Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wstawianie okien-przed czy po tynkowaniu???

marcell

Recommended Posts

Stanowczo okna przed tynkowaniem.

Tynkarz zrbi ci kątowniki w glifach a potem okno może być nierówno bosadzone w stosunku do kątowników i będzie kichowato wyglądać. Wiem że się robi i na odwrót ale to wg. mnie od d.. strony

Po co dwa razy robotę sobie robić. A poza tym jeśli tynkarz wytynkuje ci cała chałupę bez glifów to możesz mieć problemy go ściągnąć na wytynkowanie samych glifów

Też miałem ten problem i niestety wybrałem fatalne rozwiązanie. Drewniane okna Urzędowskiego wstawiłem przed tynkowaniem ( równiez w okolicach listopada ). Na wiosnę mimo częstego wietrzenia wszystkie były wypaczone. Po regulacji jakoś się zamykają, ale to nie to co powinno być. Z praktyki mogę więc powiedzieć, że drewnianych okien W ŻADNYM WYPADKU nie wolno wstawiać przed tynkowaniem. To samo powie Ci producent okien. Niestety warunki montażu i gwarancji przeczytałem zbyt późno.

a co wy na to zeby okna drewniane posciągac na czas tynkowania zostawic tylko ramy, oczywiscie mowa tu o tynkowaniu w lecie, albo na wiosne .

Jak myslicie stanie sie cos z tymi ramami?

Sam mam zamiar wybrac okna drewniane i mam ten sam dylemat, poniewaz okna lepiej jak sa przed tynkami oczywiscie dla nas samych i tynkarzy czy dla okien to juz niewiem.

My mieliśmy okna drewniane wstawiane po tynkach (jakieś dwa - trzy tygodnie), nie było problemu z wykończeniem. na boki przyszła płyta gipsowa, a nie tynk. Żeby za szybko tynki nie wysychały w otworach okiennych wisiała folia. Na szczęście przez pierwszy tydzień padało, w kolejne były najwieksze letnie upały, więc sobie te tynki i posadzka trochę odparowała przed wstawieniem okien.

Podobno to norma przy oknach drewnianych, najpierw tynki

Ciekawy temat.

Skoro mam mieć okna drewniane, to najpierw tynk, a jeszcze wczesniej kable na scianach :-? Z doswiadczenia wiem, że musiałbym to zrobić w jeden dzień, bo następnego nie miałbym już czego zatynkować :o

masz złe doświadczenia albo nie masz sąsiadów :lol: :lol: :lol:

u mnie kable byy na scianie 3 miechy w tym mój urlop bo jeden tynkarz#$%^&*()_#$%^&*() nie przyszedł i nikt nie zdjął :D

Witam

Jeżeli nie ukradli wam kabli to mieliście szczęście. Na tym forum już parę razy czytałam o takich przypadkach :evil:

Jeżli chodzi o okna to ja mam PVC ale chciałam przed tynkami zamontować drewniane drzwi.

Troszkę się zdziwiłam jak producent tychże drzwi strasznie na mnie na krzyczał i zrobił mi wykład na temat wpływu wilgoci na drewno!

A później dziwią się ludziska, że im się drzwi nie zamykają. Teraz już jestem mądra :wink: to tak a propos tych drewnianych okien.

pozdrawiam