Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plany s?siada!!?

Recommended Posts

Właśnie, zupełnie przypadkowo się dowiedziałem o tym, że sąsiad chce obok mnie budować jakieś hale produkcyjne (czy coś w podobie). Sami rozumiecie, że ta informacja niesamowicie mnie przeraziła, człowiek sobie buduje dom, aby mieć trochę spokoju, a tu taki "cios w plecy". Muszę się Wam przyznać, że straciłem cały zapał do roboty. Jeżeli znacie jakiś sposób żeby temu zapobiec, bardzo proszę poradźcie.

A co mówi miejcowy plan zagospodarowania przestrzennego? Czy takie budynki o takiej funkcji jakie planuje sąsiad można budować w twojej okolicy?

Zanim zacznie coś budować, musi przecież dostać pozwolenie, a ty na pewno musisz zostać powiadomiony "o wszczęciu postępowania w celu wydania pozwolenia na budowę" i możesz oprotestować jego zamierzenia (ale trudno przewidzieć jaka będzie skuteczność twoich protestów).

Miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego, jeżeli to tylko nie jest teren specjalnie chroniony (parki krajobrazowe, rezerwaty itp.) zazwyczaj brzmią następująco:

"...strefa mieszkaniowa o zabudowie niskiej z ogrodami przydomowymi- dominującą funkcją strefy jest mieszkalnictwo realizowane na wydzielonych działkach z udziałem zieleni przydomowej, a funkcją towarzyszącą są usługi pod warunkiem braku ich uciążliwości dla otoczenia..."

I tu jest "pies pogrzebany"! To co dla Ciebie może być uciążliwe, nie musi takie być dla sąsiada lub Urzędu.

Jeżeli sąsiad będzie w stanie lepiej od Ciebie "przekonać" Urząd, to Twój protest może nie dać żadnych rezultatów.

• 2 years później...

Dokładnie i tu jest pies pogrzebany!Mam podobną sytuację,nacieszyłam się spokojem ,nowym domkiem jakieś trzy miechy i doszły nas słuchy,że w pobliżu facet chce postawić hurtownię blachy(na zakład nie dostał pozwolenia).Oczywiście wszyscy w okolicy to skomentowali"no tak,ma facet kasę ,to zrobi co zechce",a jeżeli ktoś mu się postawi -to są na to sposoby(lepiej niech wieczorami się nie błąka).

Niestety taka nasza polska rzeczywistość.Prawo dżungli !Nie wspominając o pracy sądów i wszeeechobecnej korupcji.

Ciekawa jestem jak się rozwinęła sytuacja u Krzychu?