Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA GEODETE???????????

TONY SOPRANO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

cena jak cena zawsze musi być normalna.

Któregoś pięknego dnia wpisałem na necie geodeta dla piły i dzwoniłem po kolei i spisywałem na kartce kto ile kasuje.

Ten co był u mnie skasował za godzinę pracy 250 zł z tym że ja musiałem mu uszykować deski kołki wkrętarkę i wkręty no i musiałem mu pomóc to poskręcąc no i jeszcze połowę kołków wbiłem a on drugą połowę..

O tym pisałem już na innym temacie....

nie mogę jak to czytam. ludzie nie maja pojęcia jakie koszty ponosi geodeta.

sprzęt to koszt nawet 100 tyś zł tachimetr + GPS przecież jakoś to się musi zwrócić.

zatrudnienie pomiarowego czy nawet kolesia do tyczki to koszt 100zł za pomiar nawet żule za mniej nie pójdą.

opłaty w ośrodku za materiały (w zależności od ilości i roboty"

conajmniej 4 wypady do ośrodka po materiały i potem odbiory. paliwo kosztuje nikt za darmo geodetom nie daje.

także te marne 600 700 zł za mapę do celów projektowych to na benzynę po odliczeniu wszystkich kosztów opłaceniu ludzi i ośrodka.

wytyczene domu ok 500 600 zł czesem mniej- ludzie to najważniejszy etap budowy jeśli cos bedzie żle to lipa po całosci. nikt nie zrobi czegoś za 100 zł gdy bierze na siebie taką odpowiedzialność.

Do prawidłowego wymierzenia domu wystarczy punkt odniesienia tzw pkt zero.

Kilka kijków dobry niwelator, taśma miernicza i po sprawie.

Jeśli chodzi o kolesia do pomiarów to ja chętnie pójde za połowę tej ceny. 50 zł za pomiar mi wystarczy. U mnie geodeta był sam a ja byłem pomocnikiem. Całość razem z nabiciem narożników oraz wpisem do dziennika zajęła niecałą godzinę. Tak więc 50 zł/godzinę zadowala mnie w 100%.

Natomiast mapy do celów projektowych żaden geodeta specjalnie nie maluje wsadza na ksero gotowca i po sprawie.

Jednak mapy do celów projektowych a wytyczenie budynku to 2 różne sprawy.

W takim razie geodeta ma prawo kasować 700 zł za mapę do celów projektowych ba ma sprzęt za 100 zł.

W takim razie ile powinien kasować geodeta o którym pisałem wcześniej majacy sprzęta za 5 może 10 tys??

Krótko mówiąc 10 razy mniej .... ????

Do prawidłowego wymierzenia domu wystarczy punkt odniesienia tzw pkt zero.

Kilka kijków dobry niwelator, taśma miernicza i po sprawie.

Jeśli chodzi o kolesia do pomiarów to ja chętnie pójde za połowę tej ceny. 50 zł za pomiar mi wystarczy. U mnie geodeta był sam a ja byłem pomocnikiem. Całość razem z nabiciem narożników oraz wpisem do dziennika zajęła niecałą godzinę. Tak więc 50 zł/godzinę zadowala mnie w 100%.

Natomiast mapy do celów projektowych żaden geodeta specjalnie nie maluje wsadza na ksero gotowca i po sprawie.

Jednak mapy do celów projektowych a wytyczenie budynku to 2 różne sprawy.

W takim razie geodeta ma prawo kasować 700 zł za mapę do celów projektowych ba ma sprzęt za 100 zł.

W takim razie ile powinien kasować geodeta o którym pisałem wcześniej majacy sprzęta za 5 może 10 tys??

Krótko mówiąc 10 razy mniej .... ????

Sorry ale jestem geodeta ,czytam Twoja wypowiedź i nie wiem o co Ci chodzi, nie znasz się naszym zawodzie więc nie pisz takich paszkwili,mapa do celów projektowych-

ksero z gotowce- widać że nie masz zielonego pojęcia o naszym zawodzie, trochę się zastanów zanim napiszesz takie głupoty.

Sorry ale jestem geodeta ,czytam Twoja wypowiedź i nie wiem o co Ci chodzi, nie znasz się naszym zawodzie więc nie pisz takich paszkwili,mapa do celów projektowych-

ksero z gotowce- widać że nie masz zielonego pojęcia o naszym zawodzie, trochę się zastanów zanim napiszesz takie głupoty.

Głupoty moim zdaniem wypisuje "rozsądek"...

• 2 weeks później...