pingo 05.05.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Mam pytanie, jak się rozliczaliście za robienie tynków jeśli chodzi o otwory okienne i drzwiowe? Z tego co się zorientowałem to praktyką jest płacenie za otwory okienne wg tej samej stawki za m2 co za ścianę, bo tynkarz musi taki otwór obrobić. Mam natomiast wątpliwości co do otworów drzwiowych, które nie są w żaden sposób obrabiane. Czy od powierzchni ścian odliczaliście powierzchnię drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 05.05.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Większe otwory okienne (3-4 mkw) trzeba przekalkulować - u mnie były odliczane a obróbka glifów liczona jako powierzchnia x2.Natomiast drzwi nie powinny być liczone do powierzchni, choć jeden tynkarz chciał liczyć, bo mówi, że trzeba deski dla równości tynków przybić.Natomiast uważaj na belki na suficie jeśli są - niektórzy tynkarze liczą je jakby to była ściana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 05.05.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Ja płaciłem za tynki w ten sposób, że liczyłem powierzchnię ścian i sufitów (bez otworów drzwiowych) i płaciłem stawkę za tynkowanie płaskich powierzchni (około 14 zl/m2 z materiałem). A za obróbkę otworów i naroży ścian osobno z metra BIEŻĄCEGO. Ale nie pamiętam ile to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.05.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Zasadą jest brak zasady. Jak sie umówisz z wykonawcą tak mu zapłacisz. Oczywiście wykonawca chciałby wszystkie otwory wliczać w metraż bo przecież materiał zaoszczędzi i robota mniejsza. Co prawda fachowcy twierdzą, że muszą się bawić z narożnikami a to trwa i kosztuje. Lecz nie dokońca to jest prawda. Ja ze swoimi tynkarzami umówiłem się tak, że nie płaciłem z otwory drzwiowe a za okna owszem tak ale w cenie oprawa parapetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.05.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Wowka ma rację! Najpierw pokaż tynkarzom co i jak mają zrobić, następnie targuj się o cenę za całość. Oczywiście wcześniej sam zrób kalkulację!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts