Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego niikt mi nie odpisuje?//

scharon

Recommended Posts

Scharon, a próbowałeś poszukać na forum wątków o ocieplaniu poddasza. Było tego sporo.

Pod czerwonym paskiem u góry strony jest opja "szukaj". Spróbuj.

A odpowiadając w skrócie na Twoje pytanie, to jeżeli pokrycie blachą jest szczelne, to nic nie musisz robić z blachą. Ocieplenie kładziesz od strony poddasza. Najpierw druty rozpięte pomidzy krokwiami by pomiędzy wełną a deskami była szczelina wentylacyjna, wełna, znów druty by przytrzymać wełnę i dopiero folia.

Na zrobienie szczeliny dałem drut ocynkowany. Mocniejszy. Od strony poddasza sznurek snopowiązałkowy.

:D Kiedyś w p[rasie były informacje o snopowiązałkowym sznurku, konserwach i "orężadzie" w GSie. A teraz :o sznurka ci u nas dostatek, mięsa też i papieru toaletowego jest dostatek. Nawet w kilku kolorach. A wtedy to tylko: "toaletowy marszczony" wraz ze sznurkiem na szyji.

A w dawnym dederówku to był tylko marszczony ścierny :oops: :wink: :D

Na zrobienie szczeliny dałem drut ocynkowany. Mocniejszy. Od strony poddasza sznurek snopowiązałkowy.

no...no... jak to się zmieniło..... przed laty towar iście deficytowy..... na tym sznurku to mozna było złoty interes zrobić.... hehe

O ile pamięć mnie nie zwodzi, to sznurek był importowany z ... Brazylii. W RWPG nie mieli możliwosci uzyskania odpowiedniej jakości. (Się zrywał).

O ile pamięć mnie nie zwodzi, to sznurek był importowany z ... Brazylii. W RWPG nie mieli możliwosci uzyskania odpowiedniej jakości. (Się zrywał).

Nie "się zrywał" tylko miał bardzo zmienną grubość i "automata" do wiązania (nie, nie krawata) snopów (w snopowiązałkach) nie umiała sobie z tym poradzić, no i ... nie wiązała!

A perfidni kapitaliści z Brazylii jakoś skręcali sznurek równiej, no i "automata" działała!!!

Nie "się zrywał" tylko miał bardzo zmienną grubość i "automata" do wiązania (nie, nie krawata) snopów (w snopowiązałkach) nie umiała sobie z tym poradzić, no i ... nie wiązała!

A perfidni kapitaliści z Brazylii jakoś skręcali sznurek równiej, no i "automata" działała!!!

A "orężada" była i "wieprzowina w sosie własnym" albo "mielonka wieprzowa" też.

A czasami to nawet "konserwe tyrolską" rzucili. :D

A "orężada" była i "wieprzowina w sosie własnym" albo "mielonka wieprzowa" też.

A czasami to nawet "konserwe tyrolską" rzucili. :D

A były, byly. Były leż landrynki (na "kila"), mermelada w drewnianych skrzynkach i salceson "cwaniaczek" (bo się pieron nie dał wyeksportować).

No i "sport-y", "klubowe", wino marki wino i gorzałka kapslowana z czerwoną karteczką. Później przerobili ją na "Vistulę" (niektórzy mawiali "pizdula").