z formy krzaczastej w ogromne drzewo z tysiącem przepięknych kwiatów ...

Coś niesamowitego ...

Co roku na wiosnę jak u nich bywam zachwycam się nią ogromnie :D