futrzaki 28.11.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Cześć mam dylemat do rozwiązania. Otóz chce zainstalowac w domu piec gazowy i piec na węgiel eko groszek.Mam jednak w wypisie z planu napisane, cytuje: "1) W zakresie systemu ciepłowniczego plan ustala pokrycie potrzeb cieplnych dla istniejącej i projektowanej zabudowy z lokalnych kotłowni lub indywidualnych pieców.2) Plan zaleca wykorzystanie sieci gazowej lub elektroenergetycznej jako źródła zaopatrzenia w ciepło, przy spełnieniu wymagań technicznych określonych przez własciwe przedsiębiorstwo eksploatacyjne." Czy w takim przypadku mogę zainstalowac ten dodatkowy piec na eko groszek? CZy zalecenie oznacza że prąd i gaz muszą być jedynymi źródłami? W punktach dotyczących innych rzeczy pojawiają się też sformułowania typu "plan nakazuje" lub "plan ustala". Wg mnie NIE jestem więc skazany tylko na gaz i prąd. Ale może ktos ma inne doświadczenia?Czy muszę sie np starać o indywidualną zgodę w gminie? Czy np nie bede mieć problemów z oddaniem domu do użytku albo zatwierdzeniem projektu budowlanego? Co więcej są też ustalenie środowiskowe i tam jest napisane:"Na terenie objetym planem zakazuje się lokalizowania inwestycji szczególnie szkodliwych dla środowiska oraz emitorów zanieczyszczeń powietrza"Nie wiem czy taki piec nie zostanie uznany jako emitor. Może coś w jakiejś ustawie na ten temat piszą co to jest. Wiem że np polecony mi przez kolege piec HEF jest piecem ekologicznym spełnia z bardzo duzym zapasem normy środowiskowe. Tylko czy w gminie to uznają?PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/66969-wypis-z-planu-zaleca-co-to-znaczy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konstancja 14.12.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Tam gdzie plan zaleca, tam nie masz obowiązku stosować się do takiego zalecenia. Tam gdzie nakazuje lub ustala - już tak. Dla bezpieczeństwa sprawdź, czy mimo ogólnego ujęcia w formie "zaleceń" gdzieś pośrednio de facto nie wynika nakaz.pozdrowieniaapl.radc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/66969-wypis-z-planu-zaleca-co-to-znaczy/#findComment-1503882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts