Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć mam dylemat do rozwiązania.

Otóz chce zainstalowac w domu piec gazowy i piec na węgiel eko groszek.

Mam jednak w wypisie z planu napisane, cytuje:

"1) W zakresie systemu ciepłowniczego plan ustala pokrycie potrzeb cieplnych dla istniejącej i projektowanej zabudowy z lokalnych kotłowni lub indywidualnych pieców.

2) Plan zaleca wykorzystanie sieci gazowej lub elektroenergetycznej jako źródła zaopatrzenia w ciepło, przy spełnieniu wymagań technicznych określonych przez własciwe przedsiębiorstwo eksploatacyjne."

Czy w takim przypadku mogę zainstalowac ten dodatkowy piec na eko groszek? CZy zalecenie oznacza że prąd i gaz muszą być jedynymi źródłami?

W punktach dotyczących innych rzeczy pojawiają się też sformułowania typu "plan nakazuje" lub "plan ustala".

Wg mnie NIE jestem więc skazany tylko na gaz i prąd. Ale może ktos ma inne doświadczenia?

Czy muszę sie np starać o indywidualną zgodę w gminie? Czy np nie bede mieć problemów z oddaniem domu do użytku albo zatwierdzeniem projektu budowlanego?

Co więcej są też ustalenie środowiskowe i tam jest napisane:

"Na terenie objetym planem zakazuje się lokalizowania inwestycji szczególnie szkodliwych dla środowiska oraz emitorów zanieczyszczeń powietrza"

Nie wiem czy taki piec nie zostanie uznany jako emitor. Może coś w jakiejś ustawie na ten temat piszą co to jest.

Wiem że np polecony mi przez kolege piec HEF jest piecem ekologicznym spełnia z bardzo duzym zapasem normy środowiskowe. Tylko czy w gminie to uznają?

Pozdrawiam

Michał

https://forum.murator.pl/topic/66969-wypis-z-planu-zaleca-co-to-znaczy/

• 3 weeks później...

Tam gdzie plan zaleca, tam nie masz obowiązku stosować się do takiego zalecenia. Tam gdzie nakazuje lub ustala - już tak. Dla bezpieczeństwa sprawdź, czy mimo ogólnego ujęcia w formie "zaleceń" gdzieś pośrednio de facto nie wynika nakaz.

pozdrowienia

apl.radc.

https://forum.murator.pl/topic/66969-wypis-z-planu-zaleca-co-to-znaczy/#findComment-1503882