Danusieńka 28.11.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Jestem na etapie kompletownia dokumentów pozwolenie na budowę. W WZ mam napisane aby wykonać drenaż opaskowy wokół budynku i podłączyć do istniejących drenaży. W UM nie otrzymałam wiążącej informacji, odesłano mnie do Wydziału Rolnictwa. Oni mówią, że jak wykonam wykop pod fundament, wtedy podobno otrzymam takie pozwolenie. Czy ktoś przerabiał ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinka 28.11.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Na podstawie Prawa wodnego (Dz.U. z 2005 r. Nr 239 poz. 2019) Pozwolenia wodnoprawne Art. 122. 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pozwolenie wodnoprawne jest wymagane na: 1) szczególne korzystanie z wód; 2) regulację wód oraz zmianę ukształtowania terenu na gruntach przylegających do wód, mającą wpływ na warunki przepływu wody; 3) wykonanie urządzeń wodnych; 4) rolnicze wykorzystanie ścieków, w zakresie nieobjętym zwykłym korzystaniem z wód; 5) długotrwałe obniżenie poziomu zwierciadła wody podziemnej; 6) piętrzenie wody podziemnej; 7) gromadzenie ścieków oraz odpadów w obrębie obszarów górniczych utworzonych dla wód leczniczych; odwodnienie obiektów lub wykopów budowlanych oraz zakładów górniczych; 9) wprowadzanie do wód powierzchniowych substancji hamujących rozwój glonów; 10) wprowadzanie do urządzeń kanalizacyjnych, będących własnością innych podmiotów, ścieków przemysłowych zawierających substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska wodnego określone w przepisach wydanych na podstawie art. 45a ust. 1. 2. Pozwolenie wodnoprawne jest wymagane również na: 1) gromadzenie ścieków, a także innych materiałów, prowadzenie odzysku lub unieszkodliwianie odpadów; 2) wznoszenie obiektów budowlanych oraz wykonywanie innych robót, 3) wydobywanie kamienia, żwiru, piasku, innych materiałów oraz ich składowanie - na obszarach bezpośredniego zagrożenia powodzią, jeżeli wydano decyzje, o których mowa w art. 40 ust. 3 i w art. 82 ust. 3 pkt 1. 3. Pozwolenie wodnoprawne na wprowadzanie do ziemi ścieków innych niż wymienione w art. 39 ust. 2 pkt 1 może być udzielone, jeżeli wydano decyzję, o której mowa w art. 39 ust. 3. 4. Pozwolenia wodnoprawne na wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi albo do urządzeń kanalizacyjnych są wydawane z uwzględnieniem postanowień rozdziałów 1-4 w dziale IV tytułu III ustawy - Prawo ochrony środowiska. Należy pamiętać, że pozwolenie wodnoprawne uzyskuje się przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 29.11.2006 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Dzięki za odpowiedź. Byłam dziś w UM Wydział Rolnictwa i Ochrony Środowiska. Muszę mieć projekt tzw. "Operat wodno prawny" wykonany przez uprawnioną osobę. Mam prośbę, czy ktoś poleci fachowca do wykonania tego projektu. Jaka jest cena tej usługi i czas wykonania? Wiadomo cena jest ważna. Mam pismo odpowiedź z Doln.Zarządu Melior.i Urz.Wod., oni nie mają map drenaży, tylko informację, że teren /rolny/ ma sieć drenarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts