Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA GEODETE???????????

TONY SOPRANO

Recommended Posts

Wczoraj geodeta za mapkę do celów projektowych zawołał 1100 zł

To prawda że to tylko 16 km od Gdańska

ale jednak chyba stanowczo za drogo.

GRANDA jak na moj gust !!!! :mad:

Ja za 5 mapek do celow projektowych zaplacilam 500 zl. ( malopolska ) , szukaj dalej nie ma co przeplacac :no:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorry ale jestem geodeta ,czytam Twoja wypowiedź i nie wiem o co Ci chodzi, nie znasz się naszym zawodzie więc nie pisz takich paszkwili,mapa do celów projektowych-

ksero z gotowce- widać że nie masz zielonego pojęcia o naszym zawodzie, trochę się zastanów zanim napiszesz takie głupoty.

I jak tu edukowac spoleczenstwo? W jaki sposob przekazac potencjalnym inwestorom, ze geodecie z zaplaty za wykonanie mapy do projektu zostaje moze z 50% na czysto. A roboty, nerwow przy tym co nie miara... Jak przekazac inwestorowi zawilosci systemu administracji geodezyjnej, gdzie w osrodku dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej ksero 1 strony A4 czesto kosztuje 4-5 zl, gdzie wspolrzedna osnowy niezbedna do pomiaru w terenie to koszt kolejnych kilku zlotych, gdzie zgloszenie roboty geodezyjnej to nastepna oplata, gdzie przyjecie do zasobu, to oddanie panstwu kolejnego haraczu... I tak zostaje w kieszeni tylko 50% kwoty wyjsciowej... Tylko, ze malo kto o tym wie. Inwestorzy - powinniscie narzekac na panstwo, bo to ono zabiera duza czesc tych pieniedzy, ktore w rzeczywistosci placicie za mapki do celow projektowych:)

Po tym, że do zrobienia mapy, czy wytyczenia budynku nie potrzeba sprzętu za 100tys.

Uważam że kwota 500-700 jest odpowiednią zapłatą za mapę, oczywiście dużo może zależeć od szczególnego przypadku.

A skąd wiesz za ile i jaki sprzęt potrzebny jest do wykonania mapy do celów projektowych, lub wytyczenia budynku, nie zawsze wystarczą dwie ruletki i węgielnica.

• 2 weeks później...
"Mój" geodeta "zaśpiewał" mi 800 za mapkę do celów projektowych (niby są jakieś braki w mapach). W kwestii budowy jestem zupełnie zielona, ale muszę rozbudować stary dom (w którym mieszkamy w dwie rodziny). Skoro tych map będzie więcej zaczynam się zastanawiać ile mnie to wszystko wyniesie. Mieszkam w Warszawie.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Napisał alla&martinek

Swoja droga tez chcialabym zarabiac 427zl za pol godziny odwalonej roboty.

zostań geodeta.. zamortyzuj zakup tachimetru ok 50k (sa takie i za 150k), zakup GPS-a 50-100k, samochód benzyna biuro, no i dziel to na 2,3 osoby (zalezy od typu pracy geodezyjnej)

Zaraz się rozpłacze. Jeszcze do tego warto dodać, że zwykle wszystko odbywa się bez rachunku, bez odprowadzania podatków i jest de facto szarą strefą.

chcesz rachunek? to sie dolicza 22% proste.. to ze bez rachunku to jest uklon w strone inwestora drogi kolego.. zreszta.. kto nie wystawia ten niewystawia..

Do prawidłowego wymierzenia domu wystarczy punkt odniesienia tzw pkt zero.

Kilka kijków dobry niwelator, taśma miernicza i po sprawie.

Jeśli chodzi o kolesia do pomiarów to ja chętnie pójde za połowę tej ceny. 50 zł za pomiar mi wystarczy. U mnie geodeta był sam a ja byłem pomocnikiem. Całość razem z nabiciem narożników oraz wpisem do dziennika zajęła niecałą godzinę. Tak więc 50 zł/godzinę zadowala mnie w 100%.

Natomiast mapy do celów projektowych żaden geodeta specjalnie nie maluje wsadza na ksero gotowca i po sprawie.

Jednak mapy do celów projektowych a wytyczenie budynku to 2 różne sprawy.

W takim razie geodeta ma prawo kasować 700 zł za mapę do celów projektowych ba ma sprzęt za 100 zł.

W takim razie ile powinien kasować geodeta o którym pisałem wcześniej majacy sprzęta za 5 może 10 tys??

Krótko mówiąc 10 razy mniej .... ????

nie osmieszaj sie Panie Kolego,

kilka kijków, tasma miernicza i po sprawie? zeby zachować kąty proste i żeby potem niebyło problemu przy budowie niezbedny jest tachimetr.. koszt ok 50 000 (sa i takie za 150).

chetnie pójde za 50 zł.. najlepiej brac kogoś kto juz sie zna na geodezji a nie byle kogo kogo trzeba bedzie znowu miesiace przyuczac...

"geodecie zajelo godzine" - po pierwsze geodeta nie pracuje na godziny, po drugie geodecie w terenie zajelo to godzine.. do wytyczenia musial sie przygotowac wczesniej w biurze a jak musial wybrac dane na granice to dochodza koszty osrodka dokumentacji, odszukanie pkt.. masa roboty w tym moemencie sie robi ale jezeli robi sie na dzialce gdzie wczesniej robilo sie mape do celow projektowych to zazwyczaj dane na granice sie juz ma.

mapa do celów projektowych ceny sprzetu:

Microstation 20 000

geodezyjna nakladka do microstation 1 000

GPS 100 000

Ploter 20 000

samochod paliwo biuro kameralniczka komputer.. nic samo sie nie oplaci.. nie wspommne juz o kosztach osrodka

dodam ze koszt wytyczenia budynku na ławach sznurowych (tylko tak robimy bo to lepsze dla inwestora - 1 naroznik 3 kolki 2 deski) to 800 zł Gdańsk i okolice, i nigdy geodeta sam nie wbija kolkow... czasem wogole.. bo powiedzcie mi jak geodeta ma najpierw wbijac drewniane pale (nie mylic z 25 cm palikiem) a potem kreslic na matrycy rapitografem 0.18 mm ? :]

Edytowane przez direk