Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktos buduje miedzy Chmielowem i Bogdaszowicami na Osiedlu Zdrojowym?

Od 2 miesiecy jestesmy posiadaczami dzialki w tym miejscu i planujemy rozpoczac budowe na wiosne 2008. :D

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy macie juz wybrane ekipy do stanu surowego?

jesli tak to na ile sie umowiliscie za stan surowy zamkniety chodzi mi o sama robocizne?

bo cos mi sie zdaje ze w tym roku ceny te pobija rekordy, niestety :(

pozdrawiam

a czy macie juz wybrane ekipy do stanu surowego?

jesli tak to na ile sie umowiliscie za stan surowy zamkniety chodzi mi o sama robocizne?

bo cos mi sie zdaje ze w tym roku ceny te pobija rekordy, niestety :(

pozdrawiam

No niezłe pytanie, więc i odpowiedź nie może być precyzyjna, ale spróbuję.

Za 150-180m2 s.s.otwarty = 48-60ty zł i więcej.

Znalezienie ekipy może być złudne, bo oprócz naszj inwestycji będą budować jednocześnie dwa inne budynki za podobną kasę - trudne do opanowania. Najlepiej w umowie zawrzeć terminy i odsetki karne za opóźnienia - ale to ich zniechęci do podejmowania wspólpracy.

No niezłe pytanie, więc i odpowiedź nie może być precyzyjna, ale spróbuję.

Za 150-180m2 s.s.otwarty = 48-60ty zł i więcej.

Znalezienie ekipy może być złudne, bo oprócz naszj inwestycji będą budować jednocześnie dwa inne budynki za podobną kasę - trudne do opanowania. Najlepiej w umowie zawrzeć terminy i odsetki karne za opóźnienia - ale to ich zniechęci do podejmowania wspólpracy.

Dostalismy pierwsza wycene na 80 tys (fundamenty, sciany, dach i ocieplenie budynku) - dom ma 320 mkw pow uzytkowej (w tym spory garaz i pom. gospodarcze przy nim).

Wydawalo mi sie to cena z kosmosu, ale widze, ze nie jest chyba tak zle.

Gorzej jest (bedzie) z utrzymaniem ekipy na miejscu.

Moze rzeczywiscie trzeba wpisac do umowy konkretne terminy wykonania poszczegolnych prac i ewentualne kary za opoznienia.

Z drugiej jednak strony wiem, ze juz sa spore problemy z materialami i pewnie bedzie tak, ze budowlancy nawet jak by chcieli robic to nie beda mieli materialow :(

cytat:"Dostalismy pierwsza wycene na 80 tys (fundamenty, sciany, dach i ocieplenie budynku) - dom ma 320 mkw pow uzytkowej (w tym spory garaz i pom. gospodarcze przy nim).

Moze rzeczywiscie trzeba wpisac do umowy konkretne terminy wykonania poszczegolnych prac i ewentualne kary za opoznienia.

Z drugiej jednak strony wiem, ze juz sa spore problemy z materialami i pewnie bedzie tak, ze budowlancy nawet jak by chcieli robic to nie beda mieli materialow :("

No jeśli budowa s.s.o z ociepleniem 320mkw!!! ( :o ale chata!!!) użytkowej - to nie jest chyba źle.

Co do ekip - to delikatny temat - każdy ma jakeś tam zaufanie do swoich a umowa powinna być i tyle.

Materaiały: warto podzwonić, ale słyszałem, że dachówka np. Roobena - dwa miesiące, bloczki Ytong - 1 miesiąc, stal jest prawie od ręki (ceny ciągle rosą), beton też od ręki;]

pozdrawiam

ps. prześlij zdjęcie tego zamku ;) o 320mkw

cytat:"Dostalismy pierwsza wycene na 80 tys (fundamenty, sciany, dach i ocieplenie budynku) - dom ma 320 mkw pow uzytkowej (w tym spory garaz i pom. gospodarcze przy nim).

Z drugiej jednak strony wiem, ze juz sa spore problemy z materialami i pewnie bedzie tak, ze budowlancy nawet jak by chcieli robic to nie beda mieli materialow :("

No jeśli budowa s.s.o z ociepleniem 320mkw!!! ( :o ale chata!!!) użytkowej - to nie jest chyba źle.

Co do ekip - to delikatny temat - każdy ma jakeś tam zaufanie do swoich a umowa powinna być i tyle.

Materaiały: warto podzwonić, ale słyszałem, że dachówka np. Roobena - dwa miesiące, bloczki Ytong - 1 miesiąc, stal jest prawie od ręki (ceny ciągle rosą), beton też od ręki;]

pozdrawiam

ps. prześlij zdjęcie tego zamku ;) o 320mkw

wiem, wiem - 320 mkw brzmi strasznie - tez mnie to przeraza

mial to byc dom parterowy o pow ok 170 mkw plus duzy garaz

niestety PZP nakazuje budowac nam dach o nachyleniu min 30 stopni, wiec nad tymi 170 mkw wychodzi dodatkowa spora powierzchnia i jak by nie bylo trzeba ja zbudowac i ocieplic - mozna jej nie wykanczac i po prostu zamknac, chociaz juz mam pomysl aby zrobic tam dodatkowa lazienke, pokoj goscinny, pralnie z suszarnia i prasowalnia, pomieszczenia z reku i duza dodatkowa garderobe - schowek

a dom jest najzwyklejszy, na planie prostokata, z dachem dwuspadowym

nie ma co pokazywac

te 320 mkw to wlasnie ten nasz parter plus poddasze i garaz a przy nim kotlownia i pom. gospodarcze (ogrodowe)

pozdrawiam

Witajcie. My z zona mamy zamiar budowoc sie w tym roku w Rogowie Sobóckim, ale pewnie raczej od lata, bo z formalnosciami mozemy nie zdazyc (ale a noz.. :))

Witaj, to my niedaleko - z drugiej strony Ślęży - w Sulistrowicach lub Sulistrowiczkach (dylemat - którą działkę wybrać). Też planowaliśmy rozpocząc wczesną wiosną, ale wszystko się baaardzo przedłuża !

Hey , My planujemy budowę w Prusach koło Strzelina, kończymy papierkową robotę mamy zamiar startować w kwietniu.

Projekt to Azalia z Horyzontu , w której musieliśmy zmienic dach z 32 na 40 st.

Dogadujemy się z wykonawcami, do dachu juz mamy górali a do murarki trwa casting...

CZY KTOŚ ZNA FIRMĘ ATIS z Żurawiny ? firma jest przedstawicielem Provent'u i zaproponowali mi całkiem fajną wycenę wentylacji z reku.

Ale nie wiem jak robią i czy warto czy lepiej rekuperatory pl ?

Post troszeczkę chaotyczny ale tak wygląda mój umysł przed budową.

• 2 weeks później...

hej, to jestesmy sąsiadami - Złotniki

budujecie coś nowego czy remontujecie stary domek?

pozwoleniem sie bym nie martwiła, nam to zajęło z warunkami zabudowy 4 miesiące

To witajcie sąsiedzi :D

Robimy sporą dobudówkę do starego domu.

A Wy? teraz macie chyba kiepsko przez tą kanalizację, :x my już mamy na szczęście to za sobą :roll: :)

Pozdrawiamy

a polecam hurtownie w Miękini

jeszcze do nas nie doszli;)

my też sporo dobudowujemy do poniemieckiego bliźniaczka, na razie kupujemy w Gai na Opolskiej i tak chyba zostanie, właśnie skołowali nam dachówkę Braasa Cisar (wersja oficjal;na w innych hurtowniach - możemy rozmawiac o zamówieniu po 15 kwietnia!!!!!!!!!!!!!!!!!)

My zresztą prawie już kończymy, za 2 tygodnie podobno kładą dach :-?

Czy ktos kupil moze dzialke na osiedlu zdrojowym miedzy Bogdaszowicami i Chmielowem kolo Wroclawia?

Witam

my też zaczynamy teraz budowę. Działkę mamy we Wrocławiu na osiedlu Widawa... jeszcze czekamy na pozwolenie na budowę, bo coś się ze ZDiK-iem nie mogliśmy się dogadać, ale już na dniach ma być... Ekipę zamawialismy już jesienią zeszłego roku i mamy nadzieję, że nas nie zostawią, kierownika budowy juz mamy, a jak tylko cieplej sie zrobi to robimy sobie ogrodzenie. A na odrolnienie we Wrocławiu czekalismy całę dwa tygodnie:)

Na pozwolenie na budowę tyle ile ustawa mówi czyli 65 dni kalendarzowych;), najgorzej widzę media ale wszystko przed nami;)

Projekt kupowaliśmy w Studio Atrium z Bielska-Białej. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-153,171,61,opis.html

projekt o ładnej nazwie "Groszek".

Pozdraiwam i życzę powodzenia w realizacji planów

Witam

my też zaczynamy teraz budowę. Działkę mamy we Wrocławiu na osiedlu Widawa... jeszcze czekamy na pozwolenie na budowę, bo coś się ze ZDiK-iem nie mogliśmy się dogadać, ale już na dniach ma być... Ekipę zamawialismy już jesienią zeszłego roku i mamy nadzieję, że nas nie zostawią, kierownika budowy juz mamy, a jak tylko cieplej sie zrobi to robimy sobie ogrodzenie. A na odrolnienie we Wrocławiu czekalismy całę dwa tygodnie:)

Na pozwolenie na budowę tyle ile ustawa mówi czyli 65 dni kalendarzowych;), najgorzej widzę media ale wszystko przed nami;)

Projekt kupowaliśmy w Studio Atrium z Bielska-Białej. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-153,171,61,opis.html

projekt o ładnej nazwie "Groszek".

Pozdraiwam i życzę powodzenia w realizacji planów

Witaj

my też zastanawialiśmy się nad groszkiem, ale bybraliśmy w końcu południową z pracowni hbstudio

pozdrawiam mariusz

Ale świetnie, że Was znalazłam. My na etapie podpisania umowy w Mędłowie i zmagań z wyborem projektu. Dom ma być na bazie prostokąta (bo energooszczędny, tańszy itp - wymóg mojego małżonka :)) i z dachem czterospadzistym (bo ładnie wygląda - to wynegocjowałam ja). Działka nasza jest szeroka więc planowana szerokość domu to 20m. Ot taka stodółka. No i mamy problemy ze znalezieniem projektu. Czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny? A może dysponuje kontaktem do sprawdzonego architekta?

Witajcie,

jak wyglada u Was sprawa zmaterialami?

Juz zakupione, czekacie w kolejce?

Jesli juz sa to piszcie gdzie kupowaliscie i jakie sa terminy oczekiwania, bo o cenach to chybe nie ma co dyskutowac, niestety :evil:

w poniedzialek bylam swiadkiem jak w ciagu kilku minut podrozaly stropy terriva o 7 % !!!!

No i mamy problemy ze znalezieniem projektu. Czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny? A może dysponuje kontaktem do sprawdzonego architekta?

Witaj, projekt indywidualny w zależności od architekta i trudności bryły od 6000 do 10000 zł. Więc może jednak pogrzebać jeszcze po projektach w różnych pracowniach. Jak zaczynałam wybierać projekt to przewertowałam oferty chyba z 7 pracowni i obejrzałam ok. 3 tyś. projektów :D a i tak się okazało że pierwszy projekt w UM odrzucili, bo za szeroki i szukałam innego uff. Ale to uroki Wrocławia i braku planu zagospodarowania przestrzeni :evil:

Pozdrawiam AgaB

No i mamy problemy ze znalezieniem projektu. Czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny? A może dysponuje kontaktem do sprawdzonego architekta?

Witaj, projekt indywidualny w zależności od architekta i trudności bryły od 6000 do 10000 zł. Więc może jednak pogrzebać jeszcze po projektach w różnych pracowniach. Jak zaczynałam wybierać projekt to przewertowałam oferty chyba z 7 pracowni i obejrzałam ok. 3 tyś. projektów :D a i tak się okazało że pierwszy projekt w UM odrzucili, bo za szeroki i szukałam innego uff. Ale to uroki Wrocławia i braku planu zagospodarowania przestrzeni :evil:

Pozdrawiam AgaB

My szukalismy projektu ponad 2 lata, jacys z kosmosu chyba jestesmy bo nie znalezlismy nic co by nam odpowiadalo

Zamowilismy projekt indywidualny i jest dokladnie taki jaki chcielismy, idealnie dopasowany do dzialki, stron swiata i PZP.

Kosztowal nas w sumie 8 tys - stwierdzilismy ze to chyba najwazniejszy etep w budowie domu i warto zaplacic te pieniadze

Jest to cena z kwietnia 2006, nie wiem jak to teraz wzglada. Wiem ze jest problem z projektami instalacji + branzysci sie nie wyrabiaja

Przy projektach gotowych do ceny samego projektu nalezy doliczyc koszt jego adaptacji, ewentualnych zmian w projekcie, projekty przyłączy

Wzchodzi na pewno taniej ale ta roznica w kosztach calego domu to naprawde kropla w morzu a mozna miec dom dokladnie taki jaki sie chce

Jesli jednak znajdziesz proj gotowy, ktory Ci odpowiada to rzeczywiscie nie ma sensu doplacac do indywidualnego

Właśnie z bryłą problem, bo za prosta (kto by chciał mieszkać w stodole oprócz nas :lol: ). Jeden z projektów podoba nam się w 50 %, tzn. tylko pół domu :D :D reszta do gruntownej zmiany łącznie z kontem nachylenia dachu (bo niestety u nas jest plan zagospodarowania i kont 40 - 45 a myśmy się głuptasy na parterówkę uparli). Wydaje mi się, że sąto na tyle istotne zmiany, że chyba projekt indywidualny będzie w podobnej cenie. Fasola25 my też chyba z kosmosu :D no i zgadzam się w stu procentach. W końcu buduję moje wymarzone miejsce a na etap wyboru projektu to nie czas na kompromisy (no chyba, że wewnątrzrodzinne)
Właśnie z bryłą problem, bo za prosta (kto by chciał mieszkać w stodole oprócz nas :lol: ). Jeden z projektów podoba nam się w 50 %, tzn. tylko pół domu :D :D reszta do gruntownej zmiany łącznie z kontem nachylenia dachu (bo niestety u nas jest plan zagospodarowania i kont 40 - 45 a myśmy się głuptasy na parterówkę uparli). Wydaje mi się, że sąto na tyle istotne zmiany, że chyba projekt indywidualny będzie w podobnej cenie. Fasola25 my też chyba z kosmosu :D no i zgadzam się w stu procentach. W końcu buduję moje wymarzone miejsce a na etap wyboru projektu to nie czas na kompromisy (no chyba, że wewnątrzrodzinne)

:) nasz dom to tez stodola

parterowka na planie prostokata, dach 2-spadowy - na szczescie kat nachylenia dachu mamy 30 stopni - i tak wyszlo poddasze ale pewnie jakos je zagospodarujemy :D

zycze powodzenia !